Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Citroen C4 1.6 VTi 120 exclusive
  Francuz s masažom, polifonim melodijama…


S vrlo bogatim paketom dodatne opreme Citrone C4 je vrlo zanimljiv automobil koji ispod haube nudi 120 KS, uz prepoznatljivu VTi 120 oznaku. Osim masaže tijekom vožnje tu su polifone melodije, panoramski krov, utičnica od 230 V…

Tekst: Krunoslav Ćosić


Najnoviji Citroen koji je upravo stigao na naše ceste je Citroen C4 kojeg smo upravo testirali, a radi se o potpuno dizajniranom C4 koji u odnosu na prethodnika dizajnerski nema nikakve sličnosti. C4 podsjeća na C3, iako su razlike između ova dva modela i te kako primjetne.


Testirali smo 1.6 benzinca koji dolazi s VTi motorom snage 120 KS koji se proizvodi u Francuskoj. Mnogobrojna konjica ispod haube znači i dobru vožnju, a masa od čak 1370 kg u nekim trenucima jasno daje do znanja kako treba dati malo više gasa kako bi automobil povukao. A za testni automobil je potrebno izdvojiti čak 160.000 kuna!


Naravno, dosta je to novca, ali ovdje se radi o izrazito bogatom paketu opreme exclusive koji ima gotovo 33.000 kuna dodatne opreme. Osnovna cijena je, znači, 127.900 kuna, a što se sve dobije u razlici cijene do 160.200 kuna otkrit ćemo nešto kasnije.


Potpuno novi dizajn


Što se tiče vanjštine C4 djeluje smirujuće i nudi vrlo moderan dizajn, a ako se pogleda i unutrašnjost slobodno se može zaključiti da je C4 i vrlo elegantna kompaktna limuzina. Do izražaja dolaze njegove skladne linije, a svakom je centimetru površine posvećena pozornost.
Testirajući vozilo primijetili smo zainteresirane poglede na automobilu koji zaista lijepo izgleda, a mnogi su se i zadržavali kako bi ozbiljnije odmjerili njegove dimenzije i proporcije koje iznose 433 cm dužine i solidnih 179 cm širine. U odnosu na prethodnika četvorka je narasla za 5 cm po dužini, 2 cm po širini te 3 cm po visini.


U unutrašnjosti C4 nudi dosta prostora, a prostornost je prisutna i u prtljažniku koji ima volumen od čak 408 litara čime se C4 smješta među vozila ove klase koja imaju najveći prtljažnik.
Sviđa nam se i završna kvalitetna obrada te gumirani kokpit. Što znači kako nikakve zvukove nećete čuti tijekom vožnje.


Novi Citroen C4 je na armaturnoj ploči opremljen materijalom slush (materijal mekan na dodir), džersej se nalazi na krovu, a tu su i kromirani detalji na komandama upravljača koji je inače sportski podrezan, zatim na otvorima za zrak i na ručici mjenjača.

Zvukovi koje ćete pak čuti mogu se i personalizirati. Naime, moguće je birati između četiri ponuđene polifone melodije za pokazivač smjera i upozorenja (Classic, Crystal symphony, Jungle fantasy, Urban rythmik). Fora!


Personalizaciju tu ne staje – moguće je podesiti boje na instrument ploči s okretomjerom i brzinomjerom. Brzinomjer nudi i analogni i digitalni prikaz brzine vožnje.
A pokušate li iz vozila izaći prije nego ste podignuli električnu parking kočnicu začut ćete dosta iritantan zvuk upozorenja.
Inače, novi C4 je sastavljen od 70% već recikliranog metala, od 5% različitih materijala (staklo…), 5% tekućina, a ostatak je od plastičnih materijala (polimeri).


Citroen C4 u vožnji


C4 dolazi s peterobrzinskim ručnim mjenjačem i sigurno ste odmah primijetili kako nema šestu brzinu. Jasno, šesta brzina bi smanjila potrošnju na otvorenoj cesti. Prosjek potrošnje nam je (u zimskim danima) po gradu bio oko 9 litara, dok je potrošnja na otvorenoj cesti pala na ispod 9 litara. S obzirom na masu i snagu motora možemo reći kako je rezultat dobar, s napomenom kako C4 jednostavno traži da mu se papučica gasa stisne što jače.U vožnji je C4 vrlo pregledan i ugodan za vožnju, a naročito je vožnja ugodna noću kada cestu odlično osvjetljavaju ksenon svjetla sa zakretanjem u zavojima. Odlična stvar vozite li se recimo po sljemenskim zavojima. Nadalje, tu su i svjetla za maglu koja imaju kutno osvjetljavanje - ova svjetla nude dodatni svjetlosni snop u zavoju, a mogu se uključiti na dva načina: paljenjem pokazivača smjera ili kada kut upravljača dosegne 60°.


Što se tiče buke, ona je minimalna pri normalnoj vožnji, a kada se jače stisne gas tada se dobije odličan sportski zvuk koji nam se svidio.


Iako dolazi na gumama 225/40 R18 i što bi automatski trebalo znači smanjenu udobnost, C4 je jednostavno rasturao svojom udobnošću. Ne sjećamo se kada smo  se s nekim automobilom, s ovim profilom guma, vozili tako udobno. Kome god smo rekli za dimenzije guma nije mogao vjerovati jer 40% od 225 mm je dosta tanko. Naravno, zbog toga je potrebno paziti prilikom naleta na kakvu rupu na cesti, što može biti pogubno za felge. Koje inače odlično izgledaju.Ovjes je odličan i po zavojima, auto zaista dobro drži cestu. Prednji ovjes je tipa pseudo-McPherson, a novi stražnji ovjes je s deformirajućom osovinom i hidrauličnim upravljačem s elektro pumpom. C4 je inače dobio 5 zvjezdica na EuroNCAP testu.


Užitak u vožnji omogućuje i panoramski stakleni krov koji se električno otvara i moguće je podesiti koliko će biti svjetla u unutrašnjosti. Jednom kad smo otvorili pokrov više ga nismo niti zatvarali jer količina svjetla koja ulazi u vozilo je zaista ugodna. Jasno, pri jakom suncu se pokrov zatvara.Što se tiče upravljivosti s upravljačem smo zadovoljni, isto kao i s kočnicama. Odlično. Upravljač više nema fiksni središnji dio, kao što je bilo kod prethodnika. Jedino bismo voljeli kada bi mjenjač imao nešto manji hod tijekom mijenjanja brzina. Nije on neprecizan, vrlo je ugodan za korištenje, ali u odnosu na neke konkurente ipak ima nešto duži hod.


VTi motor voli kad ga se vrti, a maksimalnih 120 KS je dostupno pri 6000 okretaja. Okretni moment od 160 Nm dostupan je pri 4250 okretaja. CO2 iznosi 143 grama. Što se tiče ostalih performansi vozila, maksimalna brzina iznosi 193 km/h, dok do stotke C4 ubrzava za 10,8 sekundi.


Osim ovog četverocilindarskog benzinca u ponudi su još dva benzinca – VTi95 i THP 155, te četiri dizelska motora - HDi 90, HDi 110, e-HDi 110 Airdream i HDi 150. Motori zadovoljavaju Euro V norme. Motori THP 155 i e-HDi 110 Airdream te HDi 110 i HDi 150 dolaze s ručnim mjenjačem sa 6 stupnjeva prijenosa. A moguće je dobiti automatski mjenjač s 4 brzine.


Tijekom vožnje u retrovizorima se prilikom pojavljivanja vozila u mrtvom kutu pojavljuje upozorenje, ali koje ne prati zvuk nego samo svjetlosna signalizacija što je sasvim dovoljno i dobro dođe, naročito po gradu. Jasno, sustav za nadzor mrtvog kuta se može i isključiti, a funkcionira uz pomoć ultrazvučnih valova. Sastavljen je od 4 senzora koja su smještena u prednji i stražnji odbojnik, a sustav je aktivan između 12 i 140 km/h te kontrolira zonu sprijeda s pomoću vanjskog retrovizora koja se proteže do oko 5 m iza stražnjeg blatobrana i 3,5 m s bočnih strana vozila.


Automobil nudi i parking senzore koji nadgledaju prednji i stražnji kraj vozila te zvučno i vizualno upozoravaju na približavanje prepreci.Sviđa nam se limitator brzine koji je vrlo koristan prilikom vožnje po lokalnim cestama kada je potrebno paziti na ograničenje brzine. U ovom slučaju za nas to radi automobil, a kad se dosegne maksimalno postavljena brzina automobil dalje ne ubrzava. Ipak, ustreba li vam snaga odnosno brzina u nekoj kritičnoj situaciji kao što je pretjecanje dovoljno je papučicu gasa stisnuti do daske tako da će se u djeliću sekunde ova blokada odblokirati.


Tu je i regulator brzine odnosno tempomat koji dobro dođe pri vožnji autocestom naročito pri dužim vožnjama. Jasno, oprez je potreban i noga bi trebala biti što bliže papučici kočnice.


Masaža tijekom vožnje :-)


Neke od zanimljivih funkcija koje dobro dođu su svakako masaža koja je dostupna na vozačkom i suvozačkom sjedištu. Odlično za duže vožnje, a i nakon što s posla krenete prema kući dobit ćete masažu donjeg dijela leđa. Lumbalni se dio sjedišta može podešavati na oba prednja sjedišta. Tu je i grijanje sjedišta za vozača i suvozača koje se može regulirati u nekoliko stupnjeva jakosti. Inače, vozačko sjedište nudi i dvije memorije.Nadalje, zahvaljujući utičnici od 230 V u vozilu je moguće koristiti i različite uređaje kao što su laptop ili pak punjač mobitela, bez potrebe za adapterom.


Upravljač Citroena C4 nudi pristup mnogim funkcijama pa tako i multimediji – CD player čita MP3 diskove. Tu je i bluetooth koji omogućuje telefoniranje bez ruku tijekom vožnje.Cijena za C4


Cijenom od 160.200 kuna testirani C4 ulazi u segment koji pripada nešto većim automobilima, ali ako se pogledaju dimenzije, komfor, udobnost u vožnji te više nego bogata dodatna oprema C4 je s razlogom ušao u taj segment vozila koje dodiruje svojom cijenom. Početna cijena je i te kako konkurentna i počinje već od 94.900 kuna – za te se novce dobije benzinski VTi 95.


Oprema i dodatna oprema


Što se tiče razine opremljenosti, C4 dolazi u tri moguće razine opreme - Attraction, Confort i Exclusive.


Attraction u serijskoj opremi nudi 6 zračnih jastuka, ABS + AFU, regulator/limitator brzine, klima uređaj, električne i grijane vanjske retrovizore, prednje električne podizače stakala, prednje i stražnje odbojnike u boji karoserije, preklopivu stražnju klupu 2/3-1/3, pripremu za radio sa 6 zvučnika, ukrasne poklopce kotača 15" Tampa i dr.


Oprema SEDUCTION uključuje opremu Attraction + ESP, putno računalo, radio CD MP3, svjetla za maglu s bočnim osvjetljenjem, upravljač presvučen kožom, ukrasne poklopce kotača 16" Atlanta, srednji naslon za ruke sprijeda, stražnje električne podizače stakala i dr.


Razina opreme EXCLUSIVE uključuje opremu SEDUCTION + automatsku električnu parkirnu kočnicu, automatski klima uređaj, automatsko paljenje svjetala, USB Box + BlueTooth, pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, regulator/limitator brzine na programiranje, mjerenje raspoloživog mjesta za parkiranje, naplatke od lagane legure 16" Boston, prednja sjedala s funkcijom masaže leđa (lumbalno), dodatno zatamnjena stražnja bočna i stražnje staklo, prednje automatske brisače, unutarnji elektrokromni retrovizor, unutrašnjost od kože i tkanine, utičnicu 230 V i dr.


Testni model od dodatne opreme nudi Paket senzor 2 (7.900 kn), panoramski stakleni krov (6.000 kn), naplatke od lagane legure 18" Newport + rezervni kotač smanjenih dimenzija (4.300 kn), kožna sjedišta Claudia Mistral (11.000 kn) te metalik boju (3.100 kn).


© VidiAuto.com, 01.2011.   Tehničke karakteristike
ProizvođačCitroen
ModelC4 1.6 VTi 120 exclusive
Vrsta motorabenzinski
Obujam1598 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)88/120
Potrošnja (l/100km)8.8/4.7/6.2
Ubrzanje (0-100km/h)10.8
Maksimalna brzina193 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4329 / 1789 / 1523
Cijena do registracije22005 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2020 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju