Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Subaru Forester 2.0 X Bi-Fuel
  "Zeleni" mješanac


Kada začujete Subaru vjerojatno prvo pomislite na WRC i Imprezu, opravdano, no Forester Bi-Fuel za razliku od nečega što bi nastupilo na WRC-u koristi uz benzin i prirodni plin kao pogonsko gorivo, tako da se radi svojevrsnom "ekološki svjesnom" automobilu.

Terenac, SUV ili karavan?
Forester je malo od svega, dakle možemo reći pravi mješanac ili crossover. Već vanjske linije nagovješatavaju veliku ponudu prostora u unutrašnjosti no vratimo se nakratko vanjskom dizajnu. Forestera karakteriziraju prije svega ozbiljne i konzervativne linije bez ikakvih pretenzija da se učini drugačijim i posebno prepoznatljivim od ostalih konkurenata.
Prednjim krajem dominiraju prednja svjetla velike površine, maska i izraženi odbojnik koji daju Foresteru stanovitu dozu robusnosti i agresivnosti. Što se bočnih linija tiče najzamjetniji su krovni nosači koji također pojačavaju dojam snage, bočni profil otkriva i stanovitu odignutost automobila od podloge koja će svakako dobro doći ukoliko se sa Foresterom nađete na kakvom makadamu i sličnim putevima. Stražnji kraj je pomalo dosadan, jedini detalj vrijedan spomena je, ponovno, odbojnik koji svojom masivnošću podiže cjelokupni dojam automobila.

Sjajno uređenje
Krenimo od vozačevog okruženja. Prvo, sjedala su obložena kvalitetnim materijalom i odlično su profilirana, vozačevo sjedalo ima mogućnost lumbalnog podešavanja, tako da vožnja s te strane predstavlja užitak. Prednja armatura je sastavljna od kvalitetnog materijala i kvalitetne je završne obrade. Cjelokupno vozačevo okruženje je ergonomski odlično uređeno tako da niti dugotrajna vožnja automobilom ne predstavlja napor. Središnja konzola pomalo izgledom iskače iz atmosfere Foresterovo unutrašnjosti, no ipak radi se o jednom pozitivnom i oku ugodnom osvježenju. Prostranost i praktičnost Forestereove unutrašnjosti ogleda se ponajprije u velikoj ponudi prostora koju smo već spomenuli, kako naprijed tako i straga. No tu su još i mnogi svrsishodni pretinci koje će svako putovanje učiniti ugodnijim.
Za osjećaj ugode u vožnji mogu poslužiti i neke činjenice o sigurnosnoj opremi. Pa ćemo navesti kako je testirani automobil bio opremljen sa zračnim jastucima za vozača i suvozača te bočnim zračnim jastucima. Forester također posjeduje pojačanja u vratima i posebno konstruiranu karoseriju sa nekoliko zaštitnih elemenata, a tu je još i nezaobilazni ABS. Opremi općenito nema nekih ozbiljnih prigovora jer bi automatski klima-uređaj, audio uređaj sa CD-om, tempomat, naslon za ruku na prednjim sjedalima, veliki panoramski krovni otvor, te mnoštvo praktičnih pretinaca trebalo, ustvari, zadovoljiti više manje sve realne potrebe.

Bi-Fuel
Već samo ime automobila govori da se radi o automobilu pokretanom dvjema vrstama goriva, naime uz benzin ovaj Forester je u stanju "piti" i plin. No prije nego se pozabavimo svima zanimljivom uštedom spomenimo uobičajene podatke o motoru. Forestera pokreće 2.0-litreni Boxer motor snage 125 KS, odnosno 92 kW, koju razvija pri 5.600 o/min, okretni moment iznosi mu 184 Nm pri 3,600 o/min. Motor je solidne elastičnosti i primjerenih međuubrzanja, dok mu krajnja brzina iznosi 180 km/h, a od 0 do 100 km/h mu je potrebno 11,4 sekunde.
Testni Forester je imao i tvornički ugrađenu plinsku instalaciju. Problem je samo što je spremnik smješten na mjesto rezervnog kotača, tako je, istina, očuvan prtljažni prostor, ali ste ostali bez normalne rezerve, te će vam ukoliko dođe do puknuća gume sprej za sanaciju biti mala utjeha. Prosječna potrošnja na testu iznosila je oko 9.4 l/100km benzina, a dok smo se vozili na plin oko 9 l/100km. Ne čini se velikom uštedom zar ne, no računica nije gotova bez cijene energenata. Tek kada u računicu uključimo i podatak da je plin više no upola jeftiniji od benzina vidjet ćemo kolika je stvarna ušteda ostvarena vožnjom na plin. Na kraju vjerojatno se pitate koliko vam je kilometara potrebno do isplativosti, drugim riječima koliko je plinska izvedba Forestera skuplja. Reći ćemo vam i to, radi se o 12.000 kuna. Dakle Forester će vam početi štedjeti novce, otprilike, nakon prijeđenih 30.000 km.

Isplati li se?
S obzirom na kvalitetu koju predstavlja Subaru svakako je za očekivati da ćete s ovim automobilom prijeći i više od 30-ak tisuća kilometara, te da bi vam se ova kombinacija benzin-plin mogla isplatiti bez većih problema. Daljnji plus za Forestera je svakako poznati Subaruov AWD, naravno radi se o odličnom simetričnom stalnom pogonu na sve kotače koji vožnju ovog automobila čini pravim guštom. Kvalitetni materijali, solidna opremljenost i odlična ponuda prostora bi vam trebali ovaj automobil učiniti još primamljivijim. Cijena od 32.650 eura zahtijeva kupca nešto dubljeg džepa i svakako je daleko iznad hrvatskog prosjeka. No to je i razumljivo, jer Forester daleko premašuje ostale prosječne automobile.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
   Tehničke karakteristike
ProizvođačSubaru
ModelForester 2.0 X Bi-Fuel
Vrsta motorabenzinski
Obujam1194 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)92/125
Potrošnja (l/100km)11,6/6,7/8,5
Ubrzanje (0-100km/h)11,4
Maksimalna brzina180 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4450 / 1735 / 1590
Cijena do registracije32650 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuci4
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2020 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju