Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Volkswagen Golf 6 TSI DSG Highline
  Žestoka Golf šestica


Nova šestica, TSI s DSG mjenjačem, u verziji s 1.4-litrenim motorom, kao da je odlučila ući u viši segment. Iako je Golf GTI u jačoj ligi u odnosu na TSI koji smo testirali, ono što smo osjetili tijekom vožnje - 160 KS, u kombinaciji s odličnim ovjesom i DSG mjenjačem, jednostavno oduševljava i daje naznaku onoga što nudi GTi.

Vozili smo tornado crvenu boju koja je privlačila poglede, ponajviše, muške publike. Moramo priznati da smo često puta u retrovizoru tražili poglede, i pronašli smo ih, jer su mnogi prolaznici osjetom vida željeli «isprobati» novog Golfa. Kad već spominjemo retrovizor, spomenimo i malo LED svjetlo koje vozaču daje identifikaciju uključenog pokazivača smjera, ukoliko ga ne primijeti na samoj komandnoj ploči, te mogućnost da se pri kretanju unatrag retrovizor automatski spušta.


Dobar izgled
Mnogi su znatiželjno promatrali izgled nove šestice, koji se u odnosu na prethodnika odlikuje nešto oštrijim linijama, dinamičnijom i agresivnijom prednjom maskom. Ima tu i kroma, koji dodatno naglašava njegove oštrije linije. Branici su u boji vozila. Ukoliko ste vidjeli novog Sciroca, primijetili ste sličnost. I to je točno tako, samo što Scirocco krasi još agresivniji izgled. Pogled na stražnju stranu otkriva izdužena svjetla, i po tome se šestica sa stražnje strane odmah prepoznaje. Kapacitet prtljažnika iznosi 350 odnosno 1305 litara u slučaju spuštenih stražnjih sjedišta.  


Ponajbolji interijer
Iako su mnogi pomislili kako novi Golf ne donosi ništa osim blagog redizajna, pogled na njega ipak otkriva puno novih detalja.  
Unutrašnjost nas je oduševila jer je riječ o kvalitetnim materijalima. Sjedala su također odlična, s više mogućnosti podešavanja. Volan se može podešavati i po visini i po dubini, a ako ga se previše spusti tada se ne vidi analogni sat s brzinom kretanja. U središnjem dijelu, između okretomjera i brzinomjera, na ekranu se može očitavati i digitalna brzina kretanja. Naravno, i druge informacije, kao što su stupanj prijenosa mjenjača, potrošnja… U središnjem dijelu kokpita smješten je veliki touch-screen ekran koji je time puno jednostavniji za korištenje. Vjerojatno vas zanima kakva je buka u vozilu? Iz viđenog, ili bolje rečeno poslušanog - buka je minimalna. Često puta smo se, dok je vozilo stajalo na mjestu, zapitali radi li motor. Niti u vožnji buke nije bilo, osim pri visokim brojevima okretaja, kada smo začuli moćni zvuk motora. Pomoću prsta na volanu pokušavali smo osjetiti vibraciju motora, ali – ništa. Kao da motor ne radi.


TSI – mali motor s prednabijanjemOno što nas je najviše zanimalo, njegove vozne karakteristike, saznali smo jednostavnim pritiskom na papučicu gasa. I ništa više, jer ovaj model nema pedalu spojke, postoje samo papučica gasa i kočnice. Vozili smo jako puno automobila, ali moramo priznati da nas je ovaj oduševio. Mijenjanje brzina odvija se u djeliću sekunde, bez trzanja i bez prekida ubrzanja. Testirani Golf 6 TSI ima DSG mjenjač (Direkt Schalt Getriebe) sa sedam brzina te dvije spojke koje se brinu za brzo i što finije mijenjanje brzina. S obzirom da spojke nisu u ulju, motor djeluje učinkovitijim. TSI označava kako se radi o motoru malog obujma, ali s prednabijanjem, čime se postižu manja potrošnja goriva, ali i manja emisija CO2, koja kod testnog modela iznosi 139 g/km.


Snaga je uvijek na raspolaganju
Iako je riječ o benzinskom motoru, s obzirom da se ispod poklopca motora nalaze i kompresor i turbo punjač, automobil uvijek «vuče». Doslovce! Ukoliko se radi o vožnji s manjim brojem okretaja, kompresor izvlači kao da je riječ o dizelašu. Vozimo li se iznad 4.000 ili 5.000 okretaja, tada do izražaja dolazi odličan turbo punjač. S obzirom da motor ima automatski mjenjač, vožnja u S modu znači pravi sportski ugođaj vožnje, za razliku od normalnog D položaja mjenjača kada su ubrzanja nešto sporija. Jasno, radi se i o potrošnji, jer vožnja u D modu znači i dvije brzine više. Recimo, vozimo se u S modu, u 4. brzini. Lagani pokret mjenjača prema dolje i u trenu smo u D modu, a pogled na ekran na kojem se prikazuje trenutna brzina kaže da smo u 7. brzini.Mijenjanje brzina moguće je i ručno (sekvencijski, Tiptronic mjenjač), putem plus i minus (+ i –) pozicije na mjenjaču, te na volanu. Ono što najviše oduševljava jeste povezanost bilo kojeg moda mjenjača. Ukoliko se vozimo u automatskom D ili S modu, i tada je ručicama mjenjača na volanu (Tiptronic prekidačima) moguće promijeniti brzinu. Ukoliko se odabere + i – mod, tada će automobil sam promijeniti brzinu kada uđe u područje zasićenja. Iskreno, + ručica na mjenjaču na volanu potrebna je samo ako se želi što prije prebaciti u veću brzinu (kako bi se smanjila potrošnja ili buka motora), inače nije potrebna. Puno je bitnija «–« ručica koja je potrebna kada se ide u pretjecanje, i kada je potrebno puno više snage i momenta. Vožnja u S modu i nešto brži pritisak na papučicu gasa uvijek je automobilu znak za prebacivanje u nižu brzinu, kada dolazi do eksplozije snage. Dok smo testirali vozilo, uopće nismo imali zamjerki, osim jedne – prekratke su nam ručice (papučice) mjenjača na volanu. Vožnja po zavojima nije tako ugodna ako se želi prebacivati brzine tim ručicama, jer su ručice spojene s volanom, tako da smo ih nekoliko puta tražili pogledom, jer ih nije bilo pod našim prstima. I dok se kod drugih proizvođača koristi (nešto skuplje) rješenje – ručice su integrirane na osovinu volana, kod Golfa je to ipak pomalo nezgodno. Da su ručice barem malo duže!


Odlično ležanje
Što se tiče ležanja auta, dajemo mu odličnu ocjenu. Vožnja na trasi od 20-ak kilometara zavoja niti jednom nas nije dovela u nezgodnu situaciju. Nekoliko troslovnih tehnoloških skraćenica zaista dobro odrađuju svoj posao. EDS (elektronska blokada diferencijala), ASR (sustav protiv proklizavanja pogonskih kotača), ESP (elektronski program stabilčnost) te MSR (regulacija vučnog momenta motora) i ABS (sustav protiv blokiranja kotača) standardni su dio opreme koja se dobije za 187.625 kuna. Verzija koju smo testirali skuplja je za oko 13.000 kuna. Kao što smo napisali, iz 1.4 motora izvučeno je 160 KS, a tome dodajmo okretni moment od 240 Nm, pri 2000 okretaja u minuti. Radi se o 4-cilindričnom motoru, koji ima 4 ventila po cilindru. Zanima vas za koliko ubrzava do stotke? Za 8 sekundi. Maksimalna brzina? 220 km/h. Uz pomoć naše navigacije testirali smo koliko «laže» odnosno koliko više pokazuje. Vožnjom od 100 km/h ustanovili smo kako se radi o 96 km/h. 140 km/h u stvarnosti je 134 km/h. Potrošnja? Tvorničke karakteristike kažu 5,2/6/7,5 l/100 km. Naše je iskustvo s otvorene ceste, s normalnom vožnjom, oko 8 litara, dok smo u «ganjanju» uspjeli doći i do 15 litara. Jasno, u sportskom modu, kada se kazaljka okretomjera nije micala iz crvenog područja. Inače, ovaj motor, kao i svi ostali motori koji se nude, zadovoljava Euro 5 normu. Ako vas zanima sigurnost, spomenimo 5 zvjezdica na crash testu, a sigurnosti pridonose zračni jastuci za vozača i suvozača, bočni u prednjim sjedalima, jastuci za glavu te zračni jastuk za koljena na vozačkoj strani.4 godine jamstva
Vjerojatno ste na VidiAuto.com portalu pročitali vijest kako je Golf 6 proglašen najboljim svjetskim vozilom 2009. godine – žiri od 59 članova dao mu je najviše glasova. S obzirom na naše dojmove i na količinu opreme koja se uz njega dobije, Golf 6 opet postavlja standarde koje će drugi morati slijediti. I njegova «starost» od 35 godina te i dalje vodeće mjesto u klasi govore kako VW jako dobro pogodi ono što tržište traži i želi. Donedavno dvogodišnje jamstvo povećano je od 16. travnja na 4 godine, a pokriveni su svi kvarovi identični onima u dosadašnjem dvogodišnjem, i to bez ikakve dodatne naplate, za razliku od konkurencije koja dodatno jamstvo naplaćuje, ili pak ne nudi sve uključeno. 

 
* Više fotografija pogledajte u našoj galeriji


Krunoslav Ćosić, 05/2009, © www.vidiauto.com
   Tehničke karakteristike
ProizvođačVolkswagen
ModelGolf 6 TSI DSG Highline
Vrsta motorabenzinski
Obujam1390 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)118/160
Potrošnja (l/100km)8,5/5,1/6,4
Ubrzanje (0-100km/h)8
Maksimalna brzina220 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4199 / 1786 / 1479
Cijena do registracije26968 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2020 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju