Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Lexus IS 220d Luxury Navi
  Premium elegancija na djelu


Lexus IS 220d, vozilo iz Premium klase svakako je izazov za vožnju. I veliki gušt. Test Lexusa svakako je jedan od najpoželjnijih izazova. Testirali smo Lexus IS 220d, s Luxury Navi opremom, sustavom ulaska i paljenja vozila bez ključa. Cijena testiranog modela? 345.000 kn.

Lexus IS 220d, vozilo iz Premium klase svakako je izazov za vožnju. I veliki gušt. Test Lexusa svakako je jedan od najpoželjnijih izazova. Testirali smo Lexus IS 220d, s Luxury Navi opremom, sustavom ulaska i paljenja vozila bez ključa. Cijena testiranog modela? 345.000 kn.


 


Izrazito naglašene i uglađene linije, s velikim slovom L s prednje i stražnje strane, daju do znanja da se radi o vozilu koje spada u viši cjenovni rang. Stoga su i očekivanja veća od ovakvog tipa vozila. Prednjim dijelom dominiraju velika svjetla (Bi-Xenon svjetla velikog intenziteta, a između njih se nalazi rešetka na kojoj središnje mjesto zauzima Lexusov prepoznatljivi znak. Bočna je strana nešto mirnija, a mnoge će Toyota Avensis podsjetiti na IS. S razlogom, jer novi je Avensis pokupio linije modela IS. Ipak se radi o istoj kući, Toyota je vlasnik Lexusa, luksuznog branda, s kojim je nakon Amerike, krenula u pohod i na europskom tržištu. Pogled na stražnji kraj ponovo otkriva velika, izbočena svjetla, na visoko postavljenom prtljažniku, a dvije izlazne cijevi auspuha daju naznaku sportskog štiha. Brzi pogled na specifikacije otkriva kako se u prednjem dijelu nalazi jak 2,2 litreni dizelski motor snage 170 KS. Ipak, najveća smo iznenađenja otkrili u unutrašnjosti vozila, koje cilja na korporativni sektor, ali i na obiteljske ljude koji žele kvalitetu, stil i ugodnu vožnju.


Inovativnost u unutrašnjosti


U unutrašnjosti vozila nailazi se na rješenja kakva se ne viđaju – čim se dadne kontakt za paljenje motora, kazaljke okretomjera i brzinomjera dinamično «skoče» - osvijetle se bijelim osvjetljenjem i naprave pomak do maksimuma te se vrate natrag (do 260 km/h te do 6000 okr/min), nakon čega se uključuje osvjetljenje kazaljki količine goriva u rezervoaru i temperature vode u motoru. Tek nakon toga se upali pozadinsko osvjetljenje. Efekt koji se može opisati samo sa tri slova: wow! Primijetit ćete unutar brzinomjera unutarnji svijetleći krug, koji se aktivira kad se prebrzo vozi – ova je funkcionalnost moguća uz pomoć navigacije, koja «zna» kolika je maksimalno moguća brzina na cesti po kojoj se vozi. Ukoliko se vozilo kreće brzinom većom od dopuštene, tada se uključuje narančasto osvjetljenje unutrašnjeg kruga koje tako upozorava vozača na prebrzu vožnju. Sličan efekt nudi i desna strana instrument ploče u kojoj se nalazi okretomjer – kad se dođe do maksimuma uključuje se crveno-isprekidani krug koji upozorava na visok broj okretaja. Jako zanimljivi efekti, koji su i korisni, naravno. Još je jedna funkcionalnost korisna – automatska svjetla. Vozili smo se u sumrak, bez uključenih svjetala, a kako je danje svjetlo bivalo sve slabije, svjetla su se automatski uključila.Prilikom izlaska iz vozila retrovizori se automatski zatvaraju, što je vrlo praktična funkcija. Lexus nema, kao niti većina današnjih vozila, opciju da se laganim pritiskom na ručicu pokazivača smjera kretanja svjetla uključe tri puta i sama isključe. Ovu opciju rijetko koji proizvođač nudi, a vrlo je korisna po gradu, kada se često koristi pokazivač smjera kretanja.
Kožni volan, osim što je električan te pomoću malog gumba s lijeve strane omogućuje vrlo precizno podešavanje po visini i dubini, ima tipke kojima se upravlja audio sustavom, mobitelom (preko bluetootha) i putnim računalom. Na volanu je moguće aktivirati i govorno upravljanje, bez skidanja ruku s volana (satelitskom navigacijom, klima uređajem, audio sustavom i telefonom), a volan se prilagođava na brzinu vožnje te može biti u normalnom i sportskom načinu. Na početku smo spomenuli kako se u vozilo ulazi bez ključa, a bez ključa se pali i motor. Naravno, ključ je potreban, ali ne aktivno, nego pasivno – potrebno ga je imati u blizini (u džepu, torbi), a čim se ruka stavi u bravu, vrata se automatski otključavaju jer odašiljač na vratima prepoznaje elektronski ključ i provjerava njegov ID kod. Za paljenje motora koristi se gumb START, a ključ samo treba biti u blizini, isto kao i za otključavanje vozila.


Hlađenje sjedišta


Sjedanje na udobna sjedišta, bez potrebe namještanja ukoliko je već netko drugi prethodno vozio vozilo, popraćeno je automatskim namještanjem u određeni položaj koji je prethodno memoriran. Moguće je podesiti čak tri različite memorije vozačkog sjedišta. Na oba prednja sjedišta koja su od kvalitetne poluanilinske kože, osim grijanja, moguće je koristiti i hlađenje – funkcionalnost koja se baš i ne viđa, a i te kako dobro dođe ljeti na kožnim sjedištima. Moguće je podešavanje tri jačine hlađenja, kao i grijanja. Zanima vas kako funkcionira hlađenje? U sjedištu se nalazi ventilacija koja kroz sitne rupice na kožnim sjedištima izbacuje rashlađeni zrak, te tako hladi sjedište i ne dopušta efekt kakav donose kožna sjedišta – znojenje. Ono što je jako bitno, nema opasnosti od prehlade, jer je intenzitet hlađenja umjeren, a može se osjetiti tek kad se zadrži ruka iznad sjedišta, tada se osjeti lagano hlađenje.Između sjedišta se nalazi naslon za ruku, koji je prekriven kožom, a koji je odličan za duža putovanja. Inače, naslon za ruku preporučujemo u svakom vozilu koje se vozi po dužim relacijama. A Lexus IS 220d kao da je namijenjen za duže vožnje. Pri tome je jako bitno da vožnja bude što ugodnija, bez buke izvana. Bez obzira kojoj se brzinom kretali, buka je minimalna, bilo na autocesti, lokalnim cestama ili pak po gradu.
Ostatak unutrašnjosti je na visokom nivou – postoje drveni ukrasni umeci. Veliki središnji ekran koji se koristi za audio/video sustav, navigaciju, podešavanje opcija u vozilu, a unutarnje kvake na vratima su plastične. Očekivali smo ipak metalne, kromirane kvake. Ali, kako je ovo najjeftiniji Lexus, te kako većina ljudi taj detalj niti ne primjećuje, očigledno su se u Lexusu odlučili na jeftinije rješenje, ali koje u praksi nema nikakav drugačiji osjećaj nego kada se vrata otvaraju metalnim ručicama.
Ipak, jedna nam je stvar upala u oči – sat u središnjoj konzoli. Radi se o dizajnom zastarjelom satu kakav smo nekada viđali. Sat ima preklasičan dizajn.Unutrašnjost je vrlo ugodna na dodir, primjetna je završna kvaliteta koja je na nivou. S obzirom da se radi o vozilu dužine 458 cm, prtljažnik kapaciteta 398 litara nije u nivou kakve nude drugi automobili te dužine, ali je zato udobnost puno veća. U Lexusu su očigledno puno više mislili na komfor u vožnji. Ulaz u prtljažnik je nešto uži, pa bi pri unošenju širih stvari moglo biti nešto manje praktičnosti.


 


Vožnja


2,2-litreni 4-cilidarski dizelski motor s direktnim ubrizgavanjem snage je 130 kW (176 KS), a maksimalna se snaga postiže pri 3600 o/min. Ono što oduševljava kod testiranog Lexusa jeste okretni moment koji iznosi visokih 400 Nm. Tako visok okretni moment dobiva se tek iznad 2000 o/min, dok se u području ispod 1900 o/min IS ponaša tromo i ne pokazuje baš performanse kakve se dobiju dok se vrti u području od 1900 do čak 5000 o/min. Kad se uključi turbo, snaga je fenomenalna, a ubrzavanje traje čak do 5000 okretaja. Očigledno, Lexus se ponaša više kao benzinac, a manje kao dizelaš – motor se voli vrtjeti, a na što su vlasnici prethodnih Lexusa ponajviše naviknuti. Stoga, ukoliko se s vozilom krećete iza nekog sporog kamiona, u drugoj brzini, nagli gas neće dati ono što bi od ovako jakog motora očekivali, ali će dati sportske karakteristike ukoliko se motor vrti na većem broju okretaja. Tada do izražaja dolazi onih fascinantnih 400 Nm okretnog momenta. Tijekom vožnje Lexus se dobro ponaša, a kako se koristi stražnji pogon, ulazak u zavoje je puno ugodniji i zabavniji nego s vozilima iste kategorije koji imaju prednji pogon. Naravno, stražnji pogon povlači i odgovornost u vožnji – može vam se dogoditi da naglijim gasom stražnji kraj prebacite naprijed. Vozačko iskustvo vožnje sa stražnjim pogonom je poželjno, iako se aktivno koriste tehnologije koje pripomažu tijekom vožnje – ABS, EBD, EPS, TRC, VDIM, a koje su dio standardne opreme. Ovjes na prednjim kotačima su dvostruke vilice, dok je straga neovisni multi link. S kočnicama smo bili vrlo zadovoljni.
Mjenjač je ručni 6-brzinski, i svakako bi automatski mjenjač još bolje odgovarao uz ovakav motor. Prema specifikacijama, Lexus do stotke ubrzava za 8,9 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 220 km/h. S obzirom na masu od oko 1600 kg, ubrzanje je sasvim solidno. Pitate se kakva je potrošnja? Nama je na otvorenoj cesti, uz nešto jači stisak na papučicu gasa, potrošnja iznosila 6,7 litara. Tehničke specifikacije za vozilo kažu 7,6 l/100 km po gradu, 5,3 l izvan grada, a kombinirana vožnja 6,1 l. Gledano iz ekološkog kuta, razina CO2 iznosi 163 g/km. Vožnja po jakoj kiši olakšana je uz pomoć stakla koje odbija vodu – tada se voda razlijeva puno brže i tako se omogućuje bolja preglednost u vožnji.


Tehnologije


Tempomat je standardan dio opreme, što je bilo i za očekivati, kao i automatski klima uređaj za vozača i suvozača. Audio sustav Mark Levinson ima čak 14 zvučnika (svaki je zvučnik posebno osmišljen prema potrebi vozača tijekom vožnje) te CD izmjenjivač sa 6 CD-a. Mark Levinson je ime koje je poznato već više desetljeća i sinonim je kvalitete, znaju to mnogi audiofili. Moguće je gledati i DVD-e na 7-inčnom ekranu u boji osjetljivom na dodir. Za sigurnost se brinu prednji dvostupanjski i bočni zračni jastuci, je jastuci za koljena vozača i suvozača (sve je dio standardnog paketa). Na testu smo imali model s Luxury paketom opreme, pojačan navigacijom i kartom gotovo cijele Europe, s pokrivenošću Hrvatske. Možda je pomalo iritantno upozorenje od navigacije, svaki put kad se automobil pokreće.Kamere se danas nalaze na gotovo svakom mobitelu, pa zašto ne bi bile implementirane i u vozila! Jedna se kamera nalazi iznad stražnje registarske tablice, a koristi se pri vožnji unatrag. Tada se na 7-inčnom ekranu u boji prikazuje širokokutna slika, tako da je vožnja unatrag moguća samo uz pomoć kamere i senzora za parkiranje. Ovo je opcija koja je dostupna u paketu Sport.
Uz pomoć bluetooth tehnologije moguće je na audio sustav spojiti mobitel te telefonirati na vrlo ugodan i praktičan način, koji je i zakonski prihvatljiv. Jednom kad se priviknete na ovakav način vožnje i upotrebe mobitela, više nikada nećete moći biti bez njega.


Na kraju testa


Iako osnovna verzija Lexusa od 35.900 eura (oko 262.000 kuna) ne izgleda previsoko, cijena se vrlo lako popenje i do 43.000 eura (318.000 kuna) zaigrate li se s opcijama u dodatnoj opremi, koje zaista ima puno. Testni automobil košta 43.560 eura (318.859 kuna) plus 3.650 eura (26.718 kuna) za navigaciju i multimediju Mark Levinson.
IS 220d je elegantni i luksuzni automobil, a osim njega u ponudi je i IS 250 - V6 2,5-litreni benzinski motor snage 203 KS, te kabrio izvedba IS 250C. Naravno, vrhunac ponude je IS F - benzinski V8 motor s ubrzanjem od samo 4,8 sekundi do stotke i maksimalnom brzinom od 270 km/h (elektronički limitiranom). Sirova snaga iznosi 311 KS, a okretni moment 505 Nm. Cijena? 86.900 eura. Koji god Lexus izabrali, dobit ćete vozilo premium klase. Pogledajte video zapis


Krunoslav Ćosić, © VidiAuto.com, 10.2009.


Pogledajte još fotografija u našoj galeriji:
   Tehničke karakteristike
ProizvođačLexus
ModelIS 220d Luxury Navi
Vrsta motoraturbo dizel
Obujam2231 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)130/176
Potrošnja (l/100km)7.6/5.3/6.1
Ubrzanje (0-100km/h)8.9
Maksimalna brzina220 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4660 / 1815 / 1415
Cijena do registracije47210 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju