Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Toyota GT86 2.0 Boxer Sport TEST
  Za čisti užitak u vožnji


Testirali smo pravi vozački automobil, Toyotu GT86. Svi znamo za „Hachi-roku“ odnosno AE86, a sada je na red došao njegov nasljednik, kupe sa stražnjim pogonom i boxer motorom snage 200 KS

Testirao: Krunoslav Ćosić


Kod Toyote GT86 nema puno priče – upalite motor, stavite sigurnosni pojas, pričekate malo dok se Boxer motor ne zagrije i igra počinje. Toyota nam je nakon nekoliko godina razvoja isporučila odličan proizvod. Nema manjkavosti, dobro je finaliziran, a na vama je samo da uživate.


Na test smo dobili Toyotu GT86, pravi vozački automobil. Prilikom kupnje nećete morati niti previše razmišljati – u ponudi je samo jedan motor, a trebate samo odlučiti jeste li za ručni ili automatski mjenjač. OK, još možete razmisliti želite li standardni Sport paket ili Sport Aero. Razlika je samo u nekoliko sitnica, kojima ćete se izdvajati (ili možda niti nećete, ukoliko niste ljubitelji dodatnih spojlera).Već je i sama najava koncepta FT86 na Tokyo Motor Show 2009. godine dala naslutiti kako se u Toyotinim pogonima nešto vruće sprema. I konačno smo i ugledali finalnu verziju, inače nastalu u suradnji sa Subaruom. I dok je Subaru razvio boxer motor, Toyota se pobrinula za dizajn i sve ostalo. Usput su se malo dotaknuli i motora, te je tako na njemu završila oznaka D-4S. Cilj je bio smanjiti potrošnju. Jesu li u tome uspjeli, vidjet ćemo kasnije tijekom testa. Uglavnom, na motoru stoji oznaka: Toyota – D-4S – boxer – Subaru.


Vožnja s Toyotom GT86


Ovo je pravi vozački automobil. Za one koji žele uživati u svakom pokretu izrazito preciznim upravljačem podesivim po visini i dubini (električni progresivni servo upravljač), preciznim novorazvijenim 6-brzinskim ručnim mjenjačem, pogledu preko haube i vrhova blatobrana dok prolaze kroz mnogobrojne zavoje ispred sebe. Koncept s prednje postavljenim motorom i stražnjim pogonom u praksi zaista odlično funkcionira. Automobil je zabavan, bitno je samo imati dobre gume na kotačima kako biste sigurno prolazili kroz zavoje. I naravno, driftali. Ma svi znate za Toyotu AE86 Hachi-roku, kultni drifterski automobil koji je redovito na svim drift natjecanjima. Proizvodio se od 1983. do 1987. godine.Na tragu tog automobila je i GT86. Sve je protkano prepoznatljivim zvukom boxer motora, koji se naročito „dere“ pri visokim okretajima. A ti visoki okretaji se blokiraju tek na 7400 o/min. Dođete li do blokade, motor će početi smanjivati broj okretaja. OK, to nam se baš i ne sviđa, ali u funkciji je zaštite motora. Dakle, pretjerate li s okretajima, dotaknut ćete brojku od 7400 okretaja i kroz nekoliko sekundi ćete biti na 7100, a zatim će motor ponovo početi ubrzavati s okretajima do 7400 i opet će se brojka smanjiti. Jasno, tu su sljedeće brzine stupnjeva prijenosa, ne morate voziti u tom području, a i beskorisno je u praksi. Dolaskom u područje blokade počinje se paliti crvena lampica koja asocira da je vrijeme za sljedeću brzinu. Osobno, voljeli bismo ju isključiti.


S Toyotom GT86 po prvi smo se put uživo susreli na Grobniku, na premijeri automobila. Vozili smo tada, kao i ovaj put, verziju s ručnim mjenjačem, a automobil je doslovce „grizao asfalt“. S gotovo savršenim omjerom mase (postignutim postavljanjem motora što je moguće niže i što je više prema unatrag), sa sasvim dovoljnih 200 KS i dobrim gumama, prolazili smo kroz zavoje i žalili što je sve već završilo. Tako je bilo i u tjedan dana vožnje s GT86.Već nakon pokretanja motora na gumb „Engine Start stop“ postaje jasno što imate u rukama. Iako bi neki mogli zamjeriti snazi od samo 200 KS (158 KS po toni), jer danas gotovo svi sportskiji automobili imaju više od 200 KS, u praksi nam se 200 KS pokazalo sasvim dovoljnim, a ako vam to nije dovoljno, sigurni smo kako će mnogi entuzijasti znati kako povećati snagu. Vjerujemo da na to računaju i u samoj Toyoti. Kada bi automobil imao više konja, više bi sigurno i koštao. U svakom slučaju, automobil je s 200 KS jako zabavan, i to je ono što je najbitnije.


Očekivano, motor se voli vrtjeti, ali ne morate to uvijek raditi. Nije to motor koji će svoj pravi karakter pokazati samo s papučicom do poda. Vuče i u malim okretajima, bez ikakvih problema. Na primjer, vozite se u području od 1500 do 2000 okretaja i niti u jednom trenutku nećete osjetiti kako se motor muči. Nema turbo, tako da ne govorimo o nikakvom pomaganju. Radi se o čistom atmosferskom motoru. Jasno, u tom području je i zvuk tiši, čut ćete samo kako motor pomalo neravnomjerno radi, što je inače karakteristika boxer motora. Sve do 3000 okretaja zvuk vam neće dolaziti do ušiju, tako da je to takozvani „penzionerski mod“ vožnje.Kada smo se htjeli odmoriti od vožnje (naravno, samo na kratko) vozili smo se u petoj brzini, pri 2500 do 3000 o/min, a motor se praktički nije niti čuo. Jači stisak na papučicu gasa oživljava zvuk, koji postaje vrlo glasan, a kazaljka leti u nebo. Pritisak na izrazito kratku spojku i brzo mijenjanje brzine u sljedeći stupanj znače samo jedno – veselo prolaženje preko bilo kakve asfaltirane ceste.


Zanimalo nas je i do koliko se motor vrti u pojedinom stupnju prijenosa. Fascinantno, u prvoj brzini ćete doći do čak 60 km/h. Svaka čast! Slijedi prebacivanje u drugu brzinu, motor je vrlo glasan i dolazimo do 100 km/h. Nastavljamo dalje i u trećoj brzini se stiže do 140 km/h. Kad smo već na autocesti zanimala nas je i točnost kazaljke brzinomjera. Kao što znate, prikazana brzina se uvijek razlikuje od stvarne. Pri brzini od 50 km/h naš GPS uređaj je pokazao 46 km/h, pri 90 km/h stvarna brzina je 83 km/h, a pri 130 km/h – 121 km/h. Pri 130 km/h motor se u šestoj brzini vrti na 3400 okretaja u minuti, a zvuk je vrlo tih.


Hm, kad već mjerimo, zašto ne izmjeriti i ubrzavanje. Automobil i štoperica su na nuli, a istovremeni pritisak na papučicu gasa i tipku na štopericu označio je mjerenje ubrzanja od 0 do 100 km/h. Za 7,3 sekundi smo kolegi rekli – stotka. Tvornički podatak kaže 7,6 sekundi. U slučaju verzije s automatskim mjenjačem tvornički podatak je 8,2 sekundi. Najveću brzinu nismo isprobavali, za takvo nešto trebali bismo potegnuti do Njemačke i njezinih autocesta, a tvornički podatak kaže 226 km/h u verziji s ručnim mjenjačem te 210 km/h s automatskim.S masom od 1263 kilograma automobil na otvorenoj cesti, kada se ne vozi sportska vožnja, troši 6-7 litara. Sasvim OK. Na autocesti potrošnja raste na 8,5 litara, a u gradu, očekivano, brojka je dvoznamenkasta – 12 litara. Sportskija vožnja znači puno manju autonomiju između punjenja 50-litarskog rezervoara. Emisija CO2 u gradu iznosi 240 g/km, a u kombiniranoj vožnji 181 g/km. Toyota navodi i podatak o 148 g/km u izvangradskoj vožnji.


2-litreni, 4-cilindarski motor sa 16 ventila D-4S DOHC ima kompresiju od 12,5:1, a maksimalna snaga od 200 KS postiže se pri 7000 o/min. Maksimalni okretni moment od 205 Nm dostupan je u području od 6400 do 6600 okretaja.

Što se tiče vozačkog položaja, i na to se mislilo. Sve je na svojem mjestu, a naročito nas veseli nizak vozački položaj te ugodna sjedala koja nisu gruba u držanju tijela u vožnji. Vozačevo sjedalo je podesivo po visini.


Osim s motorom, zadovoljni smo i s preciznim upravljačem. Točno je onakav kakav treba biti. Tvrd je, precizan i siguran u vožnji. Nema nikakvog straha. Ovjes sa 17-colnim gumama dimenzija 215/45 R17 se odlično ponaša (naprijed je MacPherson, a straga su dvostruka poprečna ramena), a izrazito nisko težište cijelog automobila na 460 mm, čemu svakako pridonosi i boxer motor radi svoje konstrukcije smještaja cilindara horizontalno suprotno postavljenih (kao da se međusobno „boksaju“, zbog toga i naziv boxer), jamac je sigurne vožnje i pri žešćim zavojima. Na taj način smo imali i direktniji kontakt s cestom.
Mogućnost „bacanja stražnjeg kraja“ u zavojima još više pridonosi „fan factoru“. Naravno, ukoliko su blokade isključene, inače LSD (Limited Slip Differential) odnosno blokada stražnjeg diferencijala odrađuje svoje i „skida“ snagu. Nikakvu zamjerku nemamo na kočnice, odlične su i nikada ne pokazuju znakove slabosti.


Naravno, pretpostavljamo da ćete imati bilo kakvo vozačko iskustvo u vožnji prije kupnje, inače ne isključujte sigurnosne sustave. S obzirom da smo u automobilskom svijetu već dugi niz godina, i u slobodno vrijeme vozimo vlastiti automobil slične konstrukcije (naprijed motor, stražnji pogon, mala masa, precizan upravljač, motor koji se voli vrtjeti) bez ikakvog straha smo isključili sustave za stabilnost u vožnji. Međutim, već nakon prvog zavoja sustav se ponovo uključio. Ne brinite, ne radi se ovdje o zaštiti koju rade danas mnogi proizvođači, koji će vam dopustiti da isključite sustav, a nakon prvog malo žešćeg trenutka u vožnji sve će se uključiti.


Iza ručice mjenjača, dok stojite, istovremeno pritisnite i tipku VSC sport i TRC te ih zadržite oko pet sekundi. Sve sustave ćete isključiti i moći ćete početi uživati u pravoj, sirovoj vožnji, u kojoj ćete moći iskoristiti sve vaše znanje na cesti. Ukoliko baš niste 100% sigurni, dovoljno je da uključite samo tipku VSC sport i automobil će vam ipak dati određenu dozu proklizavanja, ali će vas i dalje spašavati u težim situacijama.Sviđa nam se sve to, jer na taj način i slabiji vozači mogu pomalo savladavati sportsku vožnju, a bez velikog rizika. Naravno, kada kažemo sportsku vožnju, ne mislimo da to treba raditi na otvorenoj cesti, nego na stazama. Ili pak na sljemenskim cestama, gdje se praktički niti ne može voziti brže nego što je to zakonski propisano.


U sigurnosnom dijelu Toyota GT86 ima četiri zračna jastuka, dvije zračne zavjese i zračni jastuk za koljena vozača, VSC+ (Vehicle Stability Control), VSC Sport, TRC (Traction Control) koja kontrolira proklizavanje stražnjih kotača, BA (Brake Assistance), ABS (Anti-lock Braking System) i EBD (Electronic Brakeforce Distribution) te dva ISOFIX pričvrščivača dječje sjedalice na stražnjim sjedalima.


Vanjski izgledDakle, Toyota GT86 je zaista zabavan sportski automobil. Upravo onakav kakvi bi svi današnji sportski automobili trebali biti. U prvom je planu vožnja, ali niti dizajn nije zanemaren. Sviđa nam se kupeovski izgled na crvenoj boji karoserije, automobil dolazi do izražaja sa svake strane s koje ga pogledate. S obzirom da je kod GT86 u pitanju i strast, najbolje da ga sami osjetite. Automobil je dužine 424 centimetra, širine 177,5 cm, a visine 142,5 cm. Nizak je, naravno. Međuosovinski razmak je 257 cm. Trag kotača naprijed je 1520 mm, a straga 1540 mm.


Spomenut ćemo samo neka glavna obilježja koja su prisutna u dizajnu – prednja rešetka je detalj pomoću kojega ćete GT86 razlikovati od Subaruovog modela BRZ (skraćenica od Boxer engine, Rear-wheel drive, Z kao zadnje slovo abecede) s kojim dijeli sve, osim pojedinih dijelova dizajna vanjštine i unutrašnjosti (spomenimo i Scion FR-S, trećeg člana koji se prodaje u SAD-u i Kanadi). Ipak, morat ćete se dobro zagledati dok pronađete razlike, koje su simbolične.


Dinamična prednja svjetla na GT86 (dnevna su LED) završavaju na dugoj haubi, lijepo dizajniran kupe završetak na stražnjim blatobranima odražava ravnotežu sa sličnim dizajnom kod prednjeg blatobrana, a stražnjim krajem vlada stražnji spojler, u kombinaciji s dvije ispušne cijevi. Stražnja svjetla su u LED kombinaciji.

Tu je i oznaka 86 koja asocira na značaj broja 86 u Toyotinoj prošlosti, a logo, prema izjavi iz Toyote, vizualno podsjeća na četiri driftajuće gume koje čine „86“ oblik. Brojka 86 predstavlja i 86-milimetarski provrt i hod boxer motora, a unutrašnji promjer završetka ispušne cijevi također je promjera 86 mm. Nadalje, logo je postavljen između dva klipa motora na prednjim bočnim stranicama, a može se vidjeti i na upravljaču te na stražnjem kraju automobila. Šteta je što se ne nalazi na sjedalima i na ključu. Očekivali smo ga i na ključu, ali dobili smo klasični Toyotin ključ. S obzirom da se radi o bezkontaktnom ključu, morat ćete, ukoliko sa sobom uvijek želite nositi znak 86 nabaviti dodatni privjesak.


Poželite li nešto više, što se tiče izgleda, Toyota na izbor nudi paket Aero koji donosi prednji donji spojler, veliki stražnji gornji spojler, stražnji donji spojler s odbojnikom zraka te bočni donji spojler. Tko voli, nek izvoli.

Unutrašnjost


Osobno, najviše nas zanima okretomjer. On je središnji centar i to je ono što nas veseli. Unutar njega nalazi se digitalni brzinomjer, kako biste osim glavne informacije o brzini vrtnje motora znali i brzinu kretanja, a s lijeve je strane postavljen i analogni brzinomjer. Lajkamo dizajn brzinomjera, pri čemu je 0 km postavljeno skroz udesno. Crna rešetkasta pozadina u kombinaciji s bijelom pozadinom odlično mu stoji.

Imitacija karbona odnosno efekt ugljičnih vlakana oživljava sportsku unutrašnjost (šteta što je podijeljena na dva dijela), a crveni prošiv na upravljaču, vratima, ručici mjenjača i ručnoj kočnici nastavlja se i na sjedalima koja su od alcantare i kože. U ponudi se nalaze još i sjedala s crvenom alcantarom i kožom te crnom tkaninom obložena, s crvenim detaljima.


Iza sjedala nema baš puno mjesta, ovo je više 2+2 nego četverosjed, ali u praksi se unutra ipak može smjestiti više od dvoje ljudi. Čini nam se kako je maksimum troje ljudi, jer treća odrasla osoba na stražnjim sjedalima se baš i ne može uspraviti, s obzirom na niži krov. Naravno, imate li dvoje manje djece, oni će bez problema stati iza. Prtljažnik je kapaciteta 243 litre (bez rezervne gume) odnosno 237 s rezervnom gumom.

Sviđaju nam se komande (prekidači) klima uređaja, asociraju na avijaciju. Jasno, nožne papučice su aluminijske, s aluminijskim odmorom za lijevu nogu, a predivan nam je i detalj oko ručice mjenjača i tipki za kontrolu stabilnosti. Tu su i prekidači za grijanje sjedala. Još jedan detalj zaslužuje da ga se spomene – unutrašnji retrovizor je bez okvira. Za kraj smo ostavili pokrov krova s unutrašnje strane – u crnoj boji. Odlično!


Multimedija


Iako ćete tijekom vožnje GT86 uglavnom uživati u vožnji, vjerojatno ćete sa sobom ponijeti i koji CD ili pak USB stick s glazbom. Glazba se na audio sustavu može slušati i putem Bluetootha – dovoljno je imati A2DP Bluetooth na mobitelu tako da je moguć streaming direktno s mobitela na audio sustav.

Sve se upravlja putem 6,1-inčnog ekrana u boji osjetljivog na dodir, a na upravljaču nema komandi. Odlično, sviđa nam se to. Ekran je dovoljno velik za ugodno korištenje, a zvuk se kabinom prenosi putem šest zvučnika. Kvaliteta zvuka je osrednja.


Na sustav se može spojiti i mobitel radi telefoniranja u vožnji (memorija omogućuje spremanje do 1000 kontakata, koji se prebacuju s telefona u sustav), postoji povijest telefoniranja, a podržana je i navigacija (testno vozilo nije imalo karte).


Cijena za Toyotu GT86


U eurima, cijena za inačicu s ručnim mjenjačem je okruglih 35.000 EUR (266.000 kuna), a paket Sport Aero platit ćete 1600 eura više (ukupno 36.600 eura odnosno 28.160 kuna). Ukoliko poželite verziju sa šest brzinskim automatskim mjenjačem, početna cijena je 36.800 eura (1800 eura više, odnosno ukupno 279.680 kuna). S paketom Sport Aero cijena je 38.400 eura odnosno 291.840 kuna. Vjerojatno ćete poželjeti metalik boju – košta dodatnih 4180 kuna, a biserna boja je još dodatnih 6270 kuna.


Jedan prijatelj, inače veliki automobilistički entuzijast i uživatelj u automobilima duže od tri desetljeća (uz sve to, i bivši vozač utrka), za Toyotu GT86 je izjavio: „Po svemu sudeći je tada, 2008. godine, kada je predstavljen prototip "GT86" u Japanu bio jako sunčan dan". S time završavamo test sjajne Toyote GT86 koju je Top Gear proglasio za najbolji automobil u 2012. godini. Rijetki su danas ovakvi automobili.
©VidiAuto.com, 02.2013.
   Tehničke karakteristike
ProizvođačToyota
ModelGT86 2.0 Boxer Sport
Vrsta motorabenzinski
Obujam1998 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)147/200
Potrošnja (l/100km)10.4/6.4/7.8
Ubrzanje (0-100km/h)7.6
Maksimalna brzina226 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4240 / 1775 / 1425
Cijena do registracije35000 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju