Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
e-Poziv
Hoće li i Hrvatska biti spremna za e-Poziv?

23. studeni 2011  Ukoliko vam se kroz nekoliko godina, u budućnosti, dogodi prometna nezgoda vaš će automobil, zahvaljujući usluzi e-Poziv automatski generirati poziv prema lokalnoj pristupnoj točci javne sigurnosti.

Početkom ove godine započeo je trogodišnji paneuropski projekt pod nazivom HeERO (Harmonised eCall European Pilot). Cilj projekta je osigurati značajno unaprjeđenje prometne i javne sigurnosti putem telekomunikacijske usluge e-Poziva (eCall).

Uz podršku i djelomično financiranje Europske komisije pilot projekt se, osim u Hrvatskoj, provodi u još osam europskih zemalja: Rumunjska, Njemačka, Češka, Finska, Italija, Nizozemska, Grčka i Švedska. Preporuka je Europske komisije da od početka 2015. godine sustav e-Poziva bude obavezan u svim novim vozilima korištenim na području Europske unije.

Okosnicu hrvatskog nacionalnog konzorcija zaduženog za ovaj pilot projekt čine Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatski Autoklub (HAK) i Ericsson Nikola Tesla kao tehnološki partner.

Poslovi unutar hrvatskog nacionalnog pilota teku prema planu, uspostavljena je funkcionalna infrastruktura koja u potpunosti zadovoljava standarde postavljene od strane Europske unije, pa već sada sa sigurnošću možemo tvrditi da će Hrvatska spremno dočekati početak 2015., kada se predviđa uvođenja usluge e-Poziva, naglasci su sastanka održanog u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje.

Hrvatski autoklub (HAK), rečeno je na sastanku, osigurao je za potrebe pilot projekta više IVU (In Vehicle Unit) uređaja različitih proizvođača, kako bi se kompletna funkcionalnost implementacije e-Poziva mogla testirati i verificirati u cijelosti. U suradnji sa svim dionicima i članovima nacionalnog konzorcija, definirane su i osnovne standardne operativne procedure za postupanje žurnih službi prilikom e-Poziva.

U sklopu nacionalnog pilot projekta stručnjaci Ericssona Nikole Tesle napravili su nužne korekcije na segmentima mobilnih mreža kako bi osigurali adekvatno ispunjenje postavljenih zahtjeva. Uz to, nadograđen je postojeći sustav žurne službe 112 koja djeluje u sklopu Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
 
Predviđa se da će proizvođači automobila uskoro krenuti sa serijskom ugradnjom SIM kartice i GPS modula unutar automobilskog informacijsko-komunikacijskog sustava.

Sam modul za e-Poziv (IVU uređaj) vezan je na skup osjetila u automobilu te u slučaju prometne nezgode automatski šalje informacije u formi minimalnog skupa podataka MSD (Minimum Set of Data ) vezanog uz vozilo u nezgodi koji uključuju jedinstveni broj vozila, položaj procijenjen od strane GPS sustava, smjer i tip vozila, broj šasije, broj putnika i dr.

Navedeni podaci šalju se prema jedinstvenom europskom pozivnom broju za žurne službe 112. Operator pozivnog centra 112 može po primitku e-Poziva odmah uspostaviti govornu vezu s osobama u vozilu, te odaslati potrebnu pomoć, npr. hitnu pomoć, vatrogasce, policiju.

Realizacija projekta osigurat će da se koristeći mobilne mreže e-Poziv može primijeniti na siguran i pouzdan način, uz pouzdano i točno lociranje mjesta nesreće. (k.ć.)Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001