Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Dacia Logan MCV 1.5 dCi Black Line
  Crni monovolumen


Stigla nam je Dacia Logan MCV sa sedam sjedišta na test, a preko Facebooka smo obavijestili sve koje zanimaju novi automobili te preuzeli vozilo. Ne očekujući ništa posebno, preuzeli smo vozilo na sedmodnevno testiranje, planirajući ga voziti samo po gradu i na otvorenoj cesti. O Sljemenu nismo niti razmišljali, koristit ćemo ga samo za vožnju od točke A do točke B.

Tekst: Krunoslav Ćosić


Ipak, nije bilo tako, prevarili smo se, jer smo vozili vrlo zanimljivo vozilo, mogli bismo reći i pomalo uzbudljivo. Naravno, pri tome ne mislimo na dizajn i korištene materijale u unutrašnjosti. Ne, nisu oni problematični, samo komentiramo kako to nisu materijali kakve viđamo kod većine automobila, kod Logana se ipak koristi jeftinija plastika. Ali, klijentelu koja kupuje Logana niti ne zanimaju takvi detalji – njih zanimaju povoljna cijena, prostor u vozilu i neka je automobil funkcionalan.Logan na cesti…


Namjerno ćemo preskočiti dojmove o izradi vozila, to ćemo ostaviti za drugi dio testa, nas zanima kakav je Logan MCV u vožnji. Već smo spomenuli riječ uzbudljiv, i vjerujte nismo se prevarili niti su naše ruke pritisnule krive tipke na tipkovnici. Ovdje je riječ o već poznatom Renaultovom dCi motoru, turbodizelašu koji nije novost. I nije Dacijin proizvod, ipak iza tog dizelskog motora stoji poznata oznaka dCi, točnije na motoru.Pogledate li ispod haube, na motoru stoji dosta velika i uočljiva oznaka Renault 1.5 dCi. Iz sedmodnevnog iskustva i druženja imamo riječi pohvale – motor ima miran rad, nije prebučan niti po gradu niti na autocesti. A moment je nešto u čemu smo svaki dan uživali, ipak se tu radi o sustavu izravnog Common Rail ubrizgavanja. Iako se radi o motoru snage 85 KS, vjerujte nam na našu napisanu riječ, radi se o vrlo dobrom motoru koji doslovce puca od snage.


Lagano krenemo u prvoj brzini, negdje prije 2.000 okretaja prebacimo u drugu brzinu te stisnemo papučicu gasa „do daske“, a vozilo dosta naglo krene ubrzavati i lijepiti nas u sjedištu. Jasno, turbo kompresor obavlja svoj posao. Ubrzavanje ne prestaje sve do 4.800 okretaja, kada je dostignut maksimum.


U praksi se pokazalo kako je na 4.000 okretaja najbolje vrijeme za sljedeću, treću brzinu, kako se ubrzavanje ne bi smanjilo. Treća brzina odmah preuzima, nema zastoja niti pauze i slijedi još bolji osjećaj, jer treća brzina je dosta duga. Okretni moment od 200 Nm nam se u praksi čini još i boljim, kao da je veći, a dostupan je pri 1.900 okretaja.


Od nekoliko kolega s kojima smo se vozili dobili smo samo izraze čuđenja i pohvale za ovaj motor. Ali, nije samo motor dobar na Loganu, i ovjes je dobro podešen, nema naginjanja vozila po zavojima. I dok je naprijed Pseudo McPherson s trokutastim ramenima, otraga je osovina u obliku slova H s programiranim deformiranjem.


Automobil zavoje prolazi bez problema, a upravljač ima dobar odaziv. Nema praznog hoda, nema lufta, vrlo je precizan i direktan.
Performanse motora s 8 ventila su sljedeće: 14,6 sekundi do 100 km/h, a maksimalna brzina je 163 km/h.S kočnicama smo također zadovoljni, odmjereno i kvalitetno koče, te bez problema kontroliraju solidnu masu od 1.255 kilograma. Naprijed se nalaze diskovi, dok su straga bubnjevi. Logan ima ABS serijski, te AFU – sustav pomoći pri naglom kočenju što doprinosi boljoj stabilnosti vozila i kraćem zaustavnog putu.


Logan na zahtjevnijim cestama


Nakon što smo sve to sagledali, logično je bilo isprobati Logana i po malo zahtjevnijim cestama, kao što je ona do vrha zagrebačke Medvednice, na Sljeme. Zavoji se savladavaju bez gubitka kontrole, nema naginjanja, vozilo se vrlo dobro izvlači iz svakog zavoja. Nakon što smo došli do vrha, pitali smo se bismo li to mogli još jednom ponoviti, a odgovor je bio potvrdan.


Spomenimo još i dosta dobar 5-brzinski mjenjač, koji nema velike hodove ručice, ručica ne leti lijevo-desno, a svaka brzina ima točno svoje mjesto, i nema pogreške prilikom prebacivanja. Iskreno, ne znamo što bismo zamjerili Loganu u vožnji – dosta je udoban po cesti, dobro podnosi i ležeće policajce. Možda bismo mu mogli zamjeriti samo povremeno i nedefinirano šuškanje u vratima, koje bi trebalo fiksirati.


Kakva je potrošnja goriva? Na otvorenoj cesti potrošnja je u prosjeku bila 5,2 litara, na autocesti 7 litara, dok nam je prosjek testa 5,7 litara. S obzirom da ovo nije mali gradski automobil nego vozilo solidne dužine od 4,45 metar, potrošnja nam se čini dobrom. Što se tiče CO2, kod ovog motora se radi o 137 g/km, čime spada u ekološke motore.


Inače, Logan MCV je dostupan s tri benzinska i dva dizelska motora – benzinci su 1,4 MPI sa 75 KS, 1,6 MPI s 87 KS i 1,6 16V MPI sa 105 KS. Osim testnog 1,5 dizelaša s 85 KS, u ponudi je i slabiji dCi sa 68 KS, također 1,5.


7 sjedišta - za veeeeliku obitelj


Ovo su bili vozački dojmovi o jednoj od četiri različite verzije Logana koji je dostupan na tržištu. Osim testnog MCV-a, karavana koji dolazi s 5 ili 7 sjedišta (mi smo testirali verziju sa 7 sjedišta), u ponudi su sedan verzija, Van verzija s velikim prtljažnim prostorom te Pick-Up, također za prijevoz tereta.


MCV je inače redizajniran, sada je tu moderniji prednji dio s novim odbojnikom i svjetlima, bočni je dio također doživio facelift, kao i stražnji.Logan MCV je namijenjen onima koji imaju brojnu obitelj, koji u vozilu žele prevoziti veći teret ili kombinirati obje opcije. Naime, treći red sjedišta se može i izvaditi iz vozila, potrebno je odšarafiti dva šarafa. Treći red sjedišta se može i preklopiti, pogledajte fotografije i naš video u kojem smo sve i demonstrirali.


 


 


 


 


 Ipak, treći red je i pomalo nedostupan, dosta je teško ući odrasloj osobi. Ali, vrlo bitno za napomenuti jeste podatak kako na sjedištima u trećem redu mogu sjediti odrasle osobe, bez ikakvih problema, što nije slučaj kod nekih drugih vozila na tržištu, kao što je recimo Nissan Qashqai, kod kojeg su zadnja sjedišta namijenjena djeci.

Ono što je kod Logana MCV zgodno jesu stražnja vrata, koju su asimetrična te se mogu otvoriti i za više od 180 stupnjeva. Pod je dosta nizak, što je zgodno za utovar tereta. Jedino je šteta što prtljažni prostor iza trećeg reda nema nekakvu zaštitu, kako bi se izbjegli pogledi na unutrašnjost prtljažnog prostora. Ono što nam se sviđa jesu kukice ispod trećeg reda sjedišta – nakon što se sjedišta podignu i gurnu prema naprijed, te zakoče, na podu je moguće fiksirati teret putem kukica.


A na sjedištima trećeg reda Dacia se pobrinula i za smještaj sitnica kao što su boce s pićem. Što se tiče prtljažnika, verzija sa 7 sjedišta nudi 198 litara (verzija s 5 sjedišta nudi 700 litara), ali uklanjanjem trećeg reda sjedišta i preklapanjem drugog reda dobije se – 2.350 litara. Svaka čast.


U unutrašnjosti


Kod dostavnih ste vozila imali prilike vidjeti stropnu policu iznad glave, a kod Logana se također jedna takva polica nalazi u unutrašnjosti kabine, ali iznad sjedišta u drugom redu. U nju štošta stane. Vrlo dobra ideja.Inače, iznad unutarnjeg retrovizora se nalazi i pretinac za naočale. A vanjski se retrovizori mogu električno namještati.


Vjerojatno ste primijetili i kako se približavamo prvom redu sjedišta, za vozača i suvozača. Prije negoli i njih opišemo, spomenimo kako se prekidači za podizanje stakala u drugom redu ne nalaze na vratima, kao što smo inače naviknuti, nego na prostoru između vozačkog i suvozačkog sjedišta.Možda je malo manje praktično za putnike u drugom redu, koji se moraju malo sagnuti kako bi dosegnuli prekidače, ali je vrlo zgodno za vozača koji na taj način jednostavno može kontrolirati otvaranje stakala sa svojeg mjesta. I prekidači za prednja stakla nisu na vratima, nego se nalaze na kokpitu, odnosno ispod audio sustava. Prednja sjedišta su solidna, nemamo zamjerke na njih, a vozačko se može podešavati i po visini.Podešavanje upravljača presvučenog kožom moguće je po visini, ali ne i po dubini, a treba biti oprezan prilikom podešavanja upravljača, zbog vrlo oštre plastike pored ručice upravljača. Ispod upravljača se nalazi ručica s komandama za audio sustav, putem koje se može kontrolirati glasnoća, Mute, mijenjanje radijskih stanica i pjesama na CD playeru koji čita i MP3 pjesme. Zvuk na zvučnicima je prosječne kvalitete.
Danas praktički da ne postoji automobil koji vas za nevezane sigurnosne pojaseve neće upozoriti zvučnim signalom. Kod Logana toga nema, čime će biti zadovoljni svi oni koji se inače ne vežu tijekom vožnje, ili pak sigurnosni pojas provuku iza vozačkog sjedišta i na takav način prevare vozilo


Okretomjer i brzinomjer


Pogled na unutrašnjost Logana ne otkriva luksuz – koristi se plastika, a do izražaja svakako dolaze kromirani rubovi ventilatora te bijela pozadina okretomjera i brzinomjera. Kao što je uočljivo na fotografijama, okretomjer se koristi i kod benzinskog i kod dizelskog motora, radi uštede.Dizelaš kod kojeg crveno polje brzinomjera počinje na 6.000 okretaja sigurno nije česta pojava. Čini nam se kako bi malo ljepše izgledalo kada bi brojevi okretomjera bili malo manji. Ali, to je stvar ukusa.


Između okretomjera i brzinomjera smješten je ekran na kojem se prikazuju informacije s putnog računala. Osim klasičnih informacija kao što su prijeđeni kilometri, potrošnje, dosega rezervoara i prosječne brzine, putno računalo nudi i jednu rijetku informaciju na vozilima, a to je količina litara benzina koja je potrošena od posljednjeg resetiranja. Vrlo zgodna opcija ukoliko, recimo, idete s nekim na put i želite podijeliti troškove, ili pak trebate specificirati potrošnju goriva u litrama.Testna Dacia ima najjači paket opreme Black Line, koji u odnosu na klasičnu opremljenost nudi metalik boju, ručnu klimu (ima dosta glasan hladnjak dok vozilo stoji na mjestu), radio CD player s MP3-jem, te električne podizače stražnjih stakala.Cijena testnog modela iznosi 106.050 kuna, u što je uračunat iznos od 6.350 kuna za Black Line opremu. Najniža cijena Logana MCV s 1.4 benzinskim motorom snage 75 KS, s paketom Base je 69.900 kuna (u vrijeme testiranja cijena je s popustom iznosila 66.900 kuna).Što se tiče sigurnosti tu su zračni jastuci za vozača i suvozača, kao i ISOFIX sustav za dječje sjedalo.


 


 


 

© VidiAuto.com, 09.2010.
   Tehničke karakteristike
ProizvođačDacia
ModelLogan MCV 1.5 dCi Black Line
Vrsta motoraturbo dizel
Obujam1461 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)63/85
Potrošnja (l/100km)5.9/4.8/5.2
Ubrzanje (0-100km/h)14.6
Maksimalna brzina163 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4450 / 1740 / 1636
Cijena do registracije14567 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeNE
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju