Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Toyota Prius 1.8 Sol TEST
  Kompaktni hybrid


Toyota Prius nam se oduvijek sviđala – uvijek je imala (a ima ga i danas) prepoznatljiv dizajn, koji graniči s dizajnom automobila iz budućnosti, a tu je i hi-tech nota.

Testirao: Krunoslav Ćosić


Prius je prisutan na cestama već 15 godina i uvijek ćete na cesti znati da se radi o hibridnom automobilu. Prisutni su i na našim cestama (u Zagrebu se jedan taksi prijevoznik sa svojom flotom od više Priusa može svakodnevno vidjeti na ulicama), a jedino je šteta što i naša Vlada ne prepoznaje potencijal i korisnost ovakvog tipa automobila koji se u svijetu prodao u gotovo 3 milijuna primjeraka.


Nakon Priusa, Toyota je hibridnu tehnologiju počela ugrađivati u još nekoliko modela (Yaris hibrid i Auris hibrid), a i u sestrinskoj tvrtci Lexus imaju već nekoliko modela koje osim benzinskog motora pogoni i električni (RX 450h, GS 450h, CT 200h). Za sada se u sva Toyotina (i Lexusova) hibridna vozila ugrađuje samo benzinski motor, za koji u Toyoti smatraju da je bolje rješenje od dizelsko-električne kombinacije. Benzinski hibridi gotovo pa uopće ne emitiraju NOx i čestice, za koje se smatra da su uzrok brojnih respiratornih smetnji i oboljenja ljudi u urbanim područjima.


Vanjski izgled


S fluidnom linijom, od prvog do posljednjeg milimetra Prius treće generacije, koja je doživjela i redizajn, ne može proći neopaženo. U prednjem i stražnjem dijelu (ili bolje rečeno, u bočnom dijelu) prisutan je detalj bumeranga. Prednja svjetla su zgodno dizajnirana, asociraju na bumerang, a isto tako su i stražnja svjetla pri pogledu s boka u obliku bumeranga. Pogled samo sa straga nema povezanost s bumerangom, kojeg smo u posljednje tri rečenice spomenuli čak četiri puta, tako da ga više nećemo spominjati ;)Ako pogledate Prius s boka, imate osjećaj kao da je automobil izrađen iz jednog bloka, djeluje kompaktno (i pripada kompaktnoj klasi automobila), a unutar njega se nalazi pravo malo tehnološko postrojenje. Da je to tako može se znati samo na osnovu nekoliko oznaka hibridne tehnologije Hybrid Synergy Drive. Možete to saznati i na vrlo opasan način: ukoliko se po ulici šećete i pri prelasku na drugu stranu ne pogledate ide li kakvo vozilo, oslanjajući se samo na svoj sluh, mogao bi vas udariti Prius, koji se bešumno kreće po cesti.


I dok prednjim krajem dominiraju veliki Toyotin plavi znak, bum… svjetla (znamo, obećali smo) i LED dnevna svjetla (testirali smo srednje jaki paket opreme Sol, a u najjačem Executive dobit ćete i LED prednja kratka svjetla), straga je situacija mirnija – izrazito velike lampe, spojler koji stražnje vjetrobransko staklo dijeli na dva dijela i opet veliki plavi znak Toyote. Ispod znaka, a iznad registarske tablice nalazi se i kamera, namijenjena za pomoć pri vožnji unatrag.


U odnosu na prethodni testirani Prius+, klasični Prius je kompaktnijih dimenzija – dužine je 448 cm, što je 13,5 cm kraće od plus verzije.
Unutrašnjost


Sviđa nam se, i vozač i putnici se u svakoj vožnji mogu ugodno osjećati. Kokpit i ostatak unutrašnjosti imaju dobar dizajn, ali i tvrdi materijal. I dok smo u Priusu plus uživali u dodirivanju kokpita, kod običnog Priusa nas to baš i nije privlačilo.


Ali su nas privlačile mnoge druge stvari – mjenjač, ekran u boji dijagonale 6,1 inča i osjetljiv na dodir, touch komande na upravljaču, mijenjane načina vožnje i igranje s Head-up display tipkama. Prius je prepun tipki koje imaju vrlo napredne funkcije za današnje automobile, koji i nisu baš neka tehnološka čuda. Mnogi mobilni telefoni su napredniji od automobila, ali s druge strane automobili imaju skrivene mnoge sigurnosne tehnologije za koje ne moramo niti znati da postoje. Bitno je da nam služe u vožnji.
Sjedala u Priusu su ugodna u vožnji, nisu sportski profilirana jer ovo i nije sportski automobil, bitno je da svi putnici imaju puno mjesta, a vozačevo se sjedalo može podešavati i po visini. Prednja sjedala razdvaja središnji naslon za ruku.


Na središnjem mostu smještene su mnoge komande, ali zgodno je što se na upravljaču obloženom kožom nalazi velik broj gumba kojima se upravlja multimedijom i putnim računalom. Velik dio unutrašnjosti, u dijelu ispred putnika, zauzima drugi ekran na kojem se mogu pratiti brzina vožnje (prikazana digitalnim brojevima, očekivano), položaj ručice mjenjača (ili bolje rečeno, joysticka), indikacija rada hibridnog sistema i napunjenosti baterije te 3D prikaz komandi s upravljača, koje se pojavljuju samo kada se komande dotaknu na upravljaču.
Zbog baterija smještenih ispod podnice prtljažnika, pati prostor u prtljažniku tako da Prius ima zapreminu od 446 litara, što i nije tako malo.


Prius u vožnji


Ispod haube Toyote Prius nalaze se dva motora. 1.8-litreni benzinski motor snage je 99 KS, a električni sinkroni motor ima snagu od 37 KS. Zbrojeno, ukupno 136 KS. U praksi se pokazalo dovoljnim za pokrenuti masu od 1480 kilograma, što je velika masa za ovu klasu automobila. Tijekom vožnje kombinira se rad rednog, 4-cilindarskog benzinskog motora, koji ima 16 ventila i prednji pogon. Ovisno o odabranom načinu vožnje, pritisku na papučicu gasa i brzini vožnje, automobil će nebrojeno puta uključiti i isključiti svaki od oba motora. Vozač, ukoliko ne gleda na monitor s pregledom transmisije, uopće ne primjećuje što se događa jer je sve usklađeno jako dobro i funkcionira poput švicarskog sata.

Prilikom startanja motora bez korištenja ključa, samo na gumb, a to se događa u potpunoj tišini ukoliko su baterije dovoljno napunjene, vozač može birati jedan od tri moda vožnje – EV (električni), Eco i Pwr mod. Svaki od ova tri moda ima svoje specifičnosti i prednosti tako da je Prius izrazito napredan automobil.


Svakako nas najviše zanima EV mod, u kojem je moguće voziti se na udaljenosti i do nekoliko kilometara, ukoliko se ne forsira ubrzavanje. U praksi, taj mod je najbolje koristiti samo u gužvi, kada se više stoji nego vozi, inače nema smisla jer je ubrzavanje presporo i samo biste napravili kolonu iza sebe. Ukoliko nema iza vas vozila, a želite se voziti samo na električni pogon (koji je prethodno napunjen samo tijekom vožnje tako da ne postoji mogućnost punjena preko utičnice), lagano je potrebno ubrzavati i pri tome paziti na monitor na kojem se prikazuje mod vožnje.S takvom vožnjom moguće je ubrzati do gotovo 50 km/h, a nakon nekoliko minuta vožnje primijetit ćete kako opada kapacitet NiMH baterijama smještenim ispod podnice prtljažnika. Nakon što kapacitet padne ispod 30-ak posto automatski će se uključiti benzinski motor i tijekom vožnje počet će punjenje baterija. Baterije se jako brzo pune, već nakon nekoliko minuta počinje se povećavati broj crtica stanja baterije, a nakon nekoliko prijeđenih kilometara (ili pak učestalijeg kočenja, jer se i tada baterije pune) baterije su opet spremne na pokretanje vozila. Ukoliko tijekom elektro vožnje jako pritisnete papučicu gasa, upalit će se benzinski motor tako da nije potrebno ručno mijenjati mod vožnje u Eco ili Pwr.


Odaberete li moćniji Pwr mod, tada će biti forsirana oba motora u radu, a tijekom vožnje će se po potrebi paliti i elektromotor. U svakom slučaju, zabavno je pratiti transmisiju i stalno mijenjanje načina pogonskog sustava. U Pwr modu je i papučica gasa osjetljivija tako da ćete dobiti baš dobre performanse u vožnji. Jasno, nisu strašne, ali su jako dobre. Jedino ćete u vožnji autocestom osjetiti kako automobilu nedostaje snage, a tada ćete i čuti pomalo naporni zvuk CVT mjenjača. U normalnoj vožnji CVT mjenjač se ne čuje preglasno, ali ako pritisnete papučicu gasa do kraja, tada ćete čuti puno glasnije motor u unutrašnjosti. Vozite li se autocestom brzinom od 110-120 km/h i trebate li ubrzati tada ćete osjetiti manjak snage. Trebat će vam više vremena za ubrzavanje, a pritom ne možete sami birati stupanj prijenosa mjenjača.Ipak, CVT ima nešto što nemaju drugi automatski mjenjači, a to je savršeno ubrzavanje vozila. S obzirom da mjenjač nema klasične zupčanike nego ima neograničen broj brzina (doslovce) mijenjanje brzina je bez ikakvog osjećaja trzanja. Doslovce, imate osjećaj kao da automobil ima samo jednu brzinu. Na minijaturnoj ručici mjenjača, koja podsjeća na joystick za igranje igrica, osim standardnih položaja nalazi se i B (brake) namijenjen vožnji po nizbrdici, kada je potrebno stalno kočiti. Brake položaj se može odabrati bilo kada tijekom vožnje tako da s njime možete kočiti i pri normalnoj vožnji po ravnome, ali ta opcija baš i nema smisla jer je kočenje vrlo usporeno (nije kao kod autobusa, koji imaju ručicu za kočenje).


Rekli smo kako je automobil vrlo težak, ali to ne utječe na performanse u vožnji. Čak se više niti ne osjeti uvijanje i lagano škripanje karoserije, koje je bilo prisutno na Priusu prethodne generacije. Automobil se dobro ponaša po zavojima, nema gubitka putanje, a kočnice su dobro omjerene i nikada nas nisu izdale. Jasno, uvijek morate imati na umu da je zaustavni put vozila duži od drugih kompaktnih automobila. Upravljač je solidan, mogao bi biti i precizniji, ali s obzirom na namjenu smatramo da na njega nitko neće imati prigovora.Zasigurno izgarate od znatiželje za saznanjem kolika je potrošnja u Priusu? Iako ima tako veliku masu, Toyotini stručnjaci su na otvorenoj cesti uspjeli potrošnju smanjiti na 4 do 5 litara. Vozili smo se po lokalnim cestama, a kazaljka od goriva se gotovo ne pomiče niti nakon većih prijeđenih udaljenosti. Još ako su ceste zavojite, pa ima i kočenja, tada je potrošnja zaista niska.


U gradu je isto tako dobra potrošnja, ne očekujete da će trošiti samo 6 litara, a tek na autocesti, na kojoj se forsira snaga, potrošnja poraste na 7 litara. Šteta što je Prius kod nas skup automobil, a država nema nikakve subvencije pri kupnji ovakvog tipa vozila. Ipak, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju trebali bismo konačno imati i povlastice, a ne samo udaranje po džepu kupca. Time bi se smanjilo zagađenje zraka u gradovima, a istovremeno ne ovisite o električnoj žici kao potpuno električni automobili. Ovo je ipak vrlo praktično rješenje.
Head-up display (HUD) je korisna funkcionalnost ukoliko u svakom trenutku želite znati kojom se brzinom vozite, ali bez skretanja pogleda na središnje postavljeni ekran s informacijama. Putem tipki HUD-a moguće je podesiti položaj projiciranih informacija na vjetrobransko staklo, a podesiti se može i osvjetljenje, kako vam ne bi noću smetalo pri vožnji. Prius ima i kameru koja na središnji ekran prenosi sliku iza vozila tako da je parkiranje vrlo komotno i jednostavno. A i osjećate se totalno cool dok na ekranu pratite što se događa iza vas. Izraz lica vaših suputnika koji sve to gledaju podignut će vam ponos što vozite baš Prius.


Multimedija

Toyota Prius je bogata multimedijom. Već samo postojanje dva velika ekrana daje naznaku kako ćete uživati u multimediji. I dok se u početnom Luna paketu dobije CD MP3 radio sa šest zvučnika i ekranom dijagonale 6,1 inča, u boji i osjetljivim na dodir, u paketu Sol dobit ćete kvalitetniji JBL audio sustav s osam zvučnika. Slušate li radio ili pak omiljenu glazbu s CD-a ili pak glazbu streamate s mobitela putem Bluetootha A2DP, uvijek ćete uživati u zvuku.


Zvuk je kvalitetan, zvučnici su dobro raspoređeni po unutrašnjosti pa slobodno pojačajte radio, ako već ne čujete zvuk motora. Što se tiče podešavanja zvuka, nećete imati na izbor puno parametara – samo visoke, srednje i niske bass. Preko Bluetootha možete spojiti i mobilni telefon te se na dolazni poziv javiti tipkama na upravljaču.Cijena za Toyotu Prius 1.8 Sol


Cijena za osnovni Prius s paketom Luna je 231.040 kuna, za Sol opremu (koju smo imali na testu) cijena se penje na 247.000 kuna. Doplata za metalik boju iznosi 3952 kune tako da je konačna cijena testiranog vozila 250.952 kuna odnosno 33.020 eura. Ukoliko ste oko bacili na Prius+, znajte da je početna cijena 267.520 kuna, a razlog nije samo u većim dimenzijama i 7 sjedala nego i zbog baterija koje Prius+ koristi. One su litij-ionske, skuplje su, ali su i lakše te manjih dimenzija (kod modela Prius+ baterije su smještene između vozača i suvozača).


Donosimo i podatak o prodaji Toyotinih hibridnih vozila u Hrvatskoj, u 2012. godini prodano je 14 Priusa, 1 Prius+ te 1 Yaris hybrid. Ovoj brojci pridodajmo i pet Lexusa - 2 primjerka modela RX 450h (test Lexusa RX 450h) i 3 primjerka GS 450h. Ukupno 21 hibridno vozilo. Pogledajmo malo prodaju i u prethodnih šest godina, a u tom je periodu prodano čak 198 Toyotinih hibridnih vozila.


©VidiAuto.com, 02.2013.
   Tehničke karakteristike
ProizvođačToyota
ModelPrius 1.8 Sol
Vrsta motorabenzinski
Obujam1798 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)73/136
Potrošnja (l/100km)4.0/4.0/3.8
Ubrzanje (0-100km/h)10.4
Maksimalna brzina190 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4480 / 1745 / 1490
Cijena do registracije33020 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju