Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Honda Civic 2.2 i-DTEC Sport TEST
  Sportski geni u dizelskom kompaktu


Nova Honda Divic, sada već u devetoj generaciji, više nema futuristički NLO izgled kakav je krasio prethodni model Civica. Testirali smo dizelsku 2.2-litarsku inačicu sa 150 KS koja je i dalje prepoznatljiva na cesti, sada uz ogromni prtljažnik volumena od čak 477 litara

Testirao: Krunoslav Ćosić


Prethodna generacija Honde Civic iz 2005. godine i dan-danas predstavlja pojavu na cesti – futristički, čak pomalo i svemirski štih prisutan je i kod vanjskog dizajna, ali i kod unutrašnjosti. Oni malo slobodniji odmah su ga zavoljeli, dok je nekima ipak bio previše „poseban“. Kroz devet generacija i 40 godina postojanja, još od davne 1972. godine, Civic se prilagođavao svakom vremenu.


Vanjski izgled


Nova Honda Civic ima manje futuristički dizajn, ali je i dalje posebna – prednji kraj sada je smireniji, a pogled s boka i dalje je vrlo dinamičan. Stražnji kraj sa spojlerom je sada najposebniji, iako nam se na trenutke čini kako je i previše agresivan jer cjelokupni dizajn ne prati tu „slobodu“.
Tu je i mali detalj – ispod prepoznatljivih stražnjih lampi, koje se dijele na dva dijela prilikom podizanja poklopca prtljažnika, nalazi se detalj u obliku odrezanog bumeranga, a na dnu se nalazi difuzor s imitacijom karbona. Stražnje lampe su spojene s dodatnim spojlerom koji dijeli peta vrata na dva dijela i time djelomično smanjuje vidljivost prema natrag. Ali, sve je u funkciji dizajna, tako i sklop s lampama asocira na veliki bumerang.


S boka je Civic poput pravog coupea, ali radi se o varci jer Civic dolazi (samo) s pet vrata, ali su stražnja vrata dosta dobro skrivena u dizajn, sa skrivenim kvakama koje prihvaća sve više proizvođača automobila. U ovoj kompaktnoj klasi Civic ima jako veliku konkurenciju i jako je bitno poseban.
Hauba je kratka i šiljasta, ali je i duga jer se poput linije nastavlja na A stup, dajući tako Civicu ogromnu dinamičnu liniju koja se završava na stražnjem spojleru koji se prilikom otvaranja prtljažnika ne podiže zajedno s petim vratima, kao što je inače uobičajeno. Odlično!. Tu su i zanimljivi peterokraki aluminijski naplatci koji drže nisko profilne gume dimenzija 225/40 R18, a obrub oko blatobrana, kao i cijelog vozila, čini imitacija karbona.Prednji kraj je izrazito sportski (paket opreme Sport inače govori kako se radi o srednje jakom paketu opreme, ali vozilo ipak i djeluje sportski), a prednje lampe su spojene s velikim crnim plastičnim detaljem koji daje posebni pečat dijelom dizajnu. Možda je i rešetka hladnjaka, na kojoj se nalazi Hondin znak, mogla biti još malo agresivnija. Pri dnu se nalazi saćasta rešetka i spojler koji daje sportski štih i tako (sportski) popravlja cijeli dojam. U tom su dijelu smještena i dnevna LED svjetla.


Dodajmo tome i predivnu Milano crvenu boju koja je zasigurno najbolja kombinacija boja – uz crni štih koji je prisutan na rubovima karoserije.


Unutrašnjost


Interijer je sada smireniji, naglasak je na eko vožnji, ali i dalje Honda Civic ima slobodniji dizajn od većine njezinih konkurenata. Pri tome mislimo najviše na ekrane na kojima se prikazuje brzinomjer, a dašak šarenila daju veliki okretomjer i pokazivači oko njega. U drugom dijelu kokpita unutrašnjost je smirenija, kao da se ne radi o istom automobilu.
Korišteni su materijali kvalitetni, osjeti se to na svakom dijelu unutrašnjosti, a i razmještaj tipki je dobro odrađen – nisu sve zgurane na jedno mjesto i različitih su veličina tako da je snalaženje s njima u vožnji jako praktično.


Kožni upravljač prepun je gumbića kojima se upravlja putnim računalom i multimedijom. Nova Honda Civic ima pripremu za gumb za paljenje motora (mi smo imali verziju s klasičnim cilindar ključem, ali ta je priprema nekako preuočljiva.


Prostora u testiranom Civicu ima jako puno, putnici naprijed i natrag uživat će u prostranosti. Sjedišta su udobna kako na kraćim tako i na dužim relacijama, a vozačko se sjedište može podešavati i po visini.
Posebno treba istaknuti veliki prtljažnik volumena 477 litara (sa spuštenim stražnjim sjedištima 1200 litara), što je najviše u klasi (Volkswagen Golf ima 350 litara), a do tako velikog kapaciteta u Hondi su došli smještanjem rezervoara goriva ispod prednjih sjedala, tako da je prtljažnik zaista velik.


Ispod podnice prtljažnika skriva se dodatni prostoru koji se mogu ubaciti sitnice. Prostor je zaista velik i šteta što nije ukomponiran u jednu cjelinu. Od smještaja rezervoara naprijed profitirali su i putnici straga, koji imaju puni više mjesta u visini.


Između prednjih sjedala nalazi se središnji držač za ruke koji dobro dođe u vožnji, a ispred njega nalazi se prostor za piće, koji se može i sakriti. Pretinac ispred suvozača je dosta malen i poslužit će za smještaj sitnica kao što su CD-i…Generalno bismo mogli zaključiti kako nam nedostaje barem jedan veći pretinac.Prilikom ulaska u vozilo pozdravit će vas oznaka Civic koja svijetli prejakim plavim osvjetljenjem – mogla je biti i malo decentnija. Ali, sigurno postoje vozači koji obožavaju takve stvari na automobilu. Sportskom duhu pripomažu i papučice gasa, kočnice i spojke koje su aluminijske i cijenit će ih svaki sportski orijentiran vozač.


Novom Civicu smo pronašli zamjerku koja nam dosta smeta, a nije nam jasno zašto je to tako. Naime, na središnjem TFT ekranu koji se koristi za prikaz informacija nije moguće istovremeno imati više informacija koje daje putno računalo, nego se mora odabrati samo jedna informacija – prosječna potrošnja, doseg goriva, proteklo vrijeme vožnje ili prosječna brzina vožnje.


Ukoliko odaberemo prosječnu potrošnju, ne možemo vidjeti i koliki nam je recimo doseg goriva. Za provjeru dosega goriva potrebno je otići u postavke (prije toga je potrebno zaustaviti  vozilo) te odabrati drugi prikaz.


S obzirom da je ekran sasvim dovoljno velik, ostaje nejasno zašto je to tako. Istovremeno se za simbol benzinske pumpe iskoristio prevelik prostor, a sve je inače moglo stati na jedan ekran, ili pak omogućiti mijenjanje informacija putem nekog gumba na upravljaču ili pored samog ekrana.Honda Civic u vožnji


Honda je u novom Civicu veliku pozornost posvetila ekologiji – Idle Stop je sustav gašenja motora prilikom stajanja, čime se štedi gorivo i smanjuje CO2 u gradovima. I prije nego li se zaustavite, pri brzini od oko 3 km/h motor će se ugasiti. Nakon gašenja motora osjetit ćete vrlo ugodnu tišinu i doslovce ćete se odmoriti dok čekate na zeleno svjetlo na semaforu.


Idle Stop mod je moguće uključiti i isključiti prema želji putem gumba. Ukoliko je mod aktivan, tada se motor uključuje već nakon dodira noge na papučicu spojke (ili pak okretanjem upravljača na mjestu). Dok smo stisnuli papučicu do kraja i ubacili ručicu mjenjača u prvu brzinu, automobil je već bio spreman za vožnju. S obzirom da je riječ o dizelskom motoru, paljenje motora se osjeti nešto više nego kod benzinske konkurencije.

Kakav je eko mod vaše vožnje, odnosno koliko vam je teška noga na gasu može se u bilo kojem trenutku pratiti na ekranu pored digitalnog brzinomjera, ukoliko se aktivira još jedan ekonomični sustav – Eco Assist putem ECON gumba. Svjetlosne oznake s lijeve i desne strane mijenjaju svoju boju ovisno koliko sportski ili ekološki (štedljivo) vozite.


Zelena boja je najštedljivija, dodate li malo jači gas tada će se boja promijeniti u svijetlo plavu, a najmanje štedljiva vožnja označena je tamnije plavom bojom. Ukoliko se ECON mod isključi tada vas boje neće smetati, ukoliko vam to smeta. U okretomjeru se nalazi shift koji preporučuje kada je vrijeme za višu ili nižu brzinu, tako da se i na taj način želi pomoći manjem zagađenju i nižim troškovima u vožnji.


ECON mod smanjenje potrošnje goriva postiže podešavanjem rada motora, prijenosa, klima uređaja i navigacije. Na otvorenoj cesti potrošnja je na testu bila oko 5 litara, po gradu 6 litara,  ana autocesti 7 litara. Dodatna se potrošnja na dizelskom motoru ostvaruje i inovativnim sustavom prednje maske koja se automatski prilagođava ovisno o režimu vožnje. Tako se pri većim brzinama prednja maska zatvara kako bi se smanjio otpor zraka.
Na cesti je Civic poput malog zvrka, jako dobro ide u svim modovima vožnje, a 2.2-litreni dizelski turbo motor u testnom modelu spreman je sportskije odgovoriti u nešto nižim okretajima. Može ga se i vrtjeti – tako se u drugoj brzini Civic može natjerati na maksimalnih 96 km/h, što je jako dobar rezultat. Sve to prati odličan i vrlo jak zvuk motora.


Jako dobar i precizan mjenjač na nešto povišenijem položaju ima šest stupnjeva prijenosa koji su dobro podešeni, a na autocesti, pri brzini od 130 km/h, motor se u šestom stupnju vrti na 2100 o/min. Zbog toga je smanjena i potrošnja, ali i buka u vožnji.Osim testiranog turbodizelaša snage 150 KS, koji je inače jedini dizel u ponudi, birat se može još i između dva benzinska motora – 1.4 i-VTEC ima snagu od 100 KS, dok jači 1.8 i-VTEC ima snagu od 142 KS.


Test vozilo maksimalnu snagu od 150 KS postiže pri 4000 okretaja, a okretni moment od odličnih 350 Nm dostupan je pri 2000 o/min. Masa vozila je oko 1400 kilograma, a međuosovinski razmak iznosi 2595 mm. Performanse ovog 4-cilindraša sa 16 ventila su sljedeće: ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,5 sekundi, najviša brzina je odličnih 217 km/h, a tvornički podatak o potrošnji govori o samo 4,2 litre u prosjeku. Emisija CO2 iznosi 110 g/km.


Vozilo se odlično drži po zavojima (ovjes straga sada ima hidraulične ležajeve umjesto gumenih čahurica), a stabilnosti i sportskoj vožnji pridonose i niskoprofilne gume. Zbog toga je ovjes nešto tvrđi, ali vožnja po gradskim lošim prometnicama ili ležećim policajcima neće biti neugodna.


Prava sportska vožnja počinje nakon isključivanja kontrole stabilnosti (VSA) i ulaskom u zavoje. Isprobali smo Civic po sljemenskim zavojima koji su zahtjevni ne samo zbog kuta nego i zbog uspona. Tada se najbolje osjeti snaga u nižim okretajima, a tu je Civic „kod kuće“. Ubrzanja su brza, a reakcija je trenutna. Sve to prati i precizan upravljač koji se može namještati po visini i dubini, a kočnice su odlične i nema nikakvog straha u vožnji (naprijed su samoventilirajući diskovi, straga disk kočnice).


U sigurnosnom dijelu Civic ima prednje zračne jastuke, bočne zračne jastuke i zračne zavjese, a VSA (Vehicle Stability Assist) nadzire stabilnost vozila. Nadalje, tu su dva ISOFIX-a, ABS, pomoć pri kretanju na uzbrdici i naglom kočenju.
Nova Honda Civic ima i kameru smještenu na stražnjem dijelu vozila, a kamera se koristi kao pomoć pri parkiranju unatrag – na ekranu se prikazuje uživo slika situacije iza vozila, a kao pomoć pomažu linije iscrtane na ekranu putem kojih se može procijeniti i udaljenost do prepreke. Iscrtane linije hvataju područje do maksimalnih 3 metra udaljenosti, a zadnja „linija obrane“ je na 50 cm. Kamera je dio paketa Sport i ne plaća se dodatno.


Multimedija


Testirana Honda Civic Sport je bogata multimedijom, a informacije se prikazuju na ekranu pored brzinomjera. Ekran je u boji i prikazuje velik broj različitih informacija, a na pozadini se može postaviti analogni i digitalni sat ili pak neka vaša slika.


Putem USB priključka, smještenog ispod središnjeg naslona za ruku, u memoriju je moguće prebaciti tri različite slike, a slike moraju biti u rootu USB-a (ne u nekoj mapi) te u jpg ili bmp formatu, veličine do 2 MB (rezolucija do 1920x936 piksela).


USB priključak (kapaciteta iznad 256 MB) se može koristiti i za slušanje glazbe koju pohranite na svoj USB, a zgodno je što je uvijek skriven unutar pretinca tako da ga ne morate skrivati jer nije vidljiv izvana. Naravno, osim USB sticka, na audio sustav vozila može se spojiti i drugi glazbeni player poput Apple iPoda, a format čitanja je MP3, AAC i WMA.


Kompatibilni su iPod, iPod classic, iPod nano i iPod Touch, a pojedini od ovih uređaja imaju kapacitet od čak 160 GB, što znači da cijelu svoju glazbeni kolekciju uvijek možete imati uz sebe. Osim USB priključka, Civic ima i AUX ulaz, a čita CD i MP3 diskove. Kamera koja se nalazi na stražnjem dijelu vozila nema nikakvu funkciju kod multimedije, nego samo kao pomoć pri parkiranju unatrag.


Multimedijom se upravlja putem tipki na upravljaču ili na središnjem dijelu kokpita, a središnje mjesto na kokpitu zauzima veliki potenciometar. Tipke oko njega su jako velike tako da su praktične za korištenje u vožnji.


Sviđa nam se postojanje Scan tipke putem koje se može pregledati sve radijske postaje, bez potrebe za prebacivanjem na sljedeću po redu, a kada vam se nešto svidi potrebno je samo ponovo pritisnuti tu tipku.
Zvuk koji dolazi iz zvučnika smještenih u vratima te s unutarnje strane vanjskih retrovizora je dobre kvalitete i glasnoće, a pretjerivanje u glasnom zvuku donosi laganu distorziju zvuka.


Cijena za Hondu Civic


Kompaktna klasa je kod nas najprodavanija i u tom se segmentu proda oko 40% od svih novih vozila, a u tom segmentu Civic ima veliku konkurenciju koja nikada ne miruje – Volkswagen Golf, Opel Astra, Ford Focus, Mazda3, Citroen C4. Ipak, Civic ima najveći prtljažnik što će cijeniti obiteljski kupci.


Što se tiče cijene, ona na Civicu 1.4 starta od 139.990 kuna, čime je Civic skuplji od pojedine konkurencije, ali ne i najskuplji. Testirani Civic s 2.2 motorom košta 195.990 kuna, a s dodatnom opremom cijena se penje na 231.000 kuna odnosno 30.800 eura. Ipak, za te se novce dobije bogata dodatna oprema (na primjer, kamera) tako da je cijena s obzirom na dobiveno i kvalitetu koja sve to prati sasvim fer.


©VidiAuto.com, 08.2012.


    Tehničke karakteristike
ProizvođačHonda
ModelCivic 2.2 i-DTEC Sport
Vrsta motoraturbo dizel
Obujam2199 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)110/150
Potrošnja (l/100km)5.2/3.9/4.4
Ubrzanje (0-100km/h)8.8
Maksimalna brzina217 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4300 / 1770 / 1470
Cijena do registracije30800 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2018 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju