Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Renault
Sretan ti rođendan, Renault 4

03. kolovoz 2011  Renault 4 treći je najprodavaniji automobil u povijesti automobilske industrije, a popularna četvorka upravo obilježava svoj 50. rođendan. Od 1961. godine kada je započela industrijska proizvodnja ovog automobila prodano je 8.135.424 vozila u više od 100 zemalja. Renault 4, sretan ti rođendan želimo.

Zahvaljujući viziji Pierrea Dreyfusa, predsjednika Uprave tvornica Renault, prije pola stoljeća napravljeno je vozilo koje je nadskočilo sve dotadašnje društvene barijere. Ekonomske, generacijske, rodne, geopolitičke. Geni ove francuske marke učinile su Renault 4 pionirom globalizacije i automobilskom zvijezdom.

U brojkama: proizvodnja i sastavljanje automobila odvijalo se u 28 zemalja na 5 kontinenata. Od 1961. godine kada je započela industrijska proizvodnja ovog automobila prodano je 8.135.424 vozila u više od 100 zemalja. Ta brojka obilježila ga je kao najproizvođeniji francuski automobil.

Proizvodnja ovog modela u Francuskoj prestala je 1992. godine ograničenom serijom od 1.000 vozila koje su nosile oznaku „Bye-Bye“, a do 1994. godine ovaj legendarni model proizvodio se samo u Sloveniji i Maroku.

Renault 4, kao prvi model s prednjim pogonom tvtke Renault, nametnuo se kao višenamjensko vozilo koje obiteljsko vozilo pretvara u gospodarsko i obrnuto. Mogućnost preklapanja stražnje klupe i dvovolumenska karoserija s motornim prostorom bili su inovacija u automobilskoj industriji.

Zahvaljujući neovisnim ovjesima s torzijskim osovinama koje imaju veliki hod omogućeno je kretanje vozila po ekstremnim površinama. Postavljanjem zatvorenog sustava hlađenja u doba kada je još mnogo automobila zahtijevalo duge zahvate održavanja Renault 4 je nagovijestio eru automobila koji će osloboditi vlasnike briga o održavanju.

Jednostavan, praktičan, pouzdan i cijenovno prihvatljiv automobil bio je poveznica mnogih. I prepoznatljivo vozilo za različite namjene kao što su taxi u Kolumbiji i na Madagaskaru, policijsko vozilo u bivšoj Jugoslaviji, kola hitne pomoću u Meksiku, dostava pošte u Danskoj, pomoć na cesti u Španjolskoj i vozilo francuske žandarmerije osobito prepoznatljivo u svijetu kinematografije.

Za posebnu rođendansku poslasticu za sve ljubitelje „četvorke“ pobrinula se podružnica Renault kluba iz Slavonskog Broda koja 27. kolovoza organizira susret za sve ljubitelje ovog izvanserijskog automobila baš kao što „4L International“ okuplja fanove iz čitavog svijeta u Thenayu u Francuskoj. (kć)Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2020 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001