Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Renault Clio 1.5 dCi 90 Dynamique TEST
  4 generacija francuskog gradskog zavodnika


Clio četvrte generacije je odlično složen gradski automobil, s provjerenim 1.5 dCi motorom koji u svakoj situaciji pokazuje dobar karakter, a nova generacija je prostrana i udobna. I jako štedljiva.Testirao: Krunoslav Ćosić

Sve je počelo prije 22 godine kada je lansiran prvi Clio, a od tada je Clio imao nekoliko redizajna i zaista je značajno narastao, dok se posljednji dizajn oslanja na konceptno vozilo DeZir predstavljeno u listopadu 2010. godine na pariškom sajmu automobila. Novi Clio donosi dobar dizajn unutrašnjosti, ne samo vanjštine sa zanimljivom plavom bojom, a dostupan je i u karavanskoj Grandtour izvedbi koja je skuplja za 5000 kuna. I dok je osnovna cijena benzinca prihvatljivih 81.900 kuna, testirani turbodizelaš sa svom dodatnom opremom košta 129.140 kuna.

Vanjski izgled

Novi je Clio izrazito prepoznatljiv na cesti, u trenu se vidi kako se radi o novom automobilu s naglašenim prednjim krajem te sportski orijentiranim stražnjim krajem vozila. Velika prednja svjetla povezana su maskom hladnjaka i izrazito velikim Renault logotipom ispod kojeg piše „Clio“. Tu su i LED-ice za vožnju po dnevnom svjetlu. LED svjetla na prvi pogled izgledaju kao da su naknadno ugrađena, ali jako dobro izgledaju. Cijela je prednja maska vrlo masivna i kao da želi reći kako se radi o „velikom“ automobilu.

Test vozilu odlično stoji plava Trendy boja koja nije metalik, ali je posebna i dodatno se plaća 1490 kuna. Po nama, vrlo dobra investicija ukoliko birate boju. Automobil je zaista poseban u toj boji, a tu su i dodatne naljepnice na krovu i vratima koje odaju razigranost karoserije. Ispod A stupa smješten je mali prozorčić te pored njega veliki retrovizori u sjajnoj crnoj boji. Sviđaju nam se ukrasne letvice na vratima koje dodatno proširuju cijelu karoseriju, a tu je i odličan kromirani dio bočne letvice. Sve zajedno djeluje vrlo moćno, a za velik broj dodataka u dizajnu unutrašnjosti i vanjštine potrebno je platiti samo 2490 kuna.

Novi Renault Clio IV dobro je dizajniran i straga, a stražnja svjetla nalaze se i na petim vratima, na prtljažniku. Tu je i dodatna kromirana letvica na vratima prtljažnika, a područje stražnjeg odbojnika s registarskom tablicom ukrašeno je dodatno istaknutom reljefnom crnom plastikom. Stražnji bok je jako lijepo dizajniran, a odlično su ukomponirana i stražnja vrata sa skrivenim kvakama čime se asocira na coupe liniju.

Unutrašnjost

Osim novog dizajna, zanimala nas je u recenziji, naravno, i prostranost u unutrašnjosti koja je nešto drugačije dizajnirana. Barem u dijelu središnje konzole s istaknutom piano pločom na kojoj se nalaze veliki 7-inčni ekran u boji osjetljiv na dodir (dijagonala je 18 cm). Smještaj gumba za glasnoću na desnom dijelu s dobrim razlogom je baš na tom mjestu kako bi suvozač mogao kontrolirati glasnoću zvuka, dok vozač ima jako dobro ergonomski riješene tipke u području prstiju desne ruke, dok je dlan položen na upravljač. Tu su još i kontrole klima uređaja te ventilacijski otvori.

Na upravljaču se nalaze tipke za kontrolu tempomata, dok se sam tempomat aktivira pored ručice mjenjača. Pogledajte malo detaljnije donji dio upravljača i vidjet ćete zanimljivo dizajniran plastični piano dio na kojem se na bijeloj podlozi nalaze razigrane plava i crvena linija, s kromiranim detaljem. Vrlo efektno!

Posvećenost detaljima tu ne prestaje - oduševio nas je dizajn okretomjera i mjerača nivoa goriva u spremniku koji su povezani digitalnim brzinomjerom. Opet možemo napisati - vrlo efektno. Svaki ulazak u Clio trebao bi biti popraćen osmijehom jer unutrašnjost zaista izaziva osmijeh na lice. Ima tu još dodataka - rub ventilacijskih otvora s lijeve i desne strane kokpita je također dotaknuo prst dizajnera, plavi su obrubi tepiha na podu, a teško je ne primijetiti i bass reflex rupu na kućištu zvučnika na prednjim vratima. Jedan dio kokpita je izrađen od mekanog materijala vrlo ugodnog na dodir, a isti se materijal može pronaći i na vratima, na naslonu za ruku. Središnji naslon za ruku je dio dodatne opreme i plaća se 690 kuna.

Kokpit je izrađen od plave boje koja se dobro dizajnerski nastavlja na boju karoserije, isto tako plava je boja prisutna i na prednjim sjedalima te na vratima.

Ulazak u Clio je ugodan i praktičan, mjesta naprijed ima sasvim puno ponajviše zbog prema naprijed položenog A stupa, dok je straga nešto manje mjesta za višlje osobe, ali prostora ima sasvim dovoljno. U unutrašnjosti ima puno pretinaca, neki su otvoreni, a neki zatvoreni. Sjedala su mekana, ali u vožnji sasvim dobro drže tijelo. Vozačko se sjedalo može podešavati i po visini.
Prtljažnik je velik, volumena 300 litara (gotova sva konkurencija je na oko 280 litara, u prosjeku. Naravno, obaranjem stražnje klupe prostor se višestruko povećava, a stražnja je klupa djeljiva u omjeru 60:40.

Renault Clio u vožnji

Moramo priznati kako je novi Clio 4 zaista dobro složen. Testno vozilo dolazi s 1.5 dCi dizelskim motorom s direktnim CommomRail ubrizgavanjem s filterom čestica ojačanim turbopunjačem, ima 4 cilindra te 8 ventila. Motor maksimalnu snagu od 90 KS (66 kW) razvija pri 4000 okretaja, a najveći okretni moment od 220 Nm dostupan je pri 1750 o/min. Turbo rupa se niti ne osjeti u gotovo nijednoj situaciji, automobil agilno i vrlo veselo vuče u gotovo svim režimima vožnje. Naročito nas je oduševila vožnja po velikim usponima i zavojima u kojima Clio pokazuje svoj karakter te da je cjelokupno automobil dobro složen.

Nema tromosti nakon naglih ubrzavanja, jer smo prethodno kočili, a eventualno bismo voljeli kada bi se papučica gasa malo brže vraćala natrag. Mjenjač s pet brzina obložen kožom je precizan i jako dobar. Moramo pohvaliti i kožni upravljač s električnim varijabilnim servom koji dobro obavlja svoju funkciju. Automobil se dobro ponaša po zavojima, upravljanje je precizno bez velikog zanošenja karoserije, automobil je ugodan i po neravninama zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 2589 mm. Ovjes čine MacPherson opruge naprijed te elastična osovina sa spiralnim oprugama straga. Gume na kojima se vozilo kreće su dimenzija 195/55 R16.

Kočnice su jako dobre, a diskovi su postavljeni i naprijed i natrag. Tu je i HSA sustav pomoći pri kretanju na uzbrdici tako da će se vozilo automatski zadržati 2 sekunde, prije nego li krene prema natrag.

Clio će veselo „povući“ ispod 2000 okretaja i u tom će se području najviše i vrtjeti, iako ga je moguće zavrtjeti do 5000 okretaja kada nastaje blokada i nema više okretaja. Poželite li vrtjeti motor, bez problema ćete vidjeti kako se kazaljka okretomjera vrlo veselo pomiče od 2000 do 4000 okretaja. Uživali smo, bilo je zabavno voziti novi Clio s 1.5 dCi motorom. Naravno, čekamo sportsku RS izvedbu sa 200 KS koji se dobivaju iz 1.6 motora.

Zanimalo nas je na koliko se okretaja motor vrti na autocesti, pri brzini od 130 km/h. Vrlo brzo smo ubrzali do željene brzine, a okretomjer je pokazao 2750 o/min. Najveća brzina je 178 km/h, što je sasvim dovoljno, a od 0 do 100 km/h Clio IV ubrzava za 12,1 sekundi. Ukoliko se u četvrtom stupnju prijenosa, pri brzini od 80 km/h stisne gas do daske, do 120 km/h vozilo će ubrzati za 11 sekundi. Spomenimo i emisiju CO2 od 93 g/km te masu od 1121 kg. Osim testiranog 1.5 dCi motora u ponudi su i slabiji dizelaš dCi 75 sa 75 KS te dva benzinska motora - 1.2 16V sa 75 KS te 3-cilindarski Energy TCe 90 sa 90 KS.

Automobil nije bučan u vožnji, a da se radi o dizelskom motoru postaje jasno nakon što smo se zaustavili jer se tijekom vožnje ne čuje karakteristični dizelski zvuk. I dok je na autocesti tempomat vrlo korisna funkcionalnost, na otvorenoj cesti smo koristili limitator brzine. Postavili smo maksimalnu brzinu na 90 km/h te više nismo morali gledati kojom se brzinom vozimo. Naravno, da nam je ustrebala veća brzina dovoljno je samo pritisnuti papučicu gasa u „kickdown“ i automobil će odmah početi ubrzavati. Ovo je vrlo bitno u kritičnim situacijama kao što je pretjecanje drugog vozila, kada se iz suprotnog smjera pojavi vozilo, pa je potrebno ubrzati, a tada vam sigurno ne odgovara traženje gumba s kojim se poništava limitator brzine.

Pratili smo potrošnju prema putnom računalu u različitim modovima vožnje. Na autocesti je potrošnja oko 7 litara, s uključenim klimatizacijskim uređajem. Zaputili smo se i u vožnju po otvorenoj cesti, a putno je računalo nakon prijeđenih 100 kilometara pokazalo prosječnu potrošnju od 3,8 litara. S obzirom da je ovo gradsko vozilo, potrošnja od 5 do 5,5 litara je sasvim u redu. Ukupni prosjek testa je 4,4 litre. Nižoj potrošnji goriva pridonose Start-stop sustav, Eco mod kao i predlaganje sljedeće brzine na oko 2000 okretaja motora.

Automobil je u vožnji pregledan, vozački je položaj dobar, a pri parkiranju vozila dobro će doći i ugrađeni stražnji parking senzori (kao opcija nudi se i stražnja kamera). Pri startanju motora potrebno je umetnuti ključ/karticu u utor te zatim pritisnuti gumb za pokretanje motora. Osobno, više bismo voljeli kada bi se motor pokretao umetanjem kartice u utor, bilo bi to brže rješenje. Iako, ovakav način asocira na pokretanje sportskih motora, pa pomalo čak i veseli.

Od sigurnosnih tehnologija i tehnologija koje su vrlo korisne u vožnji istaknimo ABS, ESP, zračne jastuke za vozača i suvozača, bočne zračne jastuke, ISOFIX.

Multimedija

Paket opreme Dinamique donosi solidnu multimedijsku podršku. Sam zvuk je dobre kvalitete, a užitku pridonosi i bass reflex na prednjim vratima. MediaNav sustav dolazi s ugrađenim 7-inčnim ekranom osjetljivim na dodir s rezistivnom tehnologijom osjeta na dodir, dobro dizajniranim i praktičnim sučeljem za upravljanje, s nekoliko načina spajanja drugih uređaja, s tim da nema CD player. USB nam je svakako najzanimljiviji, a pored njega se nalazi AUX ulaz koji omogućuje spajanje drugih glazbenih playera.

Tu je i Bluetooth putem kojeg se mobitel automatski spaja svaki put kada uđete u vozilo. Bluetooth omogućuje i spajanje mobitela koji ima podržan protokol A2DP tako da se glazba na mobitelu pokrene, a sluša putem dosta dobrih zvučnika u automobilu. Tu je i navigacija s velikim brojem mogućnosti i opcija. Moguće je saznati i gdje ste u bilo kojem trenutku klikom na opcije, provjeriti kolika je nadmorska visina ceste kojom se krećete, promijeniti pogled iz 2D u 3D, pogledati sve bitne POI točke u blizini - grupirane su u više različitih područja kao što su zračna luka, biznis... Jako puno opcija je ponuđeno.

Sviđa nam se mogućnost automatskog podešavanja glasnoće zvuka pri različitim brzinama vožnje tako da ne morate stišavati zvuk prilikom stajanja na semaforu, a onda ga opet poglasniti nakon ubrzavanja.

Cijena za Renault Clio 1.5 dCi 90 Dinamique

Novi je Clio IV pravo osvježenje na tržištu i to više nije mali automobil nego on sada već napada klasu nekadašnjih dimenzija Meganea. I dok je početna cijena za dizelski dCi 75 motor snage 75 KS 114.900 kuna (na akciji je 104.900 kuna), cijena za testirani dCi 90 starta od 130.900 kuna odnosno za 120.900 kuna, koliko Clio košta na akciji. Kada se doda dodatna oprema kojom Clio raspolaže dolazi se do cijene od 129.400 kuna (oko 17.250 eura).

Sigurno ćete pomisliti kako je cijena visoka, ali ako uzmete u obzir veličinu vozila, dodatnu opremu, sigurnosne elemente kojima novi Clio 4 raspolaže, postaje jasno zbog čega je cijena takva. Tu je i konkurencija u B segmentu - Peugeot 208 (koji se, istina, smanjuje, ali samo u vanjskim dimenzijama), Ford Fiesta, Opel Corsa, Citroen C3, Kia Rio, Toyota Yaris, VW Polo. Sve su ovo automobili koji konkuriraju Cliju, ali Clio je od gotovo svih njih sa svojih 406,3 cm duži za desetak centimetara. Pogledate li dizajn unutrašnjosti koji djeluje kao da je personaliziran, dobit ćete zaista zabavan, kvalitetan i dobar automobil koji je do sada prodan u više od 11,5 milijuna komada. Spomenimo na kraju i kako je novi Clio IV dostupan samo u verziji s pet vrata.

©VidiAuto.com, 06.2013.
   Tehničke karakteristike
ProizvođačRenault
ModelClio 1.5 dCi Dynamique
Vrsta motoraturbo dizel
Obujam1461 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)66/90
Potrošnja (l/100km)4.1/3.3/3.6
Ubrzanje (0-100km/h)12.1
Maksimalna brzina178 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4063 / 1732 / 1448
Cijena do registracije17250 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju