Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Peugeot 208 1.6 e-HDi 115 FAP Allure TEST
  Nova generacija gradskog automobila


I dok je verzija s pet vrata smirenija, 3-vratna testirana verzija Peugeota 208 je razigranija, a sve je protkano kromiranim detaljima. U odnosu na prethodnika, 208 je kraći i lakši, ali s čak više mjesta u unutrašnjosti za putnike

Testirao: Krunoslav Ćosić


Peugeot ponovo ima hit! Svi se sjećamo pojave Peugeota 206 i uspjeha koji je polučio taj mali gradski automobil, a u periodu od pet godina koliko se proizvodio model 207, Peugeot je napravio novi veliki korak i predstavio model 208 koji smo imali na testu


Iskreno, finalna verzija Peugeota 208 izgleda nam kao studija kojoj je dizajner posvetio sve svoje vrijeme, i nitko ga pri tome nije sputavao niti smetao. Ovdje se ipak ne radi o konceptu niti studiji, riječ je o automobilu koji se može kupiti u Hrvatskoj.


Već nas dugo vremena mali gradski automobil na testu nije toliko oduševio dizajnom, završnom obradom, kromiranim detaljima i ugodnošću vožnje. Nama izgleda kao da se radi o limitiranoj verziji.Na test smo dobili Peugeot 208 s troja vrata (postoji i verzija s pet vrata), a ispod poklopca motora nalazi se 1.6-litreni e-HDi turbodizelski motor snage 115 KS, a oprema je najjača – Allure.


I prema reakcijama i pogledima prolaznika može se primijetiti velika zainteresiranost za vozilo koje osim dobrog dizajna ima i jako lijepu novu boju – plava Virtuel boja odiše svježinom i originalnošću. Šteta što takve boje ne viđamo češće na cestama, sivilo previše vlada našim cestama.


Peugeot 208 u vožnji


Ponuda motora za Peugeot 208 je dosta velika, Francuzi su se pripremili tako da se može birati između nekoliko dizelskih i benzinskih motora. Osim što se vizualno razlikuju verzija s troja i s pet vrata, postoji i razlika u ponudi motora – 1.6-litreni THP s benzinskim motorom snage 156 KS dostupan je samo u verziji s tri vrata.


3-cilindarski benzinski motori nove generacije dostupni su u izvedbama 1.0 VTi sa 68 KS i 1.2 VTi s 82 KS. Osim njih, benzinsku ponudu čine još četiri motora – 1.4 VTi s 95 KS, 1.6 VTi sa 120 KS te 1.6 THP sa 156 KS i mjenjačem sa šest brzina.


Dizelsku ponudu čine tri motora – 1.4 HDi sa 68 KS, 1.6 e-HDi FAP s 92 KS i 1.6 e-HDi FAP sa 115 KS.
Testirani Peugeot 208 sa 115 KS je najjači dizelski motor u ponudi i s najjačim paketom opreme Allure dolazi sa Stop&Start sustavom koji smanjuje potrošnju u gradskoj vožnji, kada se često zaustavlja na semaforima ili pak u gužvama na cesti. Tada će se motor automatski ugasiti, čak i prije nego se vozilo u potpunosti zaustavi, dok se još lagano kreće.


Naravno, dodir na spojku automatski pali motor u djeliću sekunde, prije nego što i uspijemo pritisnuti papučicu spojke do kraja i ubaciti mjenjač u brzinu. Sve je dobro podešeno i u vožnji paljenje i gašenje motora uopće ne smeta. Ne osjeti se vibriranje kao kod nekih drugih sličnih sustava, Peugeot je sustav stvarno dobro doradio. Iskreno, čak nam je sve to i odgovaralo, jer nakon gašenja motora osjeti se tišina u vozilu. Nakon toga smo svaki put smirenije vozili automobil.


Jasno, postoje i pobornici druge strane koji odmah razmatraju dugotrajnost motora, akumulatora i njegovih dijelova, ali svrha Stop&Start sustava je smanjenje zagađenja u gradovima. Između automobila i vlastitog zdravlja ipak bismo trebali odabrati svoje zdravlje. Naravno, sustav se u bilo kojem trenutku može i deaktivirati, jednostavnim pritiskom na prekidač s lijeve strane upravljača.


Tu je još i shift oznaka putem koje se vozaču sugerira prebacivanje mjenjača u sljedeći stupanj prijenosa, čime se dodatno utječe na potrošnju goriva. Potrošnja nam je za vrijeme testa, u gradskoj vožnji bila 6,5 litara, prema putnom računalu, a na autocesti smo imali nešto manju potrošnju – 6 litara.Solidne vrijednosti koje se mogu još više spustiti uz pažljiviju vožnju – recimo prilikom vožnje po autocesti, pri brzini od 130 km/h, motor se vrti na oko 2200 okretaja i tada je potrošnja još niža. Tvornički podaci kažu ovako: u gradu 4,6 litara, van grada 3,4 litre, a u mješovitoj vožnji potrošnja je 3,8 litara.


Jasno, uz 115 KS teško je oteti se želji za sportskom vožnjom. Iako vam 115 KS ne izgleda puno, spomenimo masu vozila od 1268 (informacija iz prometne dozvole), tako da je automobil i te kako razigran i na otvorenoj cesti, ali i u zavojima. Rijetki su današnji automobili u ovoj klasi koji se mogu pohvaliti sličnom masom.


Inače, 208 ima 110 kg manje od modela 207 s istim 1.4 HDi motorom te čak do 173 kg manje s baznim benzinskim motorom iste snage.Za vrlo dinamičnu vožnju motor u prvoj brzini treba vrtjeti do 3000 okretaja, nastaviti vožnju u drugoj brzini također do 3000 okretaja, a nakon prebacivanja u treću brzinu okretaji padaju na 2200, kada automobil ima jako puno momenta. Vrtite ga do 2500 i zatim promijenite u višu brzinu. U ovom modu vožnje motor jako dobro povuče i vrlo je zabavan u vožnji.


Naravno, može ga se voziti i na 1600 okretaja u 4 ili 5 brzini kada je motor tiši, što ne bismo mogli tvrditi prilikom brže vožnje po autocesti kada je izolacija nešto slabija, ali rekli bismo uobičajena za ovu klasu automobila koji su primarno gradski automobili.


Inače, motor se vrti do maksimalnih i uobičajenih dizelskih 5000 o/min, a maksimalna snaga od 115 KS dostupna je pri 3600 okretaja. Maksimalni okretni moment od 270 Nm dostupan je pri 1750 okretaja (moguć je i kraći overboost kada okretni moment naraste za dodatnih 15 Nm, na 285 Nm). Najveća brzina je 190 km/h, a od 0 do 100 km/h testirani 208 stiže za 9,7 sekundi. Emisija CO2 iznosi 99 grama.


Sviđa nam se što je okretomjer velik i ravnopravan brzinomjeru po svojoj veličini. Između se nalazi ekran s informacijama putnog računala te s informacijama o radijskoj postaji ili pak informaciji koju daje navigacijski uređaj koji dolazi kao dio dodatne opreme. Osim analognog praćenja brzine vožnje moguće je koristiti i digitalni prikaz brzine kretanja vozila.
Mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa je dosta čvrst i sviđa nam se, a ergonomskom položaju ruke tijekom mijenjanja brzina pripomaže središnji naslon za ruke. Po nama, vrlo bitna stvar u automobilima. Naslon ima i mali skriveni pretinac u koji se mogu smjestiti sitnije stvarčice kao što su mobiteli.


Testiranom Peugeotu 208 vrlo je teško pronaći manu. U vožnji se zaista dobro ponaša – kočnice su s diskovima i  na prednjoj i na stražnjoj osovini i s kočnicama smo izrazito bili zadovoljni tijekom testa. Preglednost je dobra i s prednje i sa stražnje strane, a kao pomoć tu su i stražnji parking senzori, dio opreme Allure.


S obzirom da je automobil kratak (3962 mm), i međuosovinski razmak nije velik tako da se to malo i osjeti prilikom prelaska preko ležećih policajaca (uspornika) tako da bismo ovjes proglasili nešto tvrđim, ali ne i tvrdim. I dalje je dovoljno udoban, kako i priliči francuskim vozilima. Treba spomenuti i gume dimenzija 205/45 R17 koje također utječu na manju udobnost na cesti.


Zbog toga je automobil ugodniji za voziti po zavojima kada nema velikog naginjanja niti gubitka kontrole nad vozilom. Poželite li se otisnuti na otvorenu, zavojitu cestu, sigurno ćete uživati u vožnji, kao što smo i mi uživali. Jako je dobar u vožnji po zavojima.Moramo priznati kako nikada nismo vidjeli tako malen upravljač u nekom serijskom automobilu, a da ga pri tome nije dotaknula neka druga ruka i uklonila tvornički upravljač nekim manjim. Fenomenalno! Inače, tijekom vožnje servo upravljač i otvrdne (varijabilan je) tako da bismo ga proglasili jednim od najboljih u ovoj klasi. Upravljač presvučen kožom može se podešavati i po visini i po dubini.


U sigurnosnom dijelu test vozilo ima ESP sustav (dostupan kod svih verzija opreme), koji se sastoji od ASR sustava protiv proklizavanja kotača, CDS sustava kontrole stabilnosti, AFU sustava pomoći pri naglom kočenju i REF sustava elektronske raspodjele sile kočenja. Tu su i dva ISOFIX držača na stražnjim sjedalima te ABS.


Zračni jastuci za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci i zračne zavjese dolaze već s osnovnim paketom opreme Access.


Vanjski izgled


Vrlo je bitno za istaknuti i kako je novi Peugeot 208 kraći od svojeg prethodnika za 7 cm (396 cm, dok je model Peugeot 207 imao dužinu od 403 cm). Vrlo rijetka pojava u automobilskom svijetu, u kojem automobili uvijek rastu. Ipak treba reći kako zbog toga putnici u vozilu nimalo ne pate, čak dapače! Povećan je prostor u unutrašnjosti tako da mjesta ima sasvim dovoljno za pet odraslih osoba.

Verzija s troja i s pet vrata se primjetno razlikuju u dizajnu - 5-vratna verzija je smirenija i manje razigrana). Tako verzija s troja vrata ima sportsku prednju masku, kromiranu ispušnu cijev, školjke retrovizora u kromu visokog sjaja, kromirani donji okvir bočnih stakala, dok verzija s pet vrata ima kristalno sivu saćastu prednju masku, retrovizori su u boji karoserije, a bočna stakla imaju kromirane okvire.


Vanjština modela s troja vrata u predivnoj tamnoplavoj Virtuel boji je prepuna dizajnerskih detalja, a sve je uokvireno kromiranim finišom – prednjim krajem dominiraju velika maska hladnjaka i zanimljivi obrubi oko maglenki, a poklopac motora je već prepoznatljiv s novih Peugeot modela (model 508). Osim logotipa s lavom na prednjem dijelu, dizajneri su iznad rešetke hladnjaka postavili i puni naziv Peugeot.


Na valovitu haubu nastavljaju se izrazito velika prednja svjetla s LED-icama koja bi trebala ukazivati na puno veći automobil, a kromirani retrovizori su detalj koji odmah upada u oči. Tu je i kromirana linija koja povezuje prednji i stražnji kraj vozila, a završava podebljim krajem, kao odličnim dizajnerskim detaljem.
Stražnji kraj nije ništa manje zanimljiv jer bumerang svjetla spojena s velikim i mesnatim stražnjim odbojnikom daju svoj pečat. Vratimo se na trenutak na prednji kraj spomenimo kromirani spoj prednjeg vjetrobranskog stakla i panoramskog krova. Nešto što smo viđali samo na limited edition modelima, ili pak na konceptima. Odlično!


Ovaj automobil ima svoj identitet i drago nam je zbog toga, jer je previše automobila na tržištu koji nemaju prepoznatljiv niti hrabar dizajn.


Unutrašnjost


Peugeot 208 ima jednu od najljepših unutrašnjosti koje se danas mogu vidjeti, a ukupnom dojmu pridonose i mnogobrojni detalji kojima je posvećena velika pozornost. Jedan od najinteresantnijih detalja svakako su plave LED diode smještene ispod panoramskog krova (dodatna opcija koja košta 3600 kuna).
Noću ćete uživati, kao da se zvijezde nalaze iznad vas (jasno, prave zvijezde na nebu možete i vidjeti kroz panoramski stakleni krov) koji se može i zatvoriti kako vam sunce ili svjetlo ne bi smetali tijekom vožnje. Plavo osvjetljenje se može primijetiti i ispod instrument ploče – plava linija decentno svijetli i ne smeta u vožnji.


Kokpit je moderno dizajniran, s nekoliko detalja koji „podižu“ unutrašnjost iznad vrlo često dosadnog interijera. Sjedala su kombinacija koža-tkanina, vrlo su kvalitetna i udobna, sportski profilirana, a prednja sjedala se mogu podešavati i po visini. Klima uređaj također ima moderan dizajn, s razigranim tipkama i njihovim smještajem, uz piano crnu plastiku.
Prostora u unutrašnjosti ima sasvim solidno, a ukoliko se suvozač „raširi“ i uživa u prostoru, otraga će i dalje biti sasvim dovoljno mjesta za udobno sjedenje. Naravno, ulazak na stražnja sjedala je nešto teži i traži malo akrobacija i prilagodbe ergonomiji automobila.


Što se tiče dimenzija u usporedbi s prethodnikom, modelom 207, novi 208 ima smanjeni prednji prevjes za 6 cm, kraći stražnji prevjes za 1 cm, a međuosovinski razmak je ostao isti. Do dodatnog se prostora u unutrašnjosti došlo upotrebom tanjih prednjih sjedišta tako da putnici otraga sada imaju čak 5 cm više za koljena. Širina je smanjena za 2 cm, a visina za 1 cm.


Prtljažnik je solidno velik – volumena je 285 litara. Spomenimo kako je pri izradi novog Peugeota 208 čak 25% materijala reciklirana plastika ili pak materijal prirodnog podrijetla.


Multimedija


U multimedijskom dijelu testirani Peugeot 208 s Allure opremom je vrlo bogat – upravljanje velikim ekranom u boji moguće je i putem dodira, kao i putem tipki na upravljaču. Informacije s velikog središnjeg ekrana prikazuju se i na malom ekranu između okretomjera i brzinomjera. Vrlo korisno u vožnji.
Rezistivni ekran osjetljiv na dodir ima dijagonalu od 7 inča (rezolucija je 800x480, poput današnjih mobitela s manjim dijagonalama) i ima odlično dizajnirano 3D sučelje. Naročito nam se sviđa prikaz FM radija za koji je korišten stari, analogni izgled sa skalom koja se može pomjerati dodirom prsta. Vrlo moderno, intuitivno i zanimljivo za korištenje. Kao pomoć s lijeve se strane nalaze i prave fizičke tipke kojima se ulazi u glavni izbornik te rotira prikaz informacija na ekranu.


Pogledate li na vanjske priključke na audio sustav vidjet ćete dva USB priključka i jedan AUX ulaz, a zanimljivo je da se CD čitač nalazi u pretincu ispred suvozača. Dakle, CD mediji se ne ubacuju direktno u audio sustav koji se nalazi u središnjem dijelu vozila.
Od ostalih multimedijskih mogućnosti spomenimo navigaciju (dodatna oprema koja se plaća 4000 kuna, ali se uz nju dobije i CD čitač), prikaz nadmorske visine te handsfree telefoniranje koje putem Bluetooth tehnologije omogućuje spajanje mobitela s audio sustavom.


Tada možete sigurno upravljati vozilom i telefonirati, a kontakti se iz telefona mogu prebaciti u memoriju audio sustava. Osim biranja novog poziva putem imenika, moguće je i putem virtualne tipkovnice birati telefonski broj koji se želi nazvati. Moguće je i podesiti melodiju za dolazne pozive.
Zgodno je što se na audio sustav vozila može streamati glazba s drugog uređaja s Bluetoothom – imate li glazbu pohranjenu na mobitelu s Bluetoothom i A2DP, tada samo pokrenete glazbu na mobitelu i pošaljete ju na audio sustav vozila. Na taj način sva vaša omiljena glazba uvijek može biti uz vas.


Što se tiče kvalitete zvuka, kojeg daju četiri zvučnika snage svaki po 25 W plus 2 tweetera, ona je jako dobra i dovoljno glasna. Zvuk se može podešavati putem ekrana osjetljivog na dodir, što je vrlo zabavna mogućnost, a postoje i predefinirani profili zvuka. Vrlo praktična mogućnost je i automatsko podešavanje glasnoće zvuka u ovisnosti o brzini kretanja vozila.


Cijena za Peugeot 208 Allure


Peugeot 208 proizvodi se u Francuskoj, a osnovna cijena za 1.0 benzinski motor snage 68 KS je 84.500 kuna (uz popust se vozilo može dobiti za 80.300 kuna). Cijena baznog modela s 1.6 turbodizelskim motorom snage 115 KS (dostupan je samo s najjačim paketom opreme Allure) je 129.300 kuna (uz popust košta 126.300 kuna).Test vozilo ima dodatne opreme koju nismo spomenuli u tekstu (npr. automatsku dvozonsku klimu s hlađenim pretincem za rukavice, tempomat s limitatorom brzine, svjetla za maglu, zatamnjena stražnja stakla), a dodatna oprema koju čine metalik boja, električni preklopivi retrovizori, stakleni krov Cielo, prednje maglenke sa zakretnom funkcijom, navigacija + CD čitač i 17-inčni alu naplaci povećavaju cijenu za dodatnih 15.000 kuna tako da je puna cijena testiranog vozila 144.300 kuna odnosno oko 19.240 eura. Za te novce dobit ćete odličan dizajn, kvalitetu, vrlo bogatu opremu i dosta jak motor.


Ipak, za očekivati je da će oko 80% prodaje činiti model s pet vrata koji ima istu cijenu kao i verzija s troja vrata. Konkurencija u B segmentu kojoj se suprotstavlja su Opelova Corsa, Renault Clio i Ford Fiesta, a modeli 205, 206 i 207 su prodani u čak 15 milijuna komada. Hoće li novi Peugeot 208 nastaviti uspješan niz? Smatramo da hoće.


©VidiAuto.com, 08.2012.


 
   Tehničke karakteristike
ProizvođačPeugeot
Model208 1.6 e-HDi 115 FAP Allure
Vrsta motoraturbo dizel
Obujam1560 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)84/115
Potrošnja (l/100km)4.6/3.4/3.8
Ubrzanje (0-100km/h)9.7
Maksimalna brzina190 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)3962 / 1460 / 1829
Cijena do registracije19240 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju