Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Honda Civic 1.6 I-DTEC Comfort TEST
  Zabava na kvadrat


Koliko vam je zaista potrebno snage motora? 120 KS je malo, dovoljno ili je to sasvim dobro omjerena snaga? Na test smo dobili Hondu Civic s turbodizelskim 1,6 motorom koji je izrazito zabavan gradski automobil. I dovoljno snažan.


Testirao: Krunoslav Ćosić

Honda Civic ne posustaje niti nakon devet generacija i 40-ak godina postojanja. I dalje je to vrlo atraktivan i tražen automobil koji moderno izgleda, ne zastarijeva kao mnogi drugi pomodni automobili s izraženim dizajnom, a nudi i veliki prtljažni prostor - čak 477 litara.

Vanjski izgled

Iako sada ima nešto ublaženiji izgled i više nas ne asocira na vanzemaljce, dizajn se i dalje nastavlja na prethodnika te je vrlo dinamičan i prepoznatljiv na cesti. Izgled je sada nešto robusniji, a ulogu upijanja pogleda prolaznika preuzeo je prednji kraj s drugačijom maskom hladnjaka i prednjim odbojnikom te stražnji kraj s istaknutim svjetlima koja se u obliku spojlera spajaju preko stražnjeg stakla.

Detalji su ono što čine novi Civic drugačijim od drugih vozila, nije to samo ergonomija. Tako ćete ispod stražnjih svjetala koja asociraju na bumerang pronaći detalj koji asocira na odrezani bumerang, a koji je doslovce zalijepljen na lim. OK, skrivena brava u zadnjim vratima nije neka novost, ali je izvedena najmanje smiono jer mnogi se proizvođači odlučuju na postavljanje brave u gornjem vrhu vrata kako bi se dobio kupeovski izgled. Zasigurno je drugačija i plastika na prednjem odbojniku koja spaja prednja svjetla prema „raličastom“ donjem kraju odbojnika.

Postavljanje dnevnih LED svjetala u donji dio odbojnika pomalo asocira kao da su svjetla naknadno dodana, iako to nije tako. U svakom slučaju, možemo zaključiti kako je s novim dizajnom Honda pogodila, iako će se mnogima na prvi pogled činiti kako je prethodni dizajn nastao iz sadašnjeg dizajna. Nakon nekoliko dana druženja s Civicom postaje jasno kako se radi o jako dobrom dizajnu, koji je u skladu s vremenom.

Unutrašnjost

Čim uđete u Hondu Civic shvatite kako je u tom automobilu sve na svojem mjestu. Pogled s vozačke pozicije otkriva doslovce istovremeni pogled i na brzinomjer i na okretomjer, dvije vrlo bitne stvari u vožnji. Pogled na ostatak armature govori kako Hondini inženjeri i dizajneri nisu pretjerivali s velikom koncentracijom gumbića tako da smo i s time zadovoljni.

Ok, znamo kako postoje kupci koji vole što više gumbića po kokpitu, „neka se vidi“, ali u praksi se takvo rješenje pokazuje lošijim jer nedostaje fokus na određene funkcionalnosti. Istovremeno, korišteni su kvalitetni materijali s lijepim uzorkom. Iako je riječ o početnom Comfort paketu opreme, dobit ćete središnji naslon za ruku, vrlo bitan detalj. U vožnji ćete osjetiti kako je naslon dobro pozicioniran jer držanjem desnog lakta na naslonu mijenjanje stupnjeva prijenosa je vrlo ergonomski pozicionirano. Vrlo praktično i dobro postavljene pozicije.

Sviđaju nam se sportski orijentirani okretomjer i pripadajućih instrumenti sa strane s ugodnom bijeli-plavom bojom koji su svaki za sebe dizajnirani i odvojeni, a iznad njih se prostire veliki ekran ovalno postavljen po širini. Osim digitalnog prikaza brzine vožnje prikazuje se i koliko se ekološki vozite, a u desnom dijelu postavljen je ekran s informacijama s putnog računala. Šteta što se solidno velik ekran u boji nije bolje, odnosno praktičnije iskoristio.

Naime, nije moguće istovremeno imati prikazane informacije o prosječnoj potrošnji i recimo dosegu goriva. Možete birati koja će se informacija prikazivati, a za pogled do druge informacije potrebno je otvoriti izbornik i nakon nekoliko klikova doći do tražene informacije. Na ekranu su dizajneri smjestili dosta veliku ikonu pumpe za gorivo, a po nama je taj prostor mogao biti iskorišten za bitne informacije tijekom vožnje.

Prostora u unutrašnjosti ima jako puno, nećete osjećati manjak prostora čak niti kada je u vozilu više putnika. Sjedala su dobro profilirana (vozačko se može podešavati i po visini), bočne strane dobro drže tijelo u vožnji, a vrlo je praktično riješeno preklapanje i podizanje stražnjih sjedala - osim što se mogu preklopiti radi povećanja prtljažnog prostora, ona se mogu i podignuti (dio na kojem se sjedi nasloni se na dio na koji se naslanjamo dok sjedimo) te se na taj način u kabini može dobiti jako puno prostora za prtljagu. Imate li malo dijete, ono će sjediti na jednom dijelu stražnje klupe, dok će se drugi dio klupe preklopiti i tako omogućiti prostor za prtljagu. Zgodno je što se ispod stražnje klupe, čak i kada se sva koriste sjedala za sjedenje, postoji prostor u koji se mogu ugurati manje torbe.

Pogled na prtljažnik doslovce obara s nogu. Prtljažnik s dvostrukim dnom je volumena 477 litara i gotovo niti jedan drugi gradski kompakt mu ne može parirati (osim Škode Octavije koja nudi 590 litara te Rapida s 550 litara, ali to su automobili koji se ipak razlikuju od Civica). Za primjer spomenimo kako novi Golf VII ima 380 litara (prethodni je Golf imao 350 litara), a spomenutu Civicovu litražu imaju automobili srednje više klase. Kako su u Hondi dobili tako veliki prostor u prtljažniku? Jednostavno, premještanjem rezervoara goriva ispod prednjih sjedala. Zbog toga se i malo višlje sjedi, ali ne previše primjetno.

Jedan detalj nam je zasmetao, ali samo vizualno. Naime, obloga prednjih vrata je, dok su vrata zatvorena, spojena s kokpitom, ali otvaranjem vrata taj dio je preistaknut (oštro postavljen) i potencijalno predstavlja mjesto za koje biste na prvi pogled mogli zapeti. Ipak, praksa nam je pokazala kako je to samo strah na prvi pogled jer niti jednom nismo zapeli za taj istaknuti dio na vratima. Tako da se pri isprobavanju novog Civica ne morate plašiti tog detalja. A i već smo rekli kako nam je u Civicu sve na svojem mjestu, pokazalo je sedmodnevno testiranje vozila.

Honda Civic u vožnji

Iako se ne radi o motoru koji ima pregršt konja ispod haube, naš test pokazuje kako je ovo vrlo zabavan automobil iz kojeg je žao izaći van i završiti s vožnjom. Automobil je u vožnji vrlo agilan, zabavan, voli potegnuti, komponente su dobro povezane. Dobije se osjećaj kao da se radi o puno snažnijem motoru. Zabavan automobil, i to baš jako zabavan. Čak ćete u višim okretajima dobiti i dobar zvuk, iako govorimo o dizelskom motoru.

Snaga od 120 KS (88 kW) iz 1,6-litrenog motora dobije se pri okruglih 4000 okretaja, a ako se želite sportski voziti i iz Civica iscijediti apsolutno svaki okretaj, moći ćete zavrtjeti motor još za 1000 okretaja (maksimalno do 5000 o/min). Istovremeno, maksimalni okretni moment od 300 Nm dostupan je pri 2000 okretaja.

Inače, Civic se u praksi najviše vozi u području od 1800 do 2500 okretaja, a dođete li pri ubrzavanju na 2000, malo pričekate i vozite se upravo na toliko okretaja te naglo stisnete papučicu gasa dobit ćete snažno ubrzavanje. Tada ćete shvatiti kako je 120 KS itekako dosta. Iako Civic nudi i jači 2,2-litreni motor snage 150 KS koji smo također imali na testu. Naravno, snage nikada nije previše. Ipak, u vožnji se osjeća kao da automobil uvijek ima momenta.

Shift oznaka (indikator preporuke promjene brzina) preporučuje vam kada je vrijeme za mijenjanje brzina, a u pojedinim situacijama činilo nam se kako se preporuka javlja dosta rano, vrlo često ispod 2000 okretaja. Motor je dovoljno jak pa da i iz nižih okretaja ubrza vozilo. Osim Shift oznake, tu je i Econ gumb koji optimizira potrošnju goriva, a smanjenje potrošnje goriva postiže se podešavanjem rada motora, prijenosa, klima uređaja i navigacije. Isključite li ovaj gumb, imate ćete veću potrošnju. Koristite li Econ, tada ćete pored brzinomjera imati i grafički prikaz koliko je vaša vožnja ekološka - zelena boja predstavlja najštedljiviju vožnju, dodate li malo jači gas tada će se boja promijeniti u svijetlo plavu, a najmanje štedljiva vožnja označena je tamnije plavom bojom. Promjene su vrlo dinamične, ali nisu naporne, čak niti noću.

Tu je i Start-stop sustav (Idle stop) koji štedi gorivo dok je vozilo zaustavljeno - kada stojite na semaforu motor će se ugasiti ukoliko ručicu mjenjača prebacite na neutral i otpustite papučicu spojke. Ponovni pritisak na papučicu spojke trenutno će pokrenuti motor, bez gubitka vremena.
Nakon 7 dana vožnje prosjek testa nam je bio 5,4 litre, pokazalo je putno računalo. U gradskoj vožnji potrošnja je također oko te brojke, na otvorenoj pada ispod 5 litara; Civic zaista nije veliki potrošač ukoliko ga se umjereno vozi. Civic s 1,6 motorom emitira CO2 94 grama po kilometru.

Što se tiče svih komponenti vozila, one su sve na svojem mjestu i vrlo kvalitetno funkcioniraju. Ručni mjenjač sa šest brzina ima dobro odmjerene prijenosne omjere, hodovi su kratki i precizni, a mijenjanje je pri sportskijoj vožnji moguće vrlo brzo. Kočnice s diskovima su za pet. Upravljač s električnim servom prilagodljiv po visini i dubini u gradskoj je vožnji jako dobar, precizan je, ali nam je pri nešto žustrijoj vožnji nedostajalo više tvrdoće. Na žalost, danas su u većini automobila prisutni mekaniji upravljači.

Civic se dobro ponaša po neravninama i ležećim policajcima, odnosno uspornicima. Prelazak pri brzini od 50 km/h moguć je preko većine njih, bez da ovjes trpi. Isto tako neće trpjeti niti putnici u vozilu. Po zavojima je novi Civic jako dobar, nema gubitka kontrole i nenadanim situacija. Prednji se pogon jako dobro bori i sigurno vozi automobil kroz zavoje, bili oni oštriji ili blaži. Prednji ovjes čini MacPherson sa stabilizatorom, dok je straga torzijska greda.
Preglednost u vožnji je dobra, iako ćete pri pogledu prema natrag, kroz stražnje vjetrobransko staklo primijetiti spojler. Ali, vrlo ćete se brzo naviknuti.

1,6 motor je početni motor u ponudi dizelaša, a jači 2,2-litreni ima 150 KS. U benzinskoj ponudi nalaze se 1,4 VTEC snage 100 KS te 1,8 sa 142 KS.

Testirani 1,6-litreni motor ima 4 cilindra postavljena redno, po 4 ventila na svakom cilindru (ukupno 16 ventila). Omjer kompresije je 16:1 (najmanji omjer ima Mazda na svojim novim dizelskim motorima, 14:1). Od 0 do 100 km/h ubrzat će za 10,5 sekundi, dok je najveća brzina 207 km/h. Masa vozila je 1310 kilograma.

Na Euro NCAP testu Civic je dobio 5 zvjezdica, a treba spomenuti kako je VSA sustav za elektronski nadzor stabilnosti vozila dostupan već u početnom Comfort paketu. Honda kroz razne verzije Civica nudi CMBS sustav protiv kolizije kao i radarski senzor smješten u prednjoj maski koji konstantno nadzire udaljenost do vozila ispred te u slučaju njezina smanjenja aktivira alarm te kočenje i usklađivanje na jednaku brzinu.

Testirani Civic ima 2x ISOFIX priključak, ABS, raspodjelu sile kočenja - EBD, prednje i bočne zračne jastuke te za bočna stakla, pomoć pri kretanju na uzbrdici.

Multimedija

Honda je omogućila postavljanje bilo kakve slike u pozadinu ekrana na kojem se prikazuju informacije s putnog računala te audio sustava. Možete čak imati i isključen prikaz informacija. Iako ekran nije velik, dobit ćete prikazane sve bitne informacije. Dio središnje konzole za kontrolu audio sustava je s velikim tipkama tako da je sve vrlo ergonomski postavljeno, a kod audio sustava sviđa nam se funkcija skeniranja - ako želite slušati radijski program, ali vam se ne da non-stop pritiskati na tipke na upravljaču ili samom audio sustavu, dovoljno je pritisnuti tipku Scan, a radio će sam ići od stanice do stanice. Ako vam se sviđa programa trenutno podešene radijske stanice dovoljno je samo pritisnuti tipku Scan. Isto tako, moguće je skenirati i glazbu na CD/MP3 disku. Na audio sustav moguće je preko AUX ulaza spojiti i vanjski glazbeni player, kao i USB disk.

S obzirom da se radi o Comfort paketu opreme, multimedija nije previše bogata - nema ugrađenog Bluetootha, kao ni velikog broja zvučnika - dobit ćete zvučnike naprijed i natrag. Zvuk je dobar, kvalitetan i sasvim je dovoljno glasan.

Cijena za Hondu Civic 1.6 I-DTEC Comfort

Honde nikada nisu bili prejeftini automobili, uvijek ste znali da ćete  za ovog Japanca morati duboko posegnuti u džep, ali i istovremeno znate da ćete dobiti kvalitetan automobil, dobar dizajn, pregršt novih tehnologija i zadovoljstvo u vožnji. Početna cijena za dizelskog Civica je 169.999 kuna (oko 22.510 eura). Iako konkurencija nudi niže cijene, treba uzeti u obzir i kako je ovo vrlo jak dizelski motor u ponudi. Sport paket cijenu podiže na 179.990 kuna, a Lifestyle na 194.990 kuna. Spomenimo i kako se benzinski motor snage 100 KS može dobiti za 129.000 kuna, što je jako dobra cijena. Benzinski Volkswagen Golf s 86 KS starta s cijenom od 119.764 kuna, a dizelaš sa 90 KS košta 137.095 kuna.

©VidiAuto.com, 07.2013.
   Tehničke karakteristike
ProizvođačHonda
ModelCivic 1.6 I-DTEC Comfort
Vrsta motoraturbo dizel
Obujam1597 cm3
Broj cilindara4
Snaga (kW/KS)88/120
Potrošnja (l/100km)4.1/3.5/3.7
Ubrzanje (0-100km/h)10.5
Maksimalna brzina207 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4300 / 1770 / 1470
Cijena do registracije22510 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuciDA
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju