Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Mazda6 2.5i A/T Revolution TEST
  Limuzina s dušom pokreta


Mazda6 je pravo otkriće u 2013. godini, to sada možemo i potvrditi nakon što smo na testu imali i treću novu šesticu – testirali smo najjačeg benzinca 2.5i s motorom snage od 192 KS.


Testirao: Krunoslav Ćosić

Smanjenje mase, povećanje dimenzija, SkyActiv tehnologija, zabava u vožnji, manja potrošnja, dobre boje karoserije, snažan dizajnerski izričaj – sve su to karakteristike kojima možemo opisati svaku od Mazdi 6 koje smo testirali. Podsjetimo se, krenuli smo s najslabijom u ponudi, Mazdom 6 2.0i benzin snage 145 KS, koja ima masu od samo 1300 kilograma. Uslijedio je najjači turbodizelski motor 2.2 CD175 snage 175 KS, a kao kruna je test šestice sa 192 KS. Već smo prije imali priliku isprobati i turbodizelski 2.2 CD150 motor snage 150 KS u testu Mazde CX-5 i već se tada oduševili viđenim.

Mazda 6 u vožnji

Kao što smo i očekivali, 2.5-litreni benzinski 4-cilindarski atmosferski motor sa 16 ventila u kombinaciji s ostalim komponentama koje čine SkyActiv tehnologiju (mjenjač, podvozje i karoserija) pokazao je izrazito sportski duh, solidnu potrošnju i solidnu udobnost, iako vozilo ima 19-colne aluminijske naplatke.

Vjerojatno vas odmah zanima koliko automobil mase od samo 1360 kg troši na cesti. Ustvari, vjerojatno vas je informacija o masi od samo 1360 kilograma fascinirala, jer nismo naviknuti u ovoj klasi vidjeti tako malu masu. A ovo je doslovce klasa Audija A6, pogledamo li proporcije vozila. Naravno, to nije cjenovni rang Audija A6, tako da možete odahnuti.

Dakle, masa je postignuta stalnim Mazdinim nastojanjem za primjenom gramske strategije, u kojoj je cilj apsolutno svakom dijelu skinuti masu. I sami znate za ultralagani roadster Mazda MX-5 koji ima masu nešto veću od 1000 kilograma, ovisno o motornoj i krovnoj izvedbi. Recimo i kako je Mazda u potpunosti krenula od početka, dakle nisu išli prerađivati stare motore, stare mjenjače, nego su sve iznova napravili. Vratimo se na potrošnju – po gradu smo imali potrošnju od 10 litara, dok je na autocesti potrošnja bila oko 8 litara. Uzmemo li u obzir da je mjenjač automatski sa šest stupnjeva prijenosa, ovo su sasvim dobre brojke.

Dakle, ovdje je riječ o vrlo snažnom benzinskom motoru snage 192 KS/141 kW koji do stotke ubrzava za 7,8 sekundi. Jako dobar rezultat. Snaga se postiže pri 5700 okretaja, dok se najveći okretni moment od 256 Nm dobije pri 3250 o/min. Prema tvorničkim podacima, motor emitira CO2 148 g/km. Kao i kod svih prethodnih motora, fascinira omjer kompresije 13,0:1.

Mazdu 6 smo vozili u svim uvjetima – po gradu, na otvorenoj cesti i na autocesti. U svakoj se situaciji automobil dobro ponaša, osim što ćete, jasno, po gradu osjetiti njegovu dužinu. Na autocesti je vrlo tih, a pri brzini od 130 km/h motor se vrti na 2500 okretaja. Ustreba li vam veća brzina, vrlo brzo ćete dostići visoke brzine, a najveća brzina je 220 km/h. Ne postoji verzija s ručnim mjenjačem.

U gradu i na otvorenoj cesti motor je uglavnom u području od oko 1500 okretaja, klasično za automatike. Automatski mjenjač je dobro podešen, mijenjanje brzina je udobno i vrlo brzo, a poželite li sportsku vožnju dobro će doći i poluge na upravljaču obloženom kožom. Istina, poluge su mogle biti i veće, barem smo tako naviknuti kod pravih sportaša, ali kako se ovdje ipak radi o obiteljsko-poslovnoj limuzini, naglasak nije na sportskom automobilu.

Dakle, poluge se mogu koristiti, ali nam je nedostajalo da su malo duže. Jasno, to bi vjerojatno narušilo izgled limuzine, stavimo li se u ulogu vozača koji s ovim automobilom neće svaki dan voziti rally. Ono što je vrlo zgodno kod ovih poluga na upravljaču jeste i to što se s njima vrlo praktično može kočiti motorom, ne želite li stisnuti papučicu kočnice. Nakon nekoliko sekundi, mjenjač će se ponovo vratiti u automatski mod. Dakle, omogućeno je kombiniranje vožnje i u ručnom modu, iako ručica mjenjača nije prebačena u ručni mod.

Motor se vrti do maksimalnih 6300 okretaja, a ukoliko se zaista forsiraju okretaji dobit ćete i dobar sportski zvuk. Svidjelo nam se funkcioniranje mjenjača u ručnom modu – i dok se kod drugih automatskih mjenjača stupnjevi prijenosa (brzine) automatski izmjenjuju nakon što se dođe do pred blokadu, Mazdin mjenjač to neće napraviti, barem ne odmah. Želite li se sportski voziti i sami odlučiti kada želite mijenjati brzine, ovo je odlično.

Ipak, ukoliko se vozi u blokadi nešto duže, mjenjač će ipak sam promijeniti brzinu. Svidjela nam se vožnja u kickdownu (sa stisnutom papučicom gasa skroz do daske). Naime, ako stisnete papučicu gasa do kraja, ali ne u kickdown, tada će se brzine automatski promijeniti na 5500 okretaja. Ali, kada papučicu držimo u kickdownu tada se brzine mijenjaju tek na 6300 okretaja. Opet ponavljamo, sve je popraćeno dobrim zvukom u višim okretajima.

I na zavojitim cestama se Mazda 6 dobro ponaša, ovjes je jako dobar i nema velikog naginjanja. Gume su 225/45 R19, a automobil je solidno udoban. Tome pripomaže i veliki međuosovinski razmak od 2830 mm. Automobil jako dobro povuče po zavojima, bila cesta ravna ili sa usponima. U svemu ovome je vrlo bitan i odziv na gas, koji je zaista odličan i vrlo precizan. Sviđa nam se to, vrlo je direktan! Naravno, vrlo su bitne i dobre kočnice, za koje možemo reći da su zaista super. Moramo spomenuti i upravljač koji je dosta precizan, a za koji bismo pri sportskoj vožnji voljeli kada bi bio još malo tvrđi.

Zahvaljujući adaptivnom radarskom tempomatu, Mazda6 vas može sama voziti, uz automatsko održavanje razmaka do vozila ispred, a sama će i ubrzati kako bi dostigla podešenu brzinu vožnje. I dok je ova funkcionalnost po gradu slabije iskoristiva i nema baš neke svrhe jer se automatski isključuje kada brzina padne ispod 30 km/h, na autocesti ona ima odličnu primjenu. Recimo, pretječete druga vozila, a ispred vas se također nalazi vozilo koje pretječe.

Mazda će automatski održavati razmak do vozila ispred (moguće je podesiti i kolika je ta udaljenost odnosno reakcija), a kada vozilo ispred vas završi s pretjecanjem i vrati se u vozni trak iz preticajnog, Mazda automatski snažno ubrzava. Vi samo treba upravljati upravljačem. Zasigurno će prilikom vožnje noću dobro doći i automatska duga svjetla koja se isključuju kada iz suprotnog smjera dolazi drugo vozilo ili se pak ispred vas u istom smjeru nalazi vozilo. Vrlo praktično i u 99% situacija dobro radi. Čak i u zavojima.

Mazda 6 dolazi s nekoliko sustava koji pomažu vozaču u vožnji, ali i okolišu i vašem džepu. Već standardan u većini današnjih vozila, i-stop (start-stop) sustav će isključiti motor kada se zaustavimo na semaforu, na primjer, uz držanje noge na kočnici dok je motor u D modu, ili pak u neutral modu. Čim krenemo otpuštati papučicu kočnice motor se u trenu pokreće tako da je proces paljenja i gašenja motora jako dobro odrađen. Motor se inače pali samo na gumb, ne koristi se ključ. Motor je spreman za pokretanje nakon samo 0,35 sekunde, a na ekranu možete vidjeti i koliko ste vremena proveli s uključenim i-stop sustavom.

Dok stojite na semaforu, moguće je pratiti vrijeme koje protekne dok stojimo i tada shvatimo koliko dugo zaista stojimo na mjestu, dok motor beskorisno radi i zagađuje okoliš odnosno troši gorivo.
Sljedeća vrlo korisna za okoliš i vaš džep je tehnologija i-Eloop koja koristi kinetičku energiju prilikom kočenja ili kada se automobil kreće bez pritiska na papučicu gasa. Tada se kinetička energija pohranjuje u kondenzator i tako pretvara u električnu, a zatim se električna energija koristi za napajanje raznih trošila u automobilu, čime se postiže ušteda goriva za 5 do 10 posto. Energija koja se skladišti može se vidjeti na ekranu, prikazanom crticama koliko je kapaciteta popunjeno.

Iako je automobil vrlo dugačak, nije problem manevriranje s njime. Vrlo je pregledan, a pomažu naravno i parking senzori te kamera ugrađena iznad stražnje registarske tablice koja sliku sa stražnje strane prikazuje na ekranu, uz iscrtavanje graničnih linija koje olakšavaju uparkiravanje unutar iscrtanih linija na parkiralištu. Naravno, sve je popraćeno i zvučnim upozorenjem te slikovno putem crtica koje označavaju udaljenost do predmeta i naprijed i natrag.

Mazda 6 dolazi s još nekoliko tehnologija kao što je radarsko nadgledanje mrtvog kuta, dinamičkom kontrolom stabilnosti, inetligentnim sustavom kočenja u gradskoj vožnji koji pri brzini do 30 km/h sam zaustavlja vozilo ukoliko postoji mogućnost za sudarom s vozilom ispred vas. Nadalje, tu je upozorenje o napuštanju vozne trake itd.

Vanjski izgled

Nova je Mazda 6 u odnosu na prethodnu generaciju narasla za 11,5 centimetara tako da je automobil sada dužine 487 cm (da, još malo pa će imati 5 metara). Dolazi u dvije karoserijske izvedbe – sedan i karavan, dok verzija s pet vrata više nije u ponudi. Zahvaljujući robusnom prednjem kraju, pri čemu maska hladnjaka nije nagnuta prema natrag nego je ravna (dizajn koji se nastavlja na Mazdu CX-5), šestica je vrlo osebujan automobil koji na cesti dolazi do izražaja. Velika maska hladnjaka, kromirane linije koje se nastavljaju na velika prednja svjetla i „ralica“ pri dnu zasigurno će svima u trenu dati do znanja da je riječ o Mazdi6.

S obzirom da se na cesti već mogu vidjeti prodani primjerci, teško je ne zamijetiti ovaj dizajn koji odaje snažan karakter. Zasigurno ćete primijetiti i veliki Mazdin znak na prednjem dijelu, koji je ogroman, ali kada se uklopi u dimenzije vozila, tada jako dobro izgleda. Jako nam se sviđa izgled s boka, s linijama koje završavaju u prednjim vratima. Rekli bismo, vrlo smiono i vrlo efektno. Stražnji kraj je opet priča za sebe – vrlo je dug, stražnje vjetrobransko staklo je dosta polegnuto, a prepoznatljivosti će pripomoći i dobro dizajnirana stražnja svjetla te kromirana lajsna na poklopcu prtljažnika. Naravno, tu su i dvije ispušne cijevi. I ogromne aluminijske felge promjera 19 cola odnosno inča.

Krom je prisutan i na lajsnama na prozorima na vratima, ali ne radi se o pravom kromu nego samo o kromiranim lajsnama. Plava Reflex Mica boja (šifra 42B) je odlična, jako dobro izgleda i dostupna je uz nadoplatu. S obzirom da smo već vozili predivnu crvenu Soul Metallic boju, više niti sami nismo sigurni koja nam je boja bolja. „Kodo-duša pokreta“ je filozofija pod kojom je Mazda dizajnirala novu šesticu.

Unutrašnjost

Mazda 6 s 2.5i motorom snage 192 KS dolazi samo s paketom opreme Revolution tako da ćete za 276.300 kuna dobiti pregršt opreme. Unutrašnjost je izrađena od kvalitetnih materijala, ugodni su na dodir, a zamjerku dajemo središnjem naslonu za ruku koji nema graničnik – zgodno je što se naslon može pomicati prema naprijed i natrag, kako biste si prilagodili naslon tijekom vožnje, ali povremeno taj naslon klizi, bez da bude fiksan. Sve drugo je doslovce na svojem mjestu, sviđa nam se što nema puno gumba po središnjoj konzoli kao što je bilo na prethodnoj generaciji šestice.

Sve je uredno, na svojem mjestu, čak i pretinci za piće u središnjem dijelu imaju poklopac tako da sve to lijepo izgleda, a središnjim dijelom dominira veliki 5,8-inčni ekran osjetljiv na dodir kojim se upravlja ne samo prstima nego i putem HMI komandera te tipkama na upravljaču. Na kokpitu se nalaze i ukrasne letvice koje asociraju na drvene umetke.

Sjedala su udobna, dobro su profilirana, a sviđa nam se prošiv crne boje kože s crvenim koncem. Vozačko sjedalo je električno upravljivo i po visini, a ima i dvije memorije. S obzirom na kupe liniju, jako visoki putnici straga imat će nešto manje prostora po visini. Dobar dizajn morao je platiti danak, ali ako niste baš nadprosječno visoki nećete primijetiti nedostatak prostora. Zato putnici straga imaju jako puno mjesta za svoje noge.

Prtljažnik je velik, obujma je 489 litara (karavanska verzija, koja je kraća za 65 mm, ima obujam od 522 litre. Naravno, četvora vrata ne pružaju komoditet u prtljažniku kao verzija s pet vrata, ali otvor prtljažnika je srednje velik tako da je moguće smjestiti i nešto veće predmete u prtljažnik.

Multimedija

Osnov multimedijskog centra je veliki 5,8-inčni ekran osjetljiv na dodir, s dobro riješenim sučeljem s tabovima. Sve je vrlo pregledno, uredno organizirano, a osim prstima odnosno dodirom upravljanje je moguće i HMI komanderom smještenim pored mjenjača. Pored HMI-ja se nalazi i nekoliko tipki kojima se mijenja funkcionalnost sustava (audio, telefon, TomTom navigacija, podešavanje) tako da je sve vrlo praktično riješeno. Revolution oprema donosi čak 11 zvučnika raspoređenih po unutrašnjosti, uz odličan i vrlo glasan zvuk audio sustava.

Na sustav se može spojiti i USB stick/glazbeni player te tako uz sebe imati gigabajte glazbe. USB utor se nalazi unutar središnjeg naslona za ruku tako da zaklanja od vanjskih pogleda spojene uređaje, a i nema njihovog pomicanja tijekom vožnje. Audio sustav je Bose tako da već i iz toga možete iščitati da se radi o kvalitetnom sustavu koji će vam omogućiti vrlo ugodno vožnju.

Cijena za Mazdu 6 2.5i A/T Revolution

Odlučite li se za najjačega benzinca, izbora nemate što se tiče paketa opreme, ali možete birati još štošta iz dodatne opreme. Ipak, Revolution paket opreme donosi jako puno toga, nismo uspjeli niti sve nabrojati jer današnji automobili imaju jako puno sigurnosne opreme, sustava koji vozaču pomažu prilikom vožnje, multimedijske opreme…

Cijena za testiranu Mazdu 6 s metalik bojom je 276.300 kuna (oko 36.600 eura). Uzmite u obzir o koliko se velikom automobilu radi, koji ulazi u potpuno novu klasu, zatim oprema koju dobijete i vrlo snažan motor te se vrlo lako dolazi do zaključka kako je testirana Mazda 6 u rangu drugih automobila kojima je donedavno konkurirala (Toyota Avensis, Honda Accord), a koji su sada ipak nešto manji automobili, s vrlo sličnom cijenom.

Kao podsjetnik, spomenimo kako je najjeftinija Mazda 6 s 2.0i benzinskim motorom snage 145 KS i paketom opreme Emotion dostupna za 189.900 kuna (oko 25.150 eura), dok je najjeftiniji dizelski motor snage 150 KS dostupan za 207.900 kuna (oko 27.530 eura). Mazda je proporcijama ušla u rang skupljih automobila kojima cijene kreću od oko 300.000 kuna tako da je kupnja šestice dvostruku dobitak – dobit ćete automobil iz više klase, uz manje novca. I uz to, s odličnim performansama. Sve je krenulo 2002. godine kada je predstavljena nova Mazda 6, nasljednik modela Mazda 626.

©VidiAuto.com, 06.2013.
   Tehničke karakteristike
ProizvođačMazda
Model6 2.5i A/T Revolution
Vrsta motorabenzinski
Obujam2488 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)141/192
Potrošnja (l/100km)8.5/5.0/6.3
Ubrzanje (0-100km/h)7.8
Maksimalna brzina223 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4870 / 1840 / 1450
Cijena do registracije36600 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju