Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Geneva
Motor Show 2011.

02. ožujak 2011  Auto salon u Ženevi i ove će godine biti središnje mjesto na kojem će se okupiti gotovo svi proizvođači automobila. Salon je za javnost otvoren od 3. do 13. ožujka, a svi se sjećamo da je na prošlogodišnjem zasjao i naš domaći električni automobil Dok-ing XD. U nastavku slijedi izvještaj iz hala ženevskog velesajma PalExpo, a iz viđenoga se može zaključiti kako se automobilska industrija dobro oporavlja. Sajam je dupkom rasprodan.

Chevrolet Aveo

Ova privlačna mala četverovratna limuzina debitira nedugo nakon modela s pet vrata koji je prošlog rujna predstavljen javnosti.

Četverovratni Aveo imao je svjetsku premijeru na Detroitskom sajmu automobila u SAD-u u siječnju (na američkom tržištu će se prodavati pod imenom Sonic) i dijeli mnoge nove elemente dizajna s peterovratnom verzijom. No, dok će se sportski model s pet vrata vjerojatno više svidjeti mlađim kupcima, Chevrolet očekuje da će ozbiljniji dizajn limuzine privući drugačiji tip kupaca, a posebno obitelji.

Gledajući sprijeda, obje izvedbe dijele isti izgled s izraženim dvostrukim prednjim svjetlima, dvodijelnom rešetkom i kompaktnom robusnom karoserijom. Podignuta linija ramena modela sa četiri vrata osobito je dojmljiva i daje novom Aveu profil automobila iz više klase čineći ga sličnim njegovom većem rođaku, limuzini Cruze.

Dužine 4.399 mm i širine 1.735 mm, novi četverovratni Aveo duži je i širi od trenutno aktualnog modela. Kapacitet prtljažnika s 502 litre među najvećima je u klasi.

Interijer nije samo prostran, nego ga krasi i dizajn kao što su ploča s instrumentima s analognim tahometrom. Tu je i moderni audiosustav s USB i aux-in priključkom te Bluetoothom.

S novim modelom će se nuditi bogat izbor četverocilindričnih benzinskih i dizelskih motora, i to s najnovijim tehnologijama kao što su promjenjiv rad ventila, upravljanje pomakom bregastih osovina i common-rail ubrizgavanje goriva za dizelske motore.

Ponuda benzinskih motora sastoji se od dvije 1.2-litarske verzije (sa 70 i 86 KS), 1.4-litarske sa 100 KS te 1.6-litarske sa 115 KS. Prvi put će se Aveo nuditi i s dvjema verzijama 1.3-litarskog dizelskog motora (sa 75 i 95 KS) s tehnologijom Start/Stop.

S Aveom 1.4 i 1.6 dolazit će i Chevroletov prvi šesterostupanjski automatski prijenos na jednom modelu iz segmenta malih automobila. Taj će prijenos biti opcionalan na većini tržišta, dok su u ponudi još petero i šesterostupanjski ručni mjenjač, ovisno o odabiru motora.

Chevrolet Cruze

Chevrolet u Ženevi predstavlja Cruze s pet vrata. Bit će to svjetska premijera jednog od sedam novih proizvoda koje će u 2011. godini predstaviti Chevrolet.

Chevroletov nagrađivani model Cruze – a sada i osvajač titule na World Touring Car Championshipu (WTCC), dodatno će ove godine ojačati svoju poziciju na tržištu kada se u proljeće u prodaji nađe njegova nova, peterovratna verzija. Produkcijski model imat će svoju svjetsku premijeru na 81. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi, koji će se održati od 3. do 11. ožujka.

Pokazna verzija ovog Chevroletovog kompaktnog modela bila je izložena na Pariškom sajmu automobila prošlog rujna te je bila toplo prihvaćena.

Prošle je godine prodaja Cruzea nadišla onu Avea, pa je Cruze postao najprodavaniji Chevroletov automobil. Od predstavljanja u proljeće 2009., Cruze limuzina dobro je prihvaćena na svim svjetskim tržištima i pozdravljena kao važan korak za brand, dok su kupce privukli njezin stil nalik na kupe, kvaliteta izrade, NCAP ocjena od maksimalnih pet zvjezdica te izvrsna vozna dinamika. Također je izabran za Autobestov automobil godine 2010. od strane žirija u čijem su sastavu vodeći auto-moto novinari iz Središnje i Istočne Europe.

Kapacitet prtljažnika Cruzea u izvedbi s pet vrata iznosi gotovo 400 litara, a dolazit će i s naslonom stražnjeg sjedala djeljivim u omjeru 60/40. Novi peterovratni Chevrolet Cruze počet će se prodavati u Europi sredinom godine, a cijene će biti objavljene kasnije.

Citroen DS4

Citroen DS4 drugi je model linije DS. Njegove glavne odlike su inventivna koncepcija, dizajn koji, spajajući zadovoljstvo, dinamičan osjećaj u vožnji i profinjenost, kupcu omogućuje jedinstveno iskustvo.

Povišeni položaj za vozača omogućuje mu dominantnost na cesti, a panoramsko vjetrobransko staklo daje širu perspektivu. Unutrašnjost odiše snagom, dinamičnošću i profinjenošću: udobna prednja sjedala konfekcijske izrade, „Bracelet – narukvica“ od glatke kože punog zrna, izražajna ploča s instrumentima vrlo ugodna na dodir, putničkim prostorom dominira panoramsko vjetrobransko staklo za širu perspektivu koje tamni krov još produžuje.

Ovaj kupe s četvora vrata povišene siluete, u skladu sa svojim stilom, u vožnji spaja dinamičnost i svestranost.

DS4 je proglašen najljepšim automobilom godine na natječaju na kojem je glasovalo više od 60.000 korisnika interneta iz 62 zemlje. Nagrada je dodijeljena na svečanosti u povodu 26. međunarodnog autofestivala, koji je održan u Parizu 27. siječnja.

Hyundai i40

Hyundai i40 dizajniran je i razvijen u europskom R&D centru u Russelsheimu s posebnim naglaskom stavljenim na dizajn, vozne odlike, performanse i nisku potrošnju goriva. Proizvodit će se u korejskom Ulsanu, a u Hrvatsku stiže u lipnju. Na tržište prvo stiže kao karavan, a nekoliko mjeseci kasnije i kao limuzina.

U Hyundaiju najavljuju i40 kao najprostraniji automobil u segmentu i s najvišom razinom opreme. U početku dolazi s dizelskim motorom U2 generacije 1.7 CRDi sa 115 KS i 260 Nm u rasponu od 1250-2750 Nm sa 122gCo2/km i 1.7 CRDi sa 136 KS i 325 Nm u rasponu od 2000-2750Nm sa 124 gco2/km, te benzincima 1.6 GDI sa 135 KS i novim 2.0 GDi sa 177 KS. Motori dolaze u kombinaciji sa 6 stupanjskim ručnim i šest stupanjskim automatskim mjenjačem.

MINI Rocketman

MINI predstavlja svoj novi koncept MINI Rocketman Concept, studijsko vozilo koje će svoju svjetsku premijeru doživjeti na ovogodišnjem International Geneva Motor Show (03.-13.03.). Vozilo s 3+1 sjedalom, troja vrata ima duljinu nešto veću od 3 metra.

MINI Rocketman Concept je dugačak 3,419 metara, dodajući tako samo par centimetara više sprijeda i straga nego što je imao osnivač MINI brenda 1959. godine.
Na području koje okružuje prednja svijetla i području oko dijela prednjeg branika i rešetke hladnjaka, uzduž obojanih i kromiranih površina vidljivi su nosivi okviri od karbonskih vlakana.

Veliki kotači i trorazinska struktura karoserije, „omotane“ staklene površine i krov na vrhu daju bočnim stranama isti izgled kao što već imaju MINI modeli koji se nalaze u serijskoj proizvodnji. Nagib prozora prema natrag naglašava klinasti oblik karoserije te nude izravan nagovještaj sportskog i agilnog karaktera automobila.

Stražnja svjetla MINI Rocketman Concepta imaju trapezoidan dizajn – u koji su intregrirane sve svjetlosne funkcije – i rade koristeći tehnologiju projektora. Sklop stražnjeg svjetla projicira stražnja i kočiona svjetla kao i svjetla pokazivača smjera na karoseriju. Snažne LED jedinice koje se koriste u svjetlima, osiguravaju da čak i ovaj indirektan svjetlosni koncept proizvodi uobičajen intenzitet svjetla neophodnog za sigurnu vožnju.

Ploča s instrumentima koja je smještena iznad upravljača te se tako direktno nalazi u vozačevom vidnom polju, sadrži brojač okretaja te zaslon putnog računala. Veliki Centre Speedo s brzinomjerom i multifunkcionalnim zaslonom u boji doprinosi prepoznatljivosti u logici raspodjele instrumenata serijskih MINI automobila. Osim multifunkcijskih tipki na upravljaču, trenutni MINI modeli imaju i „joystick“ na centralnoj konzoli za upravljanje navigacijom, zabavom i komunikacijskim funkcijama vozila.

Slike u boji, koje se prikazuju na zaslonu Centre Speedo instrumenta, su raznovrsnije, veće kvalitete i jasnije nego ikad dosada. Visoka rezolucija 3D slika otvara nove mogućnosti u selekciji funkcija pomoću trackballa i zaslona.

Nissan Esflow

Na Ženevskom autosalonu 2011. Nissan po prvi puta predstavlja posve električni sportski konceptni automobil Esflow. Bit će to spoj sportskog automobila i ekološke prednosti električnog vozila u upadljivom konceptnom dvosjedu.

Izgleda kao sportski automobil, ponaša se kao sportski automobil, a takve su mu i performanse. Koristeći tehnologiju prvi put predstavljenu u nagrađivanom Nissanu LEAFU, ovaj konceptni električni automobil pokazuje da će vožnja u budućnosti biti jednako zabavna kao i danas.

Imati ekološki automobil ne mora značiti da ćete biti uskraćeni za užitak vožnje. Samo jedan pogled na ESFLOW dovoljan je da pokaže o kakvom je automobilu riječ: dugačak prednji dio prelazi u jako nagnut panoramski vjetrobran, kompaktna kabina postavlja putnike u težište vozila, a izbočeni blatobrani ovijaju gume ultraniskog profila na šesterokrakim naplatcima. ESFLOW je nedvojbeno pravi sportski automobil i znalci će prepoznati njegovo naslijeđe – znakova klasičnih i suvremenih Nissanovih sportskih automobila ima u izobilju.

Najvažnije od svega, ESFLOW nije automobil s motorom na unutarnje izgaranje prilagođen za vožnju na električni pogon nego sportski automobil ispočetka zamišljen kao vozilo nulte emisije. To znači da su Nissanovi dalekovidni konstruktori mogli pogon i akumulatore postaviti tamo gdje najbolje utječu na vozna svojstva automobila i povećavaju užitak vožnje.

ESFLOW ima pogon na stražnje kotače i raspolaže s dva motora. Elegantne dimenzije omogućuju da se dva elektromotora postave iznad osovine stražnjih kotača, po sredini vozila. Ti motori neovisno nadziru lijevi i desni kotač pa je okretni moment usklađen da ponudi najbolju stabilnost vozila i nadzor, uz učinkovitu regeneraciju energije. Motori stvaraju dovoljno velik okretni moment da automobil postigne 100 km/h za manje od 5 sekundi.

Snaga za motore dolazi iz laminiranih litij-ionskih akumulatora kakve ima Nissan LEAF, ali su u ESFLOWU smješteni uzduž osi prednjih i stražnjih kotača. Tako se masa automobila, baš kao i njegova točka vrtnje, postavlja blizu vozačevih kukova. Ti mudro postavljeni akumulatori omogućuju automobilu da jednim punjenjem prevale više od 240 km.

Opel Ampera

Za razliku od uobičajenih električnih vozila s baterijom, kod Ampere nema straha od ostanka „bez struje“. Vozač s Amperom može voziti bez straha da će zapeti na cesti, s ispražnjenom baterijom jer se u svojem radu ne oslanja samo na nju.

Baterija je ponovno napunjena nakon otprilike četiri sata punjenja ugrađenim punjačem koji se uključuje u 220-voltnu običnu kućnu utičnicu. Zahvaljujući činjenici da se baterija može lako i praktično napuniti bez korištenja posebne opreme, većina Ampera vjerojatno će stalno voziti na baterijski pogon. Nezavisno istraživanje pokazalo je da 80% Europljana svaki dan prevaljuje manje od 60 km, pa Ampera posve odgovara njihovim potrebama. Prvih 40 – 80 km (ovisno o terenu, stilu vožnje i temperaturi), automobil pogoni električna energija pohranjena u 16-kilovatsatnoj litij-ionskoj bateriji. Dok vozi na struji iz baterije, Ampera putuje bez ikakvih plinskih emisija. Ako je pak potrebno otići na duže putovanje, automatski se uključuje benzinski motor koji ukupan doseg vozila produžuje na preko 500 km s punim rezervoarom.

Izuzetno tih električni motor snage 111 kW/150 KS daje trenutnih 370 Nm okretnog momenta. Ampera ubrzava od 0 do 100 km/h za oko 9 sekundi te omogućuje najveću brzinu od 161 km/h.

Pomoću gumba „Drive Mode“ (način vožnje) na središnjem dijelu konzole vozač može birati između načina Normal, Sport, Mountain ili Hold-Charge. Ovi načini optimiziraju upravljanje energijom prema prevladavajućim cestovnim uvjetima.

 

Opel Zafira Tourer

U Ženevi Opel predstavlja viziju kako će izgledati nova generacija njegovog većeg jednovolumena, Zafire, koja postavlja standarde u svojem segmentu. Nazvana „dnevni boravak na kotačima“, Zafira Tourer Concept dolazi s prostranim i svijetlim interijerom izvedenim s velikom pažnjom posvećenom detaljima.
U pravom duhu Zafire, Opelov novi konceptni automobil nudi najveću moguću fleksibilnost putničke kabine kako bi osigurao dovoljno prostora za sve potrebe pohrane, s posebnim naglaskom na stražnje sjedalo. Kabina je također izvanredno svijetla i odaje dojam svježine i smirene otvorenosti prema vanjskom svijetu.

Prostran i sofisticiran interijer nalik na moderan dnevni boravak dopunjen je elegantnom, skulpturalnom i dinamičnom vanjštinom koja donosi nov, robustan prednji dio s dramatičnim prednjim svjetlima u obliku krila za iznimno dinamičan stil.

Peugeot 308

Nakon tri i pol godine na tržištu, sa 900.000 prodanih primjeraka u više od 100 zemalja, 308 dobiva novi izgled i svjetsku premijeru na ženevskom Motor Showu. Novi 308 suptilno objedinjuje novi stilski potpis marke Peugeot: sve tri karoserijske izvedbe, kompakt, SW i Coupé Cabriolet usvajaju profinjeniju eleganciju, izričajnu i dinamičnu kao uvijek zahvaljujući novim Xenon svjetlima sa titan - crnom bojom na ekskluzivnim, najjačim modelima. Tu su i optimizirani motori (četiri benzinska od 98 do 200 KS, te četiri HDi od 92 do 163 KS).

Peugeot RCZ Asphalt

U Ženevi se predstavlja RCZ “Asphalt” , limitirana verzija koja će biti dostupna na proljeće 2011.: od 200 KS izvedbe razlikuje se po ekskluzivnoj mat sivoj boji, dvobojnim 19 inčnim naplatcima te brojnim istančanim detaljima izvana i iznutra koji mu daju nepogrešivo sportski izgled. Predstavljen u proljeće 2010., RCZ je već privukao više od 17.000 klijenata, premašivši cilj za 2010.

Peugeot 3008 HYbrid4

Lansiranjem prvog dizelskog hibridnog vozila na svijetu, 3008 HYbrid4, od sredine 2011., Peugeot predstavlja novu i originalnu ponudu po pitanju ekološke efikasnosti i vozačkog uzbuđenja. Na 3008 Crossoveru, hibridizacija dizelskog motora (2.0 HDi FAP 120 kW/163 KS) koji pogoni prednje kotače i električni motor kapaciteta 27 kW (37 KS) koji pogoni stražnje kotače, postavlja novi trend za vozila s pogonom na četiri kotača, s maksimalnom snagom od 200 KS, modom "nula emisije" i prosječnom potrošnjom koja počinje od 3,8 litara/100 km. Zajedno s novim vozačkim užitkom, predstavlja značajan proboj u smislu emisije CO2  sa samo 99 g/km, 35% manje u usporedbi motora s unutrašnjim izgaranjem slične snage.

Peugeot 908 HYbrid4

Predstavljen u veljači, novi 908 otkriva se na Ženeva Motor Showu u svojoj hibrid-dizelskoj izvedbi, za kojeg su već u 2011. godini postavljeni ciljevi.

U 2011. godini svoju brigu za okoliš Peugeot će izraziti kroz Hybrid4 tehnologiju, koja objedinjava dizelski i električni motor.

908 HYbrid4 koristi sistem temeljen na sakupljanju kinetičke energije vozila u fazi kočenja i njenom obnavljanju u fazi ubrzanja. Ta raspoloživa energija omogućava značajno poboljšanje učinka pogonske grupe.

Sistem osigurava uštedu snage od 60 kW (80 KS), koja se koristi tokom nekoliko sekundi koliko traje faza obnove. Pohranjena energija – 500 kJ između 2 kočenja – u litij-ionskim baterijama, prenosi se automatski na stražnje kotače prilikom ubrzavanja (nema opcije «push to pass»).

Mjenjač je ekvencijalni, hidraulički, sa 6 stupnjeva prijenosa + rikverc. Termički motor je dizelski V8 HDi FAP zapremine 3,7 l i snage 550 KS. Hibridni sistem ima snagu 60 kW (80 KS).

Škoda predstavila novi logotip

Najvažnija promjena odnosi se na glavni dio logotipa, strelicu s krilima, koja će u novom dizajnu biti puno veća i vidljivija. Ton boje strelice s krilima je promijenjen iz „prirodno zelene” u novu raskošnu „ŠKODA zelenu”. Vanjsko područje je istaknuto kromom.
Novooblikovani i jasno strukturirani logotip ističe se na sredini automobila kao ishodište svih linija. On prekida horizontalnu liniju poklopca motora te tako naglašava svoju posebnu vrijednost kao simbol kvalitete i uspjeha.

Volvo Ocean Race


 
Volvo u Ženevi lansira četiri Ocean Race Edition modela – Volvo V60, XC60, V70 i XC70.

Volvo Ocean Race serija automobila stiže u Volvo salone u lipnju 2011. Predviđa se prodaja od ukupno 7500 automobila. Četiri najveća tržišta za ovu ediciju bit će njemačko, švedsko, talijansko i tržište Velike Britanije. I druge zemlje izvan Europe prodavat će ove automobile i to one koje su uključene u regatu Volvo Ocean Race.

Kupci će moći odabrati između dvije luksuzne boje karoserije: Volvo Ocean Blue II i Electric Silver u kombinaciji s kožnim presvalkama inspiriranim materijalima s jahti, a koje dolaze u crnoj i nježnoj bež boji. Modeli Ocean Race serije imaju jedinstveno dizajnirane aluminijske naplatke, kromirane detalje i Volvo Ocean Race amblem na prednjem odbojniku. Unutrašnjost automobila obrađena je s posebnom pažnjom od udobnih sjedala do bočnih ploča na vratima. Logotip Ocean Race nalazi se na pokrivu za prtljagu uz prošive i posebne detalje. Tu su i tekstilni tepisi s posebno dizajniranim detaljima obrađenima aluminijem. Volvo Ocean Race logo pozdravlja vozača i putnike i na komandnom HMI ekranu.

Automobili Volvo Ocean Race serije dolaze uz cjelovit raspon motora prilagođenih svakom pojedinom modelu i tržištu na kojemu se modeli prodaju.

 Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2020 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001