Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Opel
Sjećate li se Ascone i Mante?

15. rujan 2010  Opel obilježava 40 godina Ascone i Mante, automobila koji su u 70-im godinama predstavljali hitove i koji su u pet godina prodani u gotovo 1,2 milijuna komada. I dok je Manta bila dinamičan sportski kupe, Ascona je bio udoban obiteljski automobil ili kompaktni karavan. Donosimo cijelu povijest ova dva modela.

Manta

Manta je predstavljena medijima u rujnu 1970., a ovaj elegantni kupe nosio je crtež velike raže temeljen na fotografijama koje je načinio francuski oceanolog Jacques-Yves Cousteau. Oblikovan prema takozvanim pony-automobilima koji su tada bili popularni u SAD-u, sportska je Manta bila pozicionirana kao vozilo koje je odgovaralo na nove zahtjeve tržišta – negdje između klasičnog kupea i tradicionalne limuzine.

Kao pony-automobili, Manta je bila moderna, no istovremeno i pogodna za svakodnevne potrebe obitelji. U prvoj polovici 1971. kada je počela prodaja, Opel je prodao 55.399 Manti.

U njoj su 1,6-litarski motori sa 68 i 80 KS bili novost. 1,9-litarski S motor u ponudi sa sportskom Mantom SR došao je iz Opel Rekorda, imao je 90 KS i prvotno je bio rezerviran za Mantu. Početni model iz linije Manti bila je 1,2-litarska verzija sa 60 KS predstavljena 1972.

Manta GT/E imala je premijeru 1973. s 1,9-litarskim S motorom i Boshovim L-Jetronicom. Imao je snagu od 105 konja. Manta A je bila prvi Opel s elektroničkim ubrizgavanjem. Tako opremljen GT/E imao je 15 KS više od 1,9-litarskog S motora. U skladu sa stilom tog doba, Manta GT/E je odustala od kromiranih ukrasa u korist crnih matiranih površina.

U travnju 1975., ubrzo nakon debija Mante B, predstavljen je posljednji specijalni model: Manta Black Magic je bila posve crna s crveno-narančastim ukrasnim trakama na bočnim dijelovima karoserije. Opel je napravio 498.553 primjeraka Mante A.

Ascona

Ascona A imala je svoju premijeru na Torinskom salonu 1970. te je prema novinskim napisima odmah bila prozvana „automobilom za tehničku budućnost“. Bila je pozicionirana između Kadetta i Rekorda ciljajući na sve veći segment kupaca. Do ožujka 1975. napravljeno je 691.438 Ascona A.

Podvozje, ovjes i pogonski sustav Ascone i Mante bili su posve jednaki. Na prednjoj su osovini bili nezavisno ovješeni kotači s oprugama i teleskopskim amortizerima. Krutu stražnju osovinu kontrolirala su dva odvojka i Panhardova šipka.

Ascona je bila dostupna kao limuzina s dvojim i četvorim vratima u standardnoj i luksuznoj verziji. Imala je 1,6-litarski četverocilindrični motor sa 68 KS, a postojala je i S-verzija s većom kompresijom i 80 KS. Kao i veći četverocilindrični motori kod Rekorda, pogonski sustav Ascone također je imao poprečno postavljenu bregastu osovinu u glavi cilindra, što je poznato kao „bregasta osovina u glavi“. Jeftin početni model bio je predstavljen uz premijeru 1,2-litarskog motora sa 60 KS u ožujku 1972.

Ascona Voyage

Karavanska izvedba s dvoja vrata nije bila klasični karavan, nego više automobil za slobodno vrijeme, s dovoljno prostora za gumeni čamac ili bicikle. Bio je to savršen automobil za mlade obitelji. Ascona Voyage originalno je ponuđena samo kao verzija L – linija je proširena prvi put 1974. manje luksuznom karavanskom verzijom.

Ascona SR

Ascona 1.9 S i Ascona SR bile su predstavljene u proljeće 1971. Verzija SR dolazila je s 1,6-litarskim S motorom s 80 KS ili 1,9-litarskim agregatom s 90 KS. Moguće je bilo naručiti dvije još snažnije verzije s trostupanjskim automatskim mjenjačem kao opcijom.

Godine 1974. Walter Röhrl i Jochen Berger našli su se na startnoj crti Europskog relijaškog prvenstva s dvovratnim limuzinama. Ascona tima Opelovih europskih distributera imala je modificiran četverocilindrični motor nabrijan na zapreminu od 2 litre s aluminijskim glavama cilindara, koji je davao 200 KS pri 6.700 okretaja u minuti. Röhrl i Berger su pobijedili u šest od osam utrka i osvojili Europsko relijaško prvenstvo, sakupivši dotad nedosegnutih 120 bodova.

Godine 1975. Röhrl i Berger osvojili su Akropola reli i zabilježili prvu Opelovu pobjedu na utrci svjetskog relijaškog prvenstva u svojoj Asconi A, koja je nedugo zatim zamijenjena Asconom B. (kć)Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2020 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001