Početna stranica
 
Vidiauto tražilica
Obljetnica
Prije 54 godine predstavljen je klasični MINI

27. kolovoz 2013  

U kolovozu 1959. godine predstavljen je MINI, a u isto vrijeme Havaji su postali 50. država SAD-a. MINI je popularan i na ovom otočju poznatom po vulkanima.

21. kolovoza 1959. Havaji su postali dijelom SAD-a dok je samo pet dana kasnije, 26. kolovoza 1959. klasični MINI predstavljen svijetu.

Mali automobil kreiran od strane legendarnog dizajnera Aleca Issigonisa oduševio je svijet svojom kreativnom izvedbom unutrašnjeg uređenja koja je omogućavala maksimalnu iskoristivost prostora za putnike i prtljagu, bez narušavanja kompaktnih proporcija ovog malog revolucionara. Klasik je bio istinski pionir dizajnerskog smjera koji je odredio mnoge ostale generacije malih automobile, a poprečno postavljeni motor, pogon na prednje kotače i kotači smješteni u same kutove vozila ostaju dijelom MINI-jevog genetskog koda i danas.

Njegove sportske predispozicije vrlo brzo su otkrile i njegov pobjednički karakter na trkaćim stazama diljem svijeta. Nakon što je i treći put pobijedio na reliju Monte Carlo svjetska javnost nije mogla prestati brujati o malom, skromnom vozilu koje bez problema pobjeđuje svoju mnogo veću i razvikaniju konkurenciju. Legenda je rođena, a povezanost marke MINI, utrke i sporta neće nikada prestati.               

U međuvremenu još jedan, naoko, jednostavan sport koji pod svojom vanjštinom također zahtjeva veliku dozu vještine, brzinom munje počeo je osvajati svijet. Porijeklom s Havaja, surfanje na dasci postajalo je sve popularnije. Izvještaji o ljudima s Havaja koji “jašu na valovima” koristeći drvenu dasku sežu iz 18. stoljeća, ali jedna osoba koja se može nazvati istinskim začetnikom popularizacije sporta je bio Duke Kahanamoku. Rođen i odrastao u glavnom gradu Honolulu Duke je bio istinski sportaš koji je svoju popularnost stekao osvajanjem pet olimpijskih medalja u plivanju te ju iskoristio kako bi svijetu promovirao ono što je u životu najviše volio raditi - surfati na valovima. Duke je jedan od osnivača legendarnih “Waikiki boysa” koji i danas na jednoj od najpoznatijih svjetskih plaža podučavaju turiste surfanju.

Zašto smo povezali Havaje i MINI? Daska za surfanje na krovu automobila postala je simbol slobode i “joie de vivre” odnosno uživanja u životu.

I danas MINI u svojoj ponudi ima modele za upravo takav način života. MINI Countryman je privukao veliki broj klijenata na Havajima od svog lansiranja prije dvije godine. Uz standardne krovne nosače koji omogućuju lako montiranje daske za surfanje, nudi još jednu korisnu modernu značajku: sustav pogona na sve kotače ALL4 koju dijeli s najnovijim modelom MINI Paceman. Zahvaljujući preciznoj distribuciji snage na sva četiri kotača, MINI Countryman i Paceman nude izvrsnu stabilnost i kontrolu koja do izražaja dolazi na pijesku, asfaltu i pri uspinjanju na planinske vrhove. (k.ć.)Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 
Audi:A7 Sportback

Aerodinamikom do povoljnije potrošnje
Doking XD - HR elektroautomobil!
Kočenjem do dodatne snage

Rezervni dijelovi - original ili kopija?
Kabrioleti 2009
Priprema automobila za proljeće
Najjeftiniji auto

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati


O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Zanimljivosti
  Najluđi prometni znakovi
  Usporedni test - 4 monovolumena
  Svi auti godine kroz povijest
  Svi kabrioleti dostupni u Hrvatskoj
  Staklena tvornica Volkswagena u Dresdenu.
  Automobili i filmovi

  Auto saloni
  Geneva 2004
  Detroit 2004
  Frankfurt 2003
  Geneva 2003
  Detroit 2003
  Paris 2002
  Zagreb 2002
  Geneva 2002
  Detroit 2002
  Bologna 2001
  Essen 2001
  Geneva 2001
  New York 2001
  Frankfurt 2001
  Tokio 2001