Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Proizvođač
  Chrysler Crossfire
  Amerikanac s njemačkim naglaskom


Glavne odrednice prilikom stvaranja Crossfirea bile su američki dizajn, provjerena njemačka mehanika te pouzdanost po kojoj bi se on mogao mjeriti s nedodirljivim Japancima

Iako je Chrysler definitivno najpoznatija i najprodavanija američka marka na europskom tržištu o ogromnom se uspjehu do nedavno nije moglo razmišljati. Fuzijom s Daimler- Benzom europski apetiti Chryslera osjetno su porasli, što se vidi i na nekim njihovim modelima koji su osjetno europeizirani. Prvi model kod kojeg se prilikom stvaranja gotovo u potpunosti mislilo na Europu je Crossfire. Ipak, da bi ga prvi puta provozali morali smo se uputiti do daleke savezne države poznate širom svijeta kao California.

Prvi korak ofenzive

Glavne odrednice prilikom stvaranja Crossfirea bile su američki dizajn, provjerena njemačka mehanika te pouzdanost po kojoj bi se on mogao mjeriti s nedodirljivim Japancima. Crossfire je prvi automobil u nizu koji prati te odrednice, a ubrzo nakon njega trebala bi uslijediti čitava poplava automobila koja će se na njega ugledati u gotovo svim karakteristikama. Do kraja 2004 planira se predstaviti čak 21 model, od toga 11 potpuno novih i 10 opsežnih redizajna. Kako je Crossfire bio prvi u nizu na njegovo nastajanje čekalo se mnogo više nego što smo u prvi mah očekivali, ali i više nego što se najavljivalo. Naime, Nijemci i Amerikanci jednostavno nisu htjeli tržištu ponuditi polovični proizvod te su čekali dok Crossfire nije postao potpuno zreo za svoj zadatak. Kao što je na prvi pogled vidljivo Crossfire je po definiciji i svrsi sportski Coupe glavni će mu konkurenti biti Audi TT, Nissan 350 Z i ostatak društva koji su dobro prihvaćeni s obje strane Atlantika. Pohvalu zaslužuje hrabrost dizajnera koji su kod Crossfirea zapravo do samog kraja ostali vjerni avangardnom obliku koji smo upoznali još prije dvije godine na studijskoj verziji automobila. I mjesto proizvodnje ovog vozila sasvim je posebno. Naime Daimler-Chrysler odlučio se za tvornicu Karmann, kultnu manufakturu najviše poznatu po legendarnom Volkswagenu Karmann-Ghia. Danas je to moderna tvornica koja prije svega stoji na dobrom glasu radi svoje vrhunske kvalitete i inovativnih koncepta pomičnog krova.

Osebujan dizajn

Svojom dužinom od za Ameriku «minijaturnih» 406 cm Crossfire se mnogo bolje uklapa u uske planinske ceste kneževine Monaco nego na široke bulevare zapadne obale. Ipak, promotrimo li ga malo detaljnije ne mogu nam promaknuti detalji toliko tipični za Amerikance. Veliki kotači od 19 cola, dug poklopac motora ili Chrysler maska samo su dio američkog poimanja automobila. Automobil zapravo vrvi detaljima koji ga izdižu od konkurencije i svake vrste automobilske konfekcije. Spomenimo samo rebraste otvore za zrak iza prednjih kotača, osebujne stražnje blatobrane ispušnu cijev… Stražnji kraj skriva spojler koji se pojavljuje pri brzinama većim od 60 mph (96 km/h) i tako sprječava da bi se kod Crossfirea javili bilo kakvi problemi koji su mučili Audi TT dok je još «imao mliječne zube».

Nikada europskija unutrašnjost

Unutrašnjost su u Chrysleru tajili sve do nedavno. Iz tvornice su stizale izjave kako se s njom neće izlaziti u javnost dok ona ne bude na razini koja će zadovoljiti visoko postavljene nove standarde marke (čitaj: na razini Mercedesa). U tome su naposljetku i uspjeli, jer Chrysler Crossfire osim što zrači luksuzom i ambijentom sa sobom donosi i veću količinu osobnosti nego što ju je ikada imao jedan drugi automobil ove marke. Iako bi na prvi pogled rekli da je Crossfire iznutra tipičan Amerikanac, ova tvrdnja je daleko od istine. Europski štih uvelike je prisutan, unutrašnjost je osjetno ergonomičnija nego kod tipičnih Amerikanaca a vidljivi su i neki detalji poznati iz vozila marke Mercedes. Crossfire dopušta mnogo manje kompromisa od njegove spomenute konkurencije. Automobil nema 2+2 sjedala već se radi o čistokrvnom dvosjedu. Ionako mogućnost skučena smještanja dodatna dva putnika u automobilima 2+2 koncepcije koriste samo rijetki. U automobilu se sijedi nisko u pravoj sportskoj pozi. Oba se sjedala namještaju električno, no vozačko ima osam mogućnosti pomicanja, a suvozačko dvostruko manje. Prtljažnik sa svojih 215 litara u potpunosti zadovoljava potrebe vlasnika ovakvih vozila. Serijska oprema automobila je vrlo bogata. Spomenimo samo dvozonski klima uređaj, audio sustav sa šest zvučnika i dvostrukim subwooferom, kožom presvučena sjedala, tempomat, četiri zračna jastuka. Nedostaje još samo sustav satelitske navigacije koji je najavljen za kraj godine.

Motor – čistokrvni Nijemac

Suradnja između Nijemaca i Amerikanaca najviše je vidljiva ispod poklopca motora. «Američki» je jedino plastični štitnik motora s natpisom imena tvrtke, dok su svi ostali dijelovi Made in Germany. Radi se o provjerenom 3.2 V6 motoru koji svoj posao obavlja u brojnim mercedesovim modelima. Za sada ovaj motor predstavlja jedinu moguću motorizaciju za Crossfire. Njegova snaga od 215 KS sasvim je dovoljna za sportsku vožnju kakvu vlasnik ovog automobila i očekuje. Pohvale zaslužuje i zvuk motora. Pogon je stražnji, a da ne bi došlo do iznenađenja brine se ESP koji je moguće i isključiti. Automobil serijski dolazi u kombinaciji s ručnim mjenjačem sa šest brzina, a u ponudi je i automatski sa pet brzina. Ovjes je nešto tvrđi nego što smo to navikli od američkih automobila. Maksimalna brzina, kao i ubrzanje su podatak s kojim Amerikanci za sada ne izlaze u javnost. Iako je Crossfire najeuropskiji Chrysler u povijesti zanimljiv je podatak kako je svega 15% proizvodnje namijenjeno Europi. Godišnje će se proizvoditi oko 20.000 primjeraka, a u Hrvatsku bi ove godine trebala stići dva primjerka.

Samo 15% proizvodnje u Europu

Godišnje se planira proizvesti 20.000 komada od čega će svega 15% biti namijenjeno tržištima izvan Sjedinjenih Američkih Država. Stoga ne čudi što je kompletna ovogodišnja proizvodnja gotovo rasprodana. U Hrvatskoj generalni zastupnik najavljuje dva komada.


   Tehničke karakteristike
ProizvođačChrysler
ModelCrossfire
Vrsta motorabenzinski
Obujam3199 cm3
Broj cilindara6
Snaga (kW/KS)160/215
Potrošnja (l/100km)13,7/8,7/11,3
Ubrzanje (0-100km/h)-
Maksimalna brzina0 km/h
Dimenzije (D/Š/V u mm)4509 / 1766 / 1305
Cijena do registracije36000 EUR
El. podizači prozoraDA
KlimaDA
ABSDA
Alu felgeDA
Zračni jastuci6
RadioDA
  Alfa Romeo
  Audi
  Bentley
  BMW
  Chevrolet
  Chrysler
  Citroen
  Dacia
  Daewoo
  Fiat
  Ford
  Honda
  Hummer
  Hyundai
  Jaguar
  Jeep
  Kia
  Lancia
  Land Rover
  Lexus
  Mahindra
  Mazda
  Mini
  Mitsubishi
  Nissan
  Opel
  Peugeot
  Porsche
  Renault
  Seat
  Skoda
  Smart
  SsangYong
  Subaru
  Suzuki
  Toyota
  Volkswagen
  Volvo


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju