Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Mazda6 2.0i Challenge (145 KS) TEST
  Lagana, štedljiva i uzbudljiva


Novi motori, novi mjenjači, novo podvozje i nova karoserija – jednim imenom to je SkyActiv tehnologija. U praksi sada još duža nova Mazda6 osvaja cestu, izrazito je lagana i koristi nove tehnologije za smanjenje potrošnje goriva.

Testirao: Krunoslav Ćosić


Mazda6 je potpuno novi automobil. Iako to možemo reći za velik novih automobila, koji redizajnirani ili blago redizajnirani stižu na tržište, kod Mazde se radi o potpuno novom –apsolutno svemu. Novi je dizajn, započet s modelom Mazda CX-5. Novi su motori, novi su mjenjači, novo je podvozje, nova je karoserija – ali sve se to ukratko može nazvati riječju SkyActiv. Totalnim osvježenjem na tržištu, a u što smo se uvjerili na već spomenutom modelu CX-5. S velikim smo interesom očekivali novu Mazdu 6, ne samo radi SkyActiv tehnologije nego i radi dizajna, a kao što ćete kasnije moći pročitati u testu, automobil je postao jako velik. Još malo pa možemo govoriti o 5 metara dužine.Mazda6 u vožnji


Sa SkyActiv tehnologijom Mazda je zaista učinila malo čudo. Već smo na modelu CX-5 osjetili što u praksi znači SkyActiv – radi se o tehnologiji koja povezuje motor, mjenjač, karoseriju i podvozje. I sve je potpuno novo, krenuli su od početka. Automobili su sada lakši, agilniji su i manje troše goriva te manje emitiraju štetne plinove. U svakom slučaju, zabavniji su (nego mnogobrojna konkurencija). Sviđa nam se Mazdina filozofija – „Ne radi drukčije stvari, radi stvari drugačije“.


Zanimljivo, 2.0-litreni benzinski motor u prethodnoj generaciji Mazde6 imao je snagu od 150 KS, ali u odnosu na njega nova Mazda 6 s 2.0 benzinskim atmosferskim motorom s četiri cilindra i 16 ventila daje 5 „konja“ manje na cesti. Mazda nudi još jedan 2.0i motor snage 165 KS. U praksi, vozači su profitirali jer novi 2.0 motor snage 145 KS od 0 do 100 km/h ubrzava za 9,5 sekundi, dok je prethodnik koji smo testirali u siječnju 2011. godine ubrzava za 10,3 sekundi. Ipak, maksimalna brzina je nešto manja – 208 km/h u odnosu na stariji model s 215 km/h. Istovremeno, tvornički podaci pokazuju znatno manju potrošnju goriva – nova Mazda prema tvorničkim specifikacijama (jasno, testirano ne na cesti nego na valjcima) troši 7,1 (grad), 4,6 (izvan grada), 5,5 litara (kombinirano), dok je stara šestica trošila 9,6 (grad), 5,3 (izvan grada), 6,9 litara (kombinirano). Emisija CO2 iznosi 129 g/km.U praksi, u stvarnim uvjetima, potrošnja nam je u gradskoj vožnji bila 9 litara, na autocesti nešto ispod 7 litara, a prosjek testa je bio oko 8 litara. Na autocesti se motor, pri brzini od 130 km/h, vrti na 2600 okretaja tako da nije bučan. Inače je unutrašnjost dobro zaštićena od vanjske buke. Recimo i kako rezervoar obujma 62 litre daje autonomiju veću od 700 kilometara na otvorenoj cesti. Moguće je postići i nešto veći rezultat, a sve ovisi kako se vozite i koliko dugo traje vožnja po otvorenoj cesti.


Nižoj potrošnji, osim posebno oblikovanih laganih klipova i brizgalice s više otvora, pridonosi i-stop sustav koji svaku situaciju koristi za gašenje motora. Pokretanje motora je vrlo brzo (za samo 0,35 sekundi, a motor se ne zaustavlja nego pauzira); dok se pritisne papučica spojke motor je već spreman za rad. Naravno, i-stop sustav se u bilo kojem trenutku može i isključiti, a na ekranu putnog računala prati se ukupno vrijeme ušteđeno korištenjem i-stop sustava (isto tako, prikazuje se i vrijeme u svakoj novoj vožnji). Inače, motor se pali na  Start-stop gumb, tako da se ključ samo treba nalaziti uz vozača.
Novost na Mazdi6 je e-ELOOP odnosno sustav regenerativnog kočenja koji pri svakom kočenju i usporavanju kinetičku energiju pretvara u električnu i zatim ju pohranjuje pomoću kondenzatora. Prikupljena energija se koristi pokretanje električnih uređaja u vozilu te se i na taj način smanjuje opterećenje motora, a samim time i potrošnja. U Mazdi tvrde kako se korištenjem prikupljene regenerativne energije (koja bi se inače izgubila) postiže smanjenje potrošnje goriva za 5 do 10 posto.


Zanimljivo, 2.0-litreni motor snage 145 KS može se voziti na vrlo niskim okretajima za benzinca – u području između 1500 – 2000 o/min. Trebate li ubrzati, automobil će dovoljno jako povući, neće se osjetiti tromost niti lijenost. Nema mučenja. U području okretomjera nalazi se i trenutna brzina te se predlaže i sljedeća brzina mjenjača tako da i to zasigurno utječe na potrošnju i na svijest vozača o načinu vožnje. Imali smo osjećaj kao da vozimo dizelaša – osim što smo u praksi utvrdili da se motor bez problema može voziti u nižim okretajima, i sam automobil predlaže sljedeću brzinu već na 1750 okretaja. Ne smijemo zaboraviti na masu automobila koja iznosi samo 1300 kilograma. Prethodnik je imao 1435 kilograma, što je uobičajeno za ovu klasu automobila. Mazdini su inženjeri uspjeli masu znatno skinuti. Svaka čast. 1300 kilograma je zaista odličan rezultat, uzmemo li sve u obzir (dužinu, proporcije, sigurnosne sustave…).
Motor je odličan, agilan je, lovi jako brzo i nema kašnjenje u reakciji „na gas“, ima odličan odziv na papučicu gasa. Upravljač je jako precizan, a ovisno o brzini vožnje bit će tvrđi ili mekši. I s kočnicama smo jako zadovoljni, dobre su, a sada im nije nikakav problem nositi se s masom od samo 1300 kilograma. Novi mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa je precizan i ima kratke hodove ručice. Zaista, sve je na mjestu.


Odlučite li jače stisnuti gas, u području od 3000 do 5000 okretaja motor „poludi“ i povuče jako dobro. Motor se vrti do 6500 okretaja, a najveća se snaga od 145 KS postiže pri 6000 okretaja. Najveći okretni moment je 210 Nm, pri 4000 okretaja. Dobro su podešeni prijenosni omjeri, a u drugoj se brzini možete voziti sve do 110 km/h. Treća pak brzina omogućuje ubrzavanje sve do 165 km/h. Omjer kompresije je impresivnih 14:1, što je trenutno najviše na svijetu. Omjer je veći nego kod Formule 1! I dizelski se motor ima s čime pohvaliti, ima najmanji omjer kompresije na svijetu.


Osim ovog 145 KS jakog benzinca, inače najslabijeg u ponudi benzinskih motora, postoje još dva benzinska motora snage 165 i 192 KS, a u dizelskoj ponudi Mazda6 ima iste motore kao i Mazda CX-5 – 150 i 175 KS.


U vožnji je Mazda6 jako udobna, a tome pripomaže i veliki međuosovinski razmak od 2830 mm (karavan ima 2750 mm) te nezavisni ovjes (kotači su dimenzija 225/55 R17). U sigurnosnom dijelu bitna je karoserija koja nudi izvrsnu zaštitu od sudara, a što se postiglo primjenom strukture okvira u kombinaciji s laganim čelikom visoke čvrstoće i najnovijim načinima spajanja. Uz sve to, karoserija je lakša i čvršća nego kod prethodnika. Istovremeno je i kruta. Podvozje je također novo, dio je SkyActiv tehnologije, lakše je nego ranije te vozaču daje osjećaj jedinstva s automobilom (to vam je vjerojatno poznato s modela Mazda MX-5), ima poboljšani učinak kočenja, idealnu ravnotežu preciznijeg upravljanja i udobnosti u vožnji. Preglednost je dobra, a pri parkiranju dobro će doći stražnji parking senzori.


DSC (dinamička kontrola stabilnosti) potpomaže u kriznim situacijama i funkcionira s ABS-om te se po potrebi smanjuje snaga motora i regulira sila kočenja na svakom kotaču, pri tome poništavajući preupravljanje i podupravljanje. TCS (regulacija proklizavanja) regulira okretni moment motora, a ako se vozite brzinom do 30 km/h TCS neće dopustiti kotačima da prokližu na skliskim površinama. Mazda6 ima prednje i bočne zračne jastuke, zračne zavjese, ISOFIX.


Vanjski dizajn
Pri dizajniranju su se koristili krilaticom „Kodo – duša pokreta“, a prvi pogled na vanjske linije odaje sportsku, kupe liniju. Sjećamo se konceptnog automobila Shinari, koji je najavljivao novu Mazdu6.


Automobil je dobro dizajniran, s koje ga god strane pogledali. Da su Japanci pogodili, uvjerili smo se i nakon što je Mazda6 bila izložena u jednom trgovačkom centru, u kojem su deseci ljudi u kratkom vremenu skrenuli svoju putanju znatiželje prema automobilu. Osjetili smo to i tijekom 7-dnevnog testa. Mazda6 privlači pozornost. Zasigurno je najsmjelije dizajnirana prednja maska koja ne ide konvencionalno u blagom padu prema natrag, kako je inače uobičajeno. Prednji je kraj ravan, a time je automobil još više dobio na dužini. Dobio je i na karakteru, koji je snažan i čvrst.


Kako ne bi sve izgledalo prerobusno, čvrstoću su ublažili lijepo dizajniranim prednjim svjetlima, povezanima kromiranom lajsnom. Hauba, odnosno poklopac motora odlično se nadovezuje na prednje blatobrane i završava na prednjim vratima. Odlično rješenje! Zatim slijedi kupeovska linija, pri čemu se stražnji dio kabine snižava, a straga su nova svjetla. Također su povezana kromiranom linijom, koja „drži“ dizajn na okupu.


Moramo priznati kako nam se nova Mazda 6 sviđa u svakom pogledu, iz bilo kojeg kuta. Dobro su ukomponirana i prednja LED svjetla. Automobil je narastao za 11,5 centimetara i sada je dužine čak 487 cm. Kao što smo rekli na početku testa, još malo pa pet metara. Ukupnoj dužini vozila doprinosi ne samo duga hauba nego i izrazito dug stražnji bočni dio koji se sastoji od blago položenog stražnjeg vjetrobranskog stakla i poklopca prtljažnika. Uživo sve to izgleda još duže nego na fotografiji.


Više se ne nude tri karoserijske verzije, nego dvije – sedan s četvora vrata i Wagon odnosno karavan. Usput recimo i kako je karavanska verzija kraća za 6,5 cm u odnosu na limuzinsku. Zbog toga nije patio prtljažni prostor kod karavana, obujam je veći za 33 litre.
Unutrašnjost


Korišteni su kvalitetni materijali, dizajn je moderan, ali nije previše ekstravagantan. Graniči s klasičnošću, tako i treba biti u limuzini. U odnosu na prethodnu generaciju Mazde6, nema više velikog broja smještenih na središnjoj konzoli, kao što je bilo kod prethodnika. Sada su gumbići bolje raspoređeni, nije izgubljen fokus. Nešto više gumba može se vidjeti na upravljaču obloženim kožom. Ipak, ukupan broj gumba nije manje, ukoliko volite mnogobrojne gumbiće, oni su samo razmješteni. Novost je HMI komander smješten između vozača i suvozača, pored ručne kočnice. Dobro je organiziran, lijepo izgleda i intuitivan je u praksi. Omogućuje kretanje u pet smjerova, a oko njega su smješteni prečaci do radija, navigacije, telefona i postavki. Ima i dobru ergonomiju, nije presitan, a i elegantno je dizajniran.

Sviđaju nam se i instrumenti brojčanika okretomjera i brzinomjera, sportski su i vrlo čistog dizajna. Nisu nimalo šareni (samo je u crvenoj boji područje okretomjera), a u pozadini se primjećuje i saćasta struktura koja asocira na „grilu“. Pozornost svakako plijeni veliki ekran uspravno postavljen, kao da održava ravnotežu s prednjom maskom hladnjaka.


Tijekom dužih vožnji najbolje se osjete kvalitetna sjedala obložena dobro dizajniranim tekstilom, ergonomski su postavljena, čak su i sportski profilirana te dobro drže tijelo u vožnji, a vozačko se sjedalo može podešavati na šest načina, već u početnom paketu opremu. Mi smo na testu imali drugi po redu paket Challenge, a Mazda6 omogućuje odabir između ukupno četiri paketa opreme. I dok su na prethodnoj generaciji paketi imali dvoslovne oznake, sada su nazivi razumljiviji i pamtljiviji.
Zasigurno dobro dođe i naslon za ruke, u središnjem dijelu, koji se može podešavati po dužini. Obložen je kožom i mekan na dodir. U nastavku se nalaze pretinci za piće, koji imaju i poklopac, što djeluje elegantnije nego da se rupe uvijek vide. Cijenimo i naslone na vratima, koji su obloženi kožom. Udobni su i sigurno dugoročno najbolje rješenje, umjesto da je korišten tekstilni materijal koji se brzo troši i djeluje na istrošenost unutrašnjosti automobila.
S obzirom na kupeovsku liniju u stražnjem se dijelu osjeća niži krov. Kolega izrazito visok (2 metra) nije se uspio udobno smjestiti na stražnje sjedalo, morao se malo pogrbiti, a isto tako je i na prednjem suvozačkom sjedalu (koje se u Challenge paketu ne može podešavati po visini) morao oboriti sjedalo kaki bi sjeo. Naravno, na vozačkom sjedalu, koje se može podešavati i po visini, nije imao nikakvih problema. U prtljažniku obujma 489 litara moguće je smjestiti i veće predmete, a iako automobil ima četvora vrata ulazni prostor u prtljažnik je dovoljno velik. Karavanska inačica nudi 522 litre obujma.
Što još istaknuti u unutrašnjosti Mazde 6? Putnici u stražnjem dijelu imat će dovoljno prostora za noge (984 mm, naprijed 1073 mm), a dobro će im doći i klimatizacijski otvori. Možemo li štogod zamjeriti novoj Mazdi6? Vrlo teško. Ipak, tražili smo i nešto ipak pronašli, a radi se o sitnici – lampi na klimatizaciji koja uvijek svijetli na jednoj od dvije tipke kojima se regulira protok zraka (izvana ili pak cirkulacija unutrašnjeg zraka). Smatramo da je to bespotrebno, a i malo dosadno svijetli u mraku. Voljeli bismo i kada bi sat s vremenom bio malo više postavljen ili barem prikazan na velikom ekranu. S ovime završavaju naše kritike, koje možda drugima neće niti malo smetati.
Multimedija


HMI komander i veliki TFT ekran u boji, osjetljiv na dodir i dijagonale 5,8 inča daju naznaku kako je Mazda6 multimedijalno jako dobro opremljena. U praksi je zaista tako – podržano je sve što današnji automobili trebaju imati: kvalitetan FM radio i CD player s mogućnošću reprodukcije MP3 diskova, USB i AUX konektori smješteni su ispod središnjeg naslona za ruku (na taj su način uređaji koji se priključuju dodatno zaštićeni i od oštećenja u vožnji i od pogleda izvana), navigacija je također tu, spajanjem telefona preko Bluetootha možete sigurno upravljati vozilom i telefonirati, a putem komandi na upravljaču moguće je pokrenuti i glasovno upravljanje. Na upravljaču se nalaze i tipke za javljanje na poziv. Mazda 6 u početnom paketu Emotion dolazi s četiri zvučnika, a paketi Challenge i Attraction imaju dodatna dva zvučnika. Zvuk je glasan, dovoljno je kvalitetan i ugodan za sve glazbene žanrove.

Odlučite li se na najjači paket dobit ćete „strava“ audio sustav – Bose surround sustav  dolazi s čak 11 precizno postavljenih zvučnika, uz pojačalo za moćan zvuk i moćne basove. Uskoro ćemo i to isprobati, na test ćemo dobiti Mazdu6 Revolution sa snažnim dizelskim motorom sa 175 KS (i bijelom kožom).


Sučelje multimedijskog sustava je lijepo dizajnirano, nije monotono, a sastoji se od tabova kojima se lako prebacujete putem touch ekrana. Ekran se može podešavati u nijansi svjetlosti kao i kontrast, moguć je dnevni/noćni/automatski prikaz, a zgodno je i što se u vožnji pozadinsko osvjetljenje ekrana u potpunosti može isključiti.

Cijena za  Mazdu6 2.0 Challenge


Početna cijena je povoljna, kreće od 189.900 kuna za benzinca snage 145 KS, a već u početnom paketu Mazda6 neće vam ponuditi siromašnu opremljenost. Dobit ćete i dovoljno jak motor. Testni model s paketom Challenge košta 20.000 kuna više – 209.900 kuna (oko 27.600 eura), a s obzirom na opremljenost možemo govoriti kako se radi o paketu bogatom opremom. Jasno, metalik boja cijenu dodatno povećava za 4500 kuna, a naročito nam se sviđa Soul crvena boja, prisutna na katalozima – za nju ćete dodatno na cijenu metalik boje nadoplatiti samo 1000 kuna.


Želite li osjetiti najsnažnijeg benzinca snage 192 KS (dolazi samo s paketom Revolution i automatskim mjenjačem) tada će vas to zadovoljstvo koštati 271.800 kuna. Dizelska ponuda počinje s cijenom od 207.900 kuna (oko 27.350 eura), za model s motorom snage 150 KS. Ukoliko vas zanima karavanska Wagon verzija, cijene su identične limuzinskoj inačici.Mazda6 spada u sam vrh ponude automobila više srednje klase u kojoj se nalaze mnogobrojni konkurenti – Honda Accord, Toyota Avensis, Volkswagen Passat, Peugeot 508, Ford Mondeo, Citroen C5… U tom je segmentu cijena vrlo bitan faktor, ali gleda se i dizajn, opremljenost, kvaliteta izrade. Mazda sve to nudi i nadamo se kako će recesijsko vrijeme konačno završiti, ako ništa drugo onda zbog ovako dobrih i kvalitetnih automobila kao što je Mazda6. Uzmimo u obzir i ekološku komponentu postignutu manjom masom, prikupljanjem regenerativne energije, a Mazda je inače prvi proizvođač na svijetu koji reciklira stare branike i koristi ih za nove (pri tome se s branika skida 99,9 posto stare boje).


©VidiAuto.com, 03.2013.
   Tehničke karakteristike
ProizvođačMazda
Model6 2.0i Challenge (145 KS)
Vrsta motorabenzinski
Obujam1998 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)107/145
Potrošnja (l/100km)7.1/4.6/5.5
Ubrzanje (0-100km/h)9.5
Maksimalna brzina208 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4870 / 1840 / 1450
Cijena do registracije27600 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2020 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju