Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Mazda3 1.6 CD116 TX
  Mala Mazda6


Mazda3 nudi se u dvije karoserijske izvedbe – Sedan s četvorim vratima te nešto kraći Sport s pet vrata. Testirali smo Sedan verziju s 1.6 turbodizelskim motorom snage 116 KS koja nam se na testu pokazala odličnom

Testirao: Krunoslav Ćosić


U posljednje vrijeme mnogi zamjenjuju Mazdu 3 Sedan za Mazdu 6, ponajviše zbog sličnosti u dizajnu. Poglede smo primijetili ne samo po gradu nego i na autocesti, a pogledi na autocesti nisu dolazili samo zbog dizajna, nego i odličnog motora.


Mazda3 Sedan je dugačko vozilo, dužine 458 centrimetara, te je u odnosu na Mazdu 6 kraća za 17,5 centimetara (Mazda6 Sedan je dugačka 475,5 cm), što baš i ne bi trebalo davati naznake sličnosti, ali s obzirom na dosta dugačkih 458 centrimetara Mazde 3 Sedan, koja se tom dimenzijom privukla konkurenciji u nešto višoj klasi ne čudi što ih ljudi zamijene. Naravno, ovo je prednost za Mazdu 3, jer Mazda 6 je odličan automobil koji plijeni pozornosti dizajnom i kvalitetom.U odnosu na Sport verziju s petorim vratima, Sedan verzija je duža za 12 centrimetara (Sport je dužine 446 cm), a s većom dužinom dobije se i veći prtljažni prostor. Ono što je za kupce zgodno jeste cijena, koja je identična bez obzira koju karoserijsku verziju odabrali.


Vanjski izgled


Mazda3 plijeni pozornost, to smo već zaključili, a pozornost na prednjem dijelu predivne Crystal bijele perla boje najviše privlači velika, peterokutna rešetka hladnjaka i otvori za zrak te lijepo dizajnirane prednje lampe. Time se dobilo na agresivnijem i sportskijem izgledu koji će vozačima ispred dati do znanja da im se približava nešto dosta brzo.
Kako bi se dobila što bolja aerodinamička svojstva, otvori za zrak su smanjeni, tako da je tok zraka preusmjeren. Zanimljiva je ugradnja posebnih žaluzina ispred hladnjaka, koje se otvaraju pri velikim brzinama kako bi se povećala aerodinamika odnosno spriječio dodatni otpor hladnjaka.


Dizajnerska linija, koja započinje iznad maske hladnjaka, proteže se preko cijele haube i nastavlja na A stup. Dizajneri su se poigrali i na bočnoj strani tako da su i s boka primjetne linije koje daju dinamiku i zanimljiviji izgled. Stražnja, izdužena strana je nešto monotonije finalizirana, očigledno se išlo na maksimalno iskorištavanje prostora. Stražnje lampe su lijepo dizajnirane.


Zbog toga su u Mazdi3 Sedan uspjeli dobiti solidno velik prtljažnik volumena 430 litara, koji kod Sport verzije s pet vrata iznosi osjetno manje – 340 litara. Ipak, iako je prtljažnik velikog volumena i vrlo prostran, nije baš najpraktičnije riješen ulaz u prtljažnik koji je uzak. Jasno, to je zbog konveksnog stražnjeg stakla. Imate li nešto veća i masivnija dječja kolica, moglo bi biti problema.

Citroen je to na modelu C5 jako dobro riješio ugradnjom stražnjeg stakla konkavnog oblika, čime se dobilo upravo na ulaznom dijelu prtljažnika. Jasno, u Citroenu su time dobili i na originalnosti.


Unutrašnjost


Veliki i prostrani prtljažnik nije utjecao na prostranost i komfor unutar putničkog dijela. Dimenzije od 458 centimetara i međuosovinski razmak od 264 cm donose sasvim dovoljno prostora za putnike, bez gubitka osjećaja komfora.


Kokpit je odlično dizajniran, a sviđa nam se završna obrada koja i na dodir i na pogled odaje kvalitetu. Vrata su prostrana i komotna za ulazak, a na komandnoj ploči sve je uredno i logično posloženo. Testirani model ima TX paket dodatne opreme, što je treći po jakosti paket (najjači je GTA).Sviđa nam se veliki okretomjer (u daljnjem dijelu teksta opisat ćemo vam vozačko iskustvo) s dubokim obrubima, ukoso odrezanim na vrhu. Između okretomjera i brzinomjera, na kojima prevladavaju bijelo osvijetljene brojke, smješten je i mali ekran na kojem se prikazuju informacije o prijeđenim kilometrima te količina goriva.


Cijeli taj dio nam se sviđa, što se tiče dizajna. Zaboravni, koji ne mogu zapamtiti s koje strane se nalazi poklopac rezervoara, imaju podsjetnik u obliku strelice pored ikone benzinske pumpe.Središnji dio kokpita čine audio sustav i komande dvozonskog klima uređaja. Tipke, osvijetljene jarko crvenom pozadinskom bojom osvjetljenja ugodno izgledaju u mraku, a tu je i plavo osvjetljenje postavljeno iza gumba za upravljanje radijskim postajama i CD playerom.


Na obje se strane proteže plava linija koja dijeli na dva dijela multimedijski centar. Inače, prilikom kontrole glasnoće, plava linija se u ugodnom svjetlosnom ritmu isključuje i uključuje.U središnjem dijelu kokpita nalaze se dva ekrana, koji nisu istih dimenzija niti osvjetljenja. Na prvi pogled, izgleda kao da ekrani baš i ne odgovaraju jedan drugome jer su potpuno različiti.


Korišteni ekran za informacije s putnog računala je smješten s lijeve strane, s bijelim je brojkama i slovima, ali nam se ne sviđa veličina fontova. Sat i temperatura su presitni i nije baš praktično tijekom vožnje uočiti točno vrijeme i temperaturu, dok je ispod prikaz informacija o prosječnoj potrošnji (OK, to je bitan podatak) i prosječnoj brzini.


Posljednji podatak, o prosječnoj brzini zaista se vrlo rijetko prati i smatramo da je mogao biti sitniji, a dok bi prikaz sata i trenutne temperature ipak trebali biti veliki i uočljivi.Na drugom se ekranu prikazuju informacije s audio sustava i klimatizacijskog uređaja. Osobno, više bismo voljeli kada bi se audio informacije prikazivale na većem ekranu


Sjedišta su ugodna i za duže vožnje, a nakon stizanja na cilj nećete se osjećati umorno. A za zimske vremenske prilike u opremi se nudi i grijanje prednjih sjedišta, i to u pet stupnjeva jakosti.
Tu je i grijanje prednjeg vjetrobranskog stakla, funkcionalnost koja će dobro doći u zimskim mjesecima. Sama mrežica grijača stakla uopće se ne vidi prilikom vožnje, a uočljiva je samo pri pogledu prema gornjem dijelu vjetrobrana, kad se gleda prema nebu.


Na stražnjim sjedištima se iz naslona može izvući naslon za ruke, a time i pretinci za čaše. Između vozača i suvozača se također nalaze pretinci (kao i naslon za ruke), a koji se mogu i sakriti. Ovo rješenje nam se više sviđa, nego kada se pretinci ne mogu sakriti, kao kod nekih drugih proizvođača.


 


Mazda 3 u vožnji


Prilikom starta 1.6 turbodizelskog motora i prelaska prvih kilometara, na okretomjeru će se pojaviti plava ikona hladne vode, čime će vozač biti upozoren da ne forsira motor, sve dok se plava ikonica ne isključi. U vožnji pomažu senzori za parkiranje, a koji se mogu i isključiti.


U vožnji se Mazda3 jako dobro ponaša, ugodna je i sigurna za vožnju, a prošli smo s Mazdom i Sljemensku cestu na kojoj se vozilo pokazalo jako dobrim. Kotači su 17-colni. Sigurnosti pripomaže DSC, a kontrola stabilnosti se može i isključiti tako da ćete tada moći uživati u sportskijoj vožnji, koja zahtijeva više vozačkog iskustva.


Naprijed je nezavisan ovjes s MacPherson opružnim nogama, a straga multilink ovjes s plinskim amortizerima i nisko položenim oprugama, što je omogućilo dosta velik volumen prtljažnika.
Direktan i odličan upravljač je nakrcan velikim brojem gumbića kojima se upravlja putnim računalom, multimedijom i tempomatom. Mjenjač sa šest brzina nudi kratke hodove i dobre omjere u vožnji, a motor se vrlo visoko vrti za dizelaša - čak do 5.200 o/min. Time se dobije i komfor prilikom brzih pretjecanja kada nemamo vremena za mijenjanje brzina.
Zadovoljni smo s disk kočnicama (naprijed samoventilirajući diskovi promjera 278 mm, straga diskovi promjera 265 mm).


Ipak, turbo rupa je primjetna do 1800 okretaja tako da na to treba paziti. Kad se motor zavrti na 1800 okretaja tada se osjeti snaga motora koji kao da ima više od 116 KS. Četverocilindarski redni motor ima jedno bregasto vratilo u glavi, s common-rail ubrizgavanjem goriva.Maksimalnu snagu od 116 KS razvija pri 3.600 okretaja, a tu je i dosta veliki okretni moment od 270 Nm, dostupan u području od 1.750 do 2.500 okretaja. Motor proizvodi emisiju CO2 od 117 g/km. Od 0 do 100 km/h automobil ubrzava za 11 sekundi, a maksimalna brzina mu je 188 km/h (2 km više nego Sport verzija). Masa vozila je 1.240 kg.


Ovaj motor je inače zamjena za već od prije poznati 1.6 motor snage 109 KS, koji je imao pet brzina. A osim ovog 116 KS snažnog motora, u ponudi su još dva dizelska motora – 2.2 sa 150 KS i 2.2 sa 185 KS, te tri benzinska motora – 1.6 sa 105 KS, 2.0 sa 150 KS i 2.0 sa 151 KS (ručni i automatski mjenjač).


Motor ne samo da je dobar po gradu nego i na autocesti, koji se ponaša kao da uvijek ima snage. Uvijek je spreman na još više ubrzanja, iako brojka od 116 KS ne govori da bi to tako moglo biti. U praksi se ipak pokazalo tako.


Što se tiče potrošnje po gradu nam je potrošnja bila 8,5 litara, a na otvorenoj cesti oko 5,5 litara. Prosječna potrošnja na testu je 7,2 litara, a uključuje gradsku, otvorenu vožnju i autocestu.


Za sigurnost se brinu dvostruki prednji i prednji bočni zračni jastuci, zračne zavjese te ISOFIX.


Multimedija


Multimedijski, Mazda3 je solidno opremljena. Osim podrške za danas standardan MP3 format, tu je i CD changer koji podržava smještaj više diskova i upravljanje njima. Moguće je direktno upravljati i mapama (folderima) s glazbom.Sviđaju nam se tipke, njihova kvaliteta i dubina hoda, a već smo spomenuli osvjetljenje i efekt koji se pojavljuje prilikom kontrole glasnoće, koja je solidno jaka, a zvuk se isporučuje na šest zvučnika.


Središnji gumb oko kojeg se nalazi plavo osvjetljenje je ogroman i dominira tim dijelom kokpita. Sviđa nam se njegova izrada, a više nas asocira na gumb za kontrolu glasnoće na kvalitetnim audiofilskim uređajima.


Cijena za Mazdu3


Mazda3 1.6 CD116 TX košta 168.076 kuna, u što je uračunat metalik lak (3.176 kuna). Na trenutačnoj akciji popust na ovaj model je 5.000 kuna pa automobil košta 163.076 kuna. Već smo spomenuli da je cijena ista i za Sedan i za Sport verziju, tako da bez opterećenja o cijeni možete birati koja vam verzija više odgovara. Ipak, cijena je nešto veća nego što bismo očekivali, ali zauzvrat se dobije jedna od najboljih unutrašnjosti u ovoj klasi, a i odličan motor.


© VidiAuto.com, 09.2011
   Tehničke karakteristike
ProizvođačMazda
Model3 1.6 CD116 TX
Vrsta motoraturbo dizel
Obujam1560 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)85/116
Potrošnja (l/100km)5.3/3.9/4.4
Ubrzanje (0-100km/h)11.0
Maksimalna brzina188 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4580 / 1755 / 1470
Cijena do registracije22037 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2020 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju