Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Muzej
Ne moramo se više sramiti, imamo i mi Muzej automobila

02. srpanj 2012  

Ferdinand Budicki je čovjek koji je u Zagreb prije više od 100 godina dovezao prvi automobil. Upravo po njemu nazvan je Muzej automobila, koji se otvara u Zagrebu. Bit će to mjesto na kojem ćete moći smjestiti svoj oldtimer.

Muzej automobila bit će smješten na površini od 1000 kvadrata, a nalazit će se u prostoru tvornice Pluto na zagrebačkoj Zavrtnici. Zagreb tako prestaje biti dio skupine malobrojnih europskih metropola koja nema svoj muzej automobila.

Cilj pokretanja Muzeja automobila Ferdinand Budicki je povezati cjelokupnu zagrebačku scenu starodobnih vozila oko zajedničkog cilja stvaranja unikatnog prostora koji bi zbog svojih eksponata imao galerijsku i muzejsku vrijednost, ali bi ujedno bio i „živi“ prostor s nizom popratnih dnevnih sadržaja.

Muzej bi funkcionirao kao dnevno okupljalište velikog broja zagrebačkih klubova starodobnih automobila, motora i bicikala. Prema nekim procjenama u Zagrebu je više od 1300 vlasnika starodobnih strojeva, koji nemaju adekvatan prostor.

Inače, do sada je prikupljeno više od 2.000 fotografija iz povijesti automobilizma Zagreba i Hrvatske od kojih 20% nikad do sada nisu viđene i koje se ne nalaze u vlasništvu ni jedne gradske i državne institucije jer su prikupljene iz obiteljskih albuma prvih automobilista na ovim prostorima.

Prikupljeno je i 20 sati dokumentarnog filmskog materijala u razdoblju od 1909. – 1990. na temu razvoja zagrebačkog prometa. Spomenuti materijal nedavno je tiskan u Monografiji BEŠTE, LJUDI – IDE AUTO (Povijest automobilizma u Hrvatskoj 1898.-1945.).

Osim navedenog u prostoru bi bilo moguće razgledati starodobne automobile, motore i bicikle (koji su se proizvodili na ovim prostorima) kao što su su nekadašnji proizvodi Tvornice motora Zagreb tzv. TMZ., a jedna od atrakcija bile bi i kabine Sljemenske žičare koje 2013. godine slave 50 rođendan i predstavljaju jedan od simbola grada Zagreba te vrijedan primjerak industrijske arhitekture. Žičare bi ujedno funkcionirale kao kino kabine u kojima bi se gledale projekcije filmova i fotografija.

Najvažnija zadaća Muzeja automobila F. Budicki, koji se pokreće pod pokroviteljstvom predsjednika RH, bila bi prikupljanje građe iz povijesti automobilizma od 1898.-1990. te njeno arhiviranje. (k.ć.)Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001