Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Citroen C-Elysee 1.6 VTi 115 Exclusive TEST
  Komforan, prostran, jeftin


Glavni adut Citroena C-Elysee je početna cijena od samo 83.900 kuna. Kompaktna limuzina dužine 4,43 metra proizvodi se u Španjolskoj i ima međuosovinski razmak od 2,65 metara, što je najviše u ovoj kategoriji. Namijenjena je za istočna tržišta, među koja je ušla i Hrvatska.


Testirao: Krunoslav Ćosić


Isprobali smo prostranost Citroena C-Elysee: na vozačko sjedište sjeo je vozač visine oko 1,90 metara, a na stražnjoj klupi je i dalje bilo jako puno prostora, za još jednog čovjeka gotovo iste visine. Zanimljivo da zbog toga nije patio prtljažnik, dapače volumena je 506 litara VDA, što je među najvećima u klasi. Spomenimo i prostor za noge straga - udaljenost između koljena i naslona prednjeg sjedala iznosi punih 12 centimetara. Dakle, osim niske cijene, aduti C-Elyseea su prostranost i veliki prtljažnik, ali i dobri motori. Na testu smo imali benzinca snage 115 KS.


Citroen C-Elysee u vožnji


Novi benzinski 1.6 motor s ručnim mjenjačem (postoji i kao automatski) ugodno nas je provezao po gradskim ulicama, ali i na autocesti. S obzirom na masu od 1090 kilograma i solidno jak motor - 1.6-litreni VTi atmosferski benzinski motor snage 115 KS, automobil je dosta zabavan u vožnji i jako dobro ide. Motor se vrti do 6500 o/min, a zanimljivo je da crveno područje na jednostavno i dobro dizajniranom okretomjeru nastupa dosta rano za jednog benzinca - već na 5000 okretaja, pa se na prvi pogled dobije osjećaj kao da se radi o dizelskom motoru, a ne o benzincu. Ipak, to ne znači da se motor u tom području ne može vrtjeti.Dapače, kao da se voli vrtjeti u visokim okretajima, čak do blokade, a snaga ne opada što se približava blokada motora. Recimo, vozimo se na 4000 okretaja i onda stisnemo gas - tada započinje svojevrsna sportska vožnja sve do 6000, pa ako treba i do 6500 okretaja. Šteta je što ovako dobar motor nije uparen i s preciznijim mjenjačem - hodovi ručice su dosta dugi, ali u praksi je mijenjanje brzina sasvim ugodno. Ipak, ne možemo se oteti dojmu kako mjenjač nije tako dobar poput motora. Odziv na papučicu gasa je s malim zakašnjenjem. Ipak, automobil je zabavan za vožnju, samo ga treba upoznati.


C-Elysee je vrlo startan na semaforu - u prvoj brzini može se razvući do 50 km/h, u drugoj do 90 km/h, u trećoj 135 km/h. U vožnji, automobil se dobro ponaša i pri nižim okretajima - može se voziti i na 2000 okretaja, bez da se muči. Mi smo ga optimalno vrtjeli na oko 2400 okretaja, a pri prebacivanju u sljedeću brzinu motor se vrti na oko 1800 o/min, što je sasvim dovoljno za ubrzavanje (opet ponajviše zbog mase vozila).
Na autocesti se pri brzini od 130 km/h motor u petom stupnju prijenosa vrti na 3600 o/min. Pri višim brzinama čuje se zvuk motora, ali nije prebučan tako da je komunikacija između putnika neometana. Što se tiče potrošnje, prosjek testa je 8,5 litara, a na autocesti je potrošnja 7,5-8 litara. Pri umjerenijoj gradskoj vožnji potrošnja je oko 7,5 litara.


Maksimalna snaga postiže se pri 6050 okretaja, najveći okretni moment od 150 Nm dostupan je pri 4000 okretaja, a emisija CO2 iznosi 148-151 g/km. Najveća brzina je 188 km/h, a od 0 do 100 km/h C-Elysee ubrzava za 9,4 sekundi.


Kočnice su jako dobre, upravljač je prosječno precizan, a pri vožnji na autocesti osjeti se mekoća upravljača. Što se tiče ovjesa, mekan je, automobil je ugodan na neravnim cestama, a dobro se ponaša po zavojima. Nastao je na platformi Citroena C3 (produženo za 20-ak centimetara). Stabilnost u vožnji (ESP) se može i isključiti, ali već pri malo naglijem pritisku na papučicu gasa kontrola stabilnosti se ponovo aktivira.Testirani automobil ima stražnje parking senzore koji dobro dođu u vožnji jer se pri vožnji unatrag stražnji kraj baš dobro i ne vidi. Ako je radio glasan, stišat ce se kada bipaju senzori, ali nema grafičkog prikaza udaljenosti do prepreka nego samo zvučno upozorenje.


Motorizacija Citroena C-Elysee se sastoji od dva benzinska i jednog dizelskog motora. Benzinci su 1.2 VTi 72 snage 72 KS i s 12 ventila i 1.6 VTi 115 snage 115 KS sa 16, dok se u dizelskoj ponudi nalazi 1.6 HDi 90 snage 92 KS. Benzinski motor VTi 72 iz obitelji PureTech ima tri cilindra, potrošnju od 5,3 litara, emisiju CO2 od 124 g/km, a okretni moment iznosi 110 Nm pri 3000 o/min. U ponudi je s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa. Jedini dizelski 1.6 litreni motor, već poznat od prije snage 92 KS, ima potrošnju od 4,1 litara i emisiju CO2 od 108 g/km.


 


ABS sustav protiv blokade kotača upotpunjen je sustavom pomoći pri naglom kočenju (AFU) koji
u slučaju naglog pritiska na papučicu kočnice trenutno pojačava silu kočenja kako bi skratio zaustavni put. U slučaju naglog kočenja automatski će se upaliti sva četiri žmigavca. Dva prednja i dva bočna zračna jastuka te ISOFIX zadužena su za sigurnost putnika.


Vanjski izgled


Vizualno, novi Citroen C-Elysee na prednjem dijelu donosi prepoznatljive linije Citroena C4 (svjetla i maska hladnjaka su gotovo identične), dok su bočna i stražnja strana manje poveziva s postojećim modelima Citroena. Stražnji kraj je potpuno nov.
U odnosu na Peugeota 301, s kojim dijeli platformu i motore, C-Elysee mu je vrlo sličan, ali samo siluetom, dok su detalji vrlo različiti. Unutrašnjost im je slična, ali ipak postoje razlike. Na testu smo imali jako lijepu svijetlo plavu boju karoserije, na kojoj se nalazi oznaka Exclusive.


Unutrašnjost

Što se tiče prostora u unutrašnjosti, testirani C-Elysee je prvak u tome - putnici i naprijed i natrag imaju jako puno prostora, a prtljažnik je isto tako jako velik i komforan. Prostor ispred suvozača je prostran, a pretinac je praktički pod nogama. Sjedala su profilirana, imaju oslonac za tijelo. Prtljažnik je ogroman, volumena je 506 litara, a kako se radi o četvora vrata ulazni otvor prtljažnika je uži. U praksi se pokazao sasvim OK. Sjedalo vozača se može podešavati i po visini, isto kao i upravljač, ali upravljač se može vrlo malo korigirati po visini.


S obzirom da se radi o najjačem paketu opreme Exclusive, u unutrašnjosti su primjetni elementi koji „uzdižu“ interijer. C-Elysee koristi tvrde, ali sasvim dobre materijale, umetci u metalnoj boji koji se mogu vidjeti u unutrašnjosti su od plastike, a mogu se pronaći na kvakama, kokpitu, kožnom upravljaču i pored ručice mjenjača obložene kožom. Na nekim se detaljima štedjelo - podizači stakala nisu na vratima nego pored ručice mjenjača, a na tom se mjestu nalaze četiri prekidača. Putnici na stražnjim sjedalima također mogu električno otvarati i zatvarati prozore putem prekidača smještenih iza središnjeg naslona za ruku.
Naslon je mekan i presvučen tkaninom u krem boji koja će se vrlo brzo zaprljati, to je sigurno. Voljeli bismo kada bi se mogao podešavati, inače je u gradskoj vožnji previsok tako da smo ga radije pomaknuli prema natrag. Ali, odličan je za vožnju na autocesti kada se brzine rjeđe mijenjaju. Ispred ručice mjenjača se nalazi pretinac za piće, ali je previše pomjeren prema kokpitu tako da je sve pomalo stisnuto.


Komande klima uređaja su prepoznatljive, u Citroen stilu, a klima uređaj je ručni s mogućnošću korištenja maksimalne snage (A/C max gumb).Multimedija


Upravljanje multimedijom je moguće i putem tipki smještenih ispod upravljača, što je vrlo praktično i ergonomsko rješenje. Sve je na svojem mjestu, ergonomija je zaista jako dobra. Zvuk je dobar, glasan je (sustav ima četiri zvučnika), ali nam nedostaje preciznosti pri tihom slušanju glazbe - razlika između 0 i 1 glasnoće je dosta velika. Moguće je podešavati basove, niske i visoke tonove. Ekran je monokromatski, na crnoj pozadini prikazuje se crveno-narančasti font vrlo čitljiv. Ekran se može podijeliti u dva dijela tako da na jednoj polovici bude FM radio, a na drugoj podaci s putnog računala.

Na sustav se može spojiti i mobitel, putem Bluetootha, a telefonski imenik iz telefona se može prenijeti u memoriju auto radija. Zgodno je što se može prenijeti i povijest telefonskih poziva. Biranje brojeva nije baš praktično jer za odabrati devet brojeva i stisnuti tipku OK zaista treba vremena, ali i strpljenja. Puno je praktičnije biranje po imeniku, ili pak pozivanje sa samog mobitela. Na sustav se može spojiti USB stick s glazbom, a putem AUX ulaza moguće je spajanje drugih MP3 playera. USB i AUX ulazi su smješteni pored ručice mjenjača.

Cijena za Citroen C-Elysee


Vjerujemo da vas je fascinirala cijena od 83.900 kuna. Radi se o početnoj cijeni za benzinski VTi 72 motor s paketom Attraction, koji ne uključuje klima uređaj, ali uključuje ABS, ESP, zračni jastuk za vozača i suvozača, bočne zračne jastuke, servo upravljač, ISOFIX, pripremu za radio, putno računalo, upravljač podesiv po visini itd.


Paket Seduction kreće s cijenom od 92.900 kuna te donosi dekor na središnjoj konzoli i na armaturnoj ploči Tungstene, radio CD MP3 sa 2 zvučnika i integriranim ekranom + jack utičnica, ručni klima uređaj, svjetla za maglu sprijeda itd. Najjači paket Exclusive nije dostupan za VTi 72 motor, ali je dostupan za VTi 115 i HDi 90, a između ostaloga nudi dekor na središnjoj konzoli i na armaturnoj ploči Sunsilver, klima uređaj s elektroničkim upravljanjem, prednji srednji naslon za ruke, radio CD MP3 + 4 zvučnika s komandama na upravljaču i prikazom na multifunkcijskom ekranom + USB + Bluetoothom, regulator / limitator brzine (samo na HDi 90 BVM), ručicu mjenjača presvučenu kožom (samo za ručni mjenjač), stražnje električne podizače stakala, upravljač presvučen kožom.

Najjači paket Exclusive (koji smo testirali) cijenu podiže na 108.900 kuna (oko 14.423 eura), dok verzija s automatskim mjenjačem košta 116.900 kuna. Na tu cijenu treba dodati 2.500 kuna za metalik boju, 2.500 kuna za parking senzore straga i 2.000 kuna za aluminijske naplatke. Sveukupno, 115.900 kuna odnosno oko 15.350 eura.

U segmentu dizelskog motora cijena počinje s 97.900 kuna, srednji paket Seduction košta 106.900, a najjači Exclusive 113.900 kuna. Konkurent Citroenu, osim Peugeota 301 koji starta s cijenom od 92.900 kuna (donosi klima uređaj i još dosta opreme) svakako je Škoda Rapid koja ima početnu cijenu od 95.754 kuna za benzinca snage 75 KS. Nakon nekoliko mjeseci vidjet ćemo kako će se prodavati, ali jedno je sigurno - domaće tržište je željno nižih cijena.
©VidiAuto.com, 04.2013.
   Tehničke karakteristike
ProizvođačCitroen
ModelC-Elysee 1.6 VTi 115 Exclusive
Vrsta motorabenzinski
Obujam1587 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)85/115
Potrošnja (l/100km)8.7/5.1/6.4
Ubrzanje (0-100km/h)9.4
Maksimalna brzina188 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4427 / 1748 / 1477
Cijena do registracije15350 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju