Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Mazda 3 2.2 CD150 TX Plus
  Sportski kompakt za gušt u vožnji


Mazda 3 dolazi s novim dizelskim motorom, koji pruža uzbudljivu vožnju. Multimedija je zaokružena Bose audio sustavom koji ima čak 10 zvučnika. Slijedi test Mazde 3.

Tekst: Krunoslav Ćosić


Iako je riječ o dizelskom motoru, tijekom tjedan dana testiranja Mazde 3 više smo imali osjećaj kako testiramo vozilo koje ima motor na pola puta između dizela i benzina. Da je riječ o dizelskom motoru jasno je nakon paljenja motora, i još samo sekundu-dvije, kada se gubi zvuk karakterističan za dizelske motore.


Zvuk motora nestaje, a pri većim okretajima čuje se privlačan polusportski zvuk. Zvuk dizelskog motora ponovo smo čuli kad smo pokretali motor. Moramo priznati kako smo s novim 2.2-litarskim MZ-CD dizelskim motorom vrlo zadovoljni te smo se teško rastali od vozila.


Mazda 3 ili Mazda 6?


Oduševile su nas vozne karakteristike test vozila, stabilnost vozila te prostornost i uređenost unutrašnjosti. Testirana Mazda 3 2.2 CD150 TX Plus sve je bliža dimenzijama Mazdi 6 koju smo nedavno testirali, a i dizajnerski su slične. Poznanici koje smo tijekom testiranja susretali prvo su se pitali da li je riječ o Mazdi6.Nova je trojka lijepa pri pogledu – prednjim dijelom dominiraju valovite linije, s vrlo agresivnom rešetkom hladnjaka i velikim svjetlima, dok je stražnji kraj nešto dosadnije dizajniran, s LED svjetlima u sportskoj verziji.


Unutrašnjost je ugodno uređena, s puno prostora kako na prednjim sjedištima, tako i na stražnjim. Kvalitetna je završna obrada te nema nikakvog škripanja, svi su dijelovi dobro spojeni. Kritiku zaslužuje osjetljiva tkanina na sjedištima koja se sastoji od crno-krem boje.


Krem boja, prema našem mišljenju, nema što tražiti na sjedištima, iako je ugodna za oko, a naročito je dobro stajala uz zlatnu boju karoserije. Iako sjedišta nisu od kože, oprema TX Plus s kojom je Mazda3 došla ima i grijanje sjedišta, i to u pet različitih stupnjeva. Za održavanje temperature zraka u vozilu brine se dvozonski klima uređaj.


Naše testno vozilo je bilo u sedan verziji, koja je u odnosu na sport verziju duža za 12 cm (dužina sedan karoserije je 458 cm). S obzirom da je stražnji kraj nešto duži i povišen, korištenje zvučnog signala parking senzora nam je svakodnevno potpomoglo da testno vozilo vratimo bez ikakvih oštećenja. Prtljažnik je solidno velik, 430 litara su dobro raspoređene.


Odličan motor sa 150 KS. I radarom.


Mazda3 ima 150 KS, koji se dobivaju iz novog 2.2-litrenog turbo dizelskom motora, s četiri cilindra i 16 ventila. Radi se o vrlo dinamičnom motoru – pri gotovo svakom startu na semaforu bili smo daleko ispred drugih vozila, a ukoliko bi nam se neko i približio vrlo lako bismo to saznali putem radara odnosno RVM sustava (Rear Vehicle Monitoring).


Radi se o radarskom sustavu koji smo već vidjeli u Mazdi 6 i o kojem smo tada detaljno pisali. Kod trojke RVM je nešto drugačije izveden, ali samo u vizualnom pogledu – sada se upozorenje o vozilu koje se približava i ulazi u mrtvi kut pojavljuje na retrovizoru, što nam se čak i više svidjelo nego na šestici, kod koje je dojava smještena na unutrašnjoj strani retrovizora, unutar vozila. Sada se upozorenje nalazi na rubovima retrovizora, a ukoliko se vozač ogluši o svjetlosno upozorenje i odluči promijeniti prometnu traku, te uključi pokazivač promjene smjera, tada će se začuti i zvučno upozorenje o potencijalnoj opasnosti.


Iako je radi o korisnom i zanimljivom sustavu na njega se ipak ne može u potpunosti osloniti. Radarska zraka hvata područje iza vozila pri brzini kretanja većoj od 60 km, unutar 50 metara. Ako se s vozilom krećete zavojima tada se vrlo lako može dogoditi iznenađenje – da vam na samom «repu vozila» bude drugo vozilo, a da o tome niste dobili nikakvo upozorenje. Naravno, RVM sustav se može i isključiti, po želji.


Ubrzavanje do 5200 okretaja


Vratimo se natrag pod haubu. Već od 1500 okretaja kreće dosta strelovito ubrzavanje Mazde 3 i traje i iznad 5000 o/min. Vozilo prestaje s ubrzavanjem tek na 5200 okretaja, tako da bismo ga vrlo lako mogli smjestiti u sportsku kategoriju. Ovo je jedan od najuzbudljivijih dizelaša u ovoj kategoriji koje smo vozili.Za ovjes također imamo samo riječi pohvale – naprijed MacPhersonove opruge, uz pomoćni okvir s četiri oslonca napunjene tekućinom, a otraga multilink ovjes. Bez problema smo prolazili zavoje na 17-colnim Toyo gumama, u zavojima nije bilo naginjanja vozila niti proklizavanja, jer trojka ima dosta nisko težište.


Proklizavanja i te kako ima pri startu, ukoliko se isključi DSC sustav. Čini nam se kako je snaga motora zaista velika, iako je vozilo solidno teško (1390 kg), tako da se znak pomoći protiv proklizavanja dosta često uključuje. Naravno, sve se to događa pri naglijem startu, ali trojka kao da je napravljena za adrenalinske startove. Snaga bez dobrih kočnica ne bi imala smisla – kočnice odlično obavljaju svoj posao, kao i precizan mjenjač sa šest brzina.Vožnjom po autocesti, pri jakom pljusku smo nekoliko puta naletjeli na površine pod vodom, na kojima je došlo do proklizavanja vozila. Ustvari, mi smo mislili kako su gume proklizale, u praksi se to nije dogodilo jer je sustav stabilizacije vozila pripomogao tako da je samo naše srce ubrzalo takt, a vozilo je nastavilo s kretanjem u zadanom smjeru, bez ikakve promjene stabilnosti. Da smo isključili DSC zasigurno bismo vozilu morali volanom pripomoći da ne dođe do gubitka stabilnosti.


Od 0 do 100 za 9,2 sekundi


Ritual startanja je obično bio lagano u prvoj brzini, do 2000 okretaja, zatim prebacivanje u drugu brzinu i onda razvlačenje motora do preko 5000 okretaja. Odlično, osjećaj akceleracije u leđima je jako zabavan, a tome pridonosi i okretni moment od 360 Nm, dostupnih od 1800 do 2600 okretaja. 150 KS omogućuju ubrzavanje do stotke za 9,2 sekundi, iako nam se čini kako je vrijeme čak i kraće.


Kolika je maksimalna brzina? S obzirom da vozilo nismo testirali na njemačkim cestama, maksimalnu brzinu nismo isprobali ali tvorničke specifikacije kažu 205 km. U praksi je to sigurno 215-220 km/h, ne zaboravimo kako kazaljka ipak «laže». Jednom smo prilikom na jednom drugom vozilu usporedili podatke s brzinomjera i navigacijskog uređaja, a rezultat je bio: 180 km/h na brzinomjeru, 172 km/h na GPS-u.


Sad sigurno mislite kako smo rezervoar «sprašili»nakon 200 do 300 kilometara? Nismo! Prosječna nam je potrošnja na otvorenoj cesti bila samo 5,7 litara, dok smo na autocesti na svakih 100 prijeđenih kilometara kroz ispuh u plinovitom stanju kroz ispuh izbacili 7,5 litara. Tvornički podaci su nešto niži, što je i razumljivo – 4,5 litara na otvorenoj cesti, te 6,9 litara po gradu. Nama je potrošnja po gradu bila veća – oko 8 litara. Emisija CO2 iznosi 144 g/km.


Tijekom vožnje moguće je aktivirati speed alarm, svjetlosno-zvučno upozorenje koje nakon dostizanja predefinirane brzine upozorava na brzinu vožnje. Odlična stvar za otvorenu cestu, za one kojima je noga teža na gasu. Alarm se može postaviti u rasponu od 10 pa čak do 290 km/h. Naravno, ovo s 290 km/h je samo krajnje ograničenje alarma – ukoliko se upozorenje postavi na 280 km/h u praksi to znači da se alarm nikada neće uključiti. 


Automobil s kojim se može pričati


Unutrašnjost Mazde3 je prepuna gumbića – odlično za obožavatelje noćnog osvjetljenja. Tipke se nalaze i na volanu koji se može podešavati po visini i dubini (javljanje na telefonske pozive, tempomat, upravljanje audio sustavom), a s ovim je vozilom moguće i razgovarati! Mislite da se šalimo? Ne, ne šalimo se, a kako to zvuči pogledajte u našem video zapisu s testiranja.Pritiskom na govorno upravljanje ugodan ženski glas pitao nas je što želimo učiniti. Moguće je glasom odabrati telefonski poziv, ponovno biranje zadnjeg biranog broja, pristup telefonskom imeniku, unos novog broja telefona ili pak postavke. Odabrali smo putem glasa, memoriranje novog telefonskog broja. Nakon što smo izgovorili ime osobe, zatraženo je od nas i da potvrdimo glasovnu zabilješku. Dovoljno je samo reći Yes (sve smo obavljali putem naredbi na engleskom jeziku).


Zatim smo odabrali vrstu telefonskog broja (mobitel ili fiksni) te izgovorili telefonski broj. Sustav nas je nakon svakog našeg unosa zatražio glasovnu potvrdu. I to je to. Vrlo zabavno iskustvo, s visokom preciznošću. Naravno, glasovno spremanje brojeva u telefonski imenik preporučuje se u mirnom okruženju, bez pozadinske buke, kako bi kasnije sustav kvalitetno mogao prepoznati glasovne naredbe.


Razgovor tijekom vožnje vrlo je ugodan, a spajanje mobitela s bluetoothom na audio sustavu prolazi svaki put bezbolno – na mobitelu je potrebno imati aktivan bluetooth, tako da se uparivanje odvija potpuno automatski. Zahvaljujući kvalitetnim Bose zvučnicima s kvalitetom zvuka sugovornika smo bili jako zadovoljni, što se ne bi moglo reći za sugovornike koji su nas nešto slabije čuli, odnosno manje kvalitetno. Morali smo glasnije razgovarati kako bi nas se čulo.


Bose audio sustav


Slušanje glazbe na Bose sustavu se može opisati jako dobrom ocjenom, i pri maksimalnoj glasnoći nije dolazilo do izobličavanja zvuka, a u automobilu smo isprobali nekoliko vrsta glazbe – rock, dance, techno i klasičnu. Sa svakom smo izvedbom bili zadovoljni, a putem 10 zvučnika raspoređenih po cijelom vozilu (uključujući Richbass woofer) prostor se ispunjava čistim zvukom, bez šumova. Pojačalo je digitalno sa sedam kanala i prilagođenom ekvalizacijom.


Guštanju u zvuku pripomogla je i velika središnja tipka za prebacivanje pjesama, koja nas je podsjetila na skupe audio sustave koji uvijek imaju veliku središnju tipku kojom se obavlja upravljanje.Audio sustav omogućuje pohranu 6 CD-a u changeru unutar samog audio sustava (s podrškom za MP3), a na sustav je moguće spojiti i vanjske uređaje putem AUX ulaza smještenog u pretincu ispod držača desne ruke. Mazda 3 ima još nekoliko pretinaca – kad se otvori onaj ispred suvozača, u unutrašnjosti se nalazi još jedan, koji je smješten nešto dublje prema motoru.


Za razliku od zvuka, malo smo manje oduševljeni ekranom, očekivali smo nešto veće dimenzije. Mazda se ipak odlučila na isporuku dvaju monokromatskih ekrana u središnjoj konzoli - i dok se jedan koristi za informacije tijekom vožnje (standardne informacije s putnog računala), na drugom se prikazuju informacije s audio sustava i klima uređaja. Kao dodatna opcija nudi se veliki 4,1 inčni ekran koji dolazi uz navigaciju Pioneer.


 


Najjeftinija Mazda3 s 1.6 benzinskim motorom dostupna je za 135.300 kn (18.530 eura), dok testno vozilo s 2.2 dizelskim motorom, metalik bojom i paketom TX Plus košta 190.196 kuna (26.054 eura). Tijekom testiranja Mazda se ipak mogla nabaviti za nešto manje novca, jer je u tijeku bila akcija s popustom tako da je trojka koštala 174.520 kuna (23.906 eura).

 


 
Pogledajte video zapis
© VidiAuto.com, 11.2009.


Pogledajte još fotografija u našoj galeriji:
   Tehničke karakteristike
ProizvođačMazda
Model3 2.2 CD150 TX Plus
Vrsta motoraturbo dizel
Obujam2184 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)110/150
Potrošnja (l/100km)6.9/4.5/5.4
Ubrzanje (0-100km/h)9.2
Maksimalna brzina208 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4580 / 1755 / 1470
Cijena do registracije26054 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2020 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju