Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volkswagen Passat
  Na granici visoke klase


Na hrvatsko tržište stigla je nova, odnosno šesta, generacija Passata. Novi Passat je narastao , postao tehnički usavršeniji, ali svojim izgledom jasno daje do znanja da se radi o nastavku prepoznatljive linije Passata. Novi Passat je dinamičnog dizajna i sada više no ikad koketira sa visokom klasom, prije svega raznim tehničkim novitetima.

Snažam i avangardan dizajn

Markantnog i djelomice robusnog izgleda Passat je zakoračio u višu klasu. Prednjim krajem dominiraju podjednako kromirana rešetka hladnjaka i uočljiva prednja svjetla. Što se rešetke tiče može se zapaziti i određena sličnost sa Audijem, ali opet nitko se neće zabuniti, znakovi su dovoljno veliki. Bočne linije Passata ocrtavaju sportski karakter vozila i u skladu su sa dojmom koji ostavlja prednji kraj. Stražnjim krajem dominiraju svjetla LED tehnologije, no estetskom dojmu prilično jednostavnog stražnjeg dijela Passata značajno pridonosi i VW znak.
Za one koje zanimaju i dimenzije novog Passata prije svega treba reći kako je Passat narastao i to dosta. Tako mu dužina sada iznosi 4.77m (+ 62mm), širina1.82m (+ 74mm), a visina 1.47m (+ 10 mm). Međuosovinski razmak iznosi 2.71 metar.

Osjećaj luksuza
Promjene u vanjskim dimenzijama Passata najbolje se očituju upravo u unutrašnjosti. Osjetan je dobitak na prostranosti i to u putničkom prostoru, ali i u prtljažnom koji je narastao za 90 litara te sada iznosi 565 litara (zamjerka mu je relativno malen tovarni otvor). Putnički prostor je dakle prije svega prostran, potom ergonomičan, a preglednost instrumenata i središnje konzole je na zavidnoj razini. Passat se nudi sa četiri paketa opreme od kojih je startni Trendline, potom slijede Comfortline i Sportline, a na kraju, kao vrh ponude, Highline. Putnike će možda prije nego tehničke novotarije veseliti činjenica da je statična torziona čvrstoća Passata za 57 posto veća od vrijednosti prijašnjeg modela te trenutno predstavlja najbolju vrijednost u klasi.

Sedam od osam motora s izravnim je ubrizgavanjem
Volkswagen po prvi puta u Passatu koristi nove FSI motore s homogenim izravnim ubrizgavanjem. Oni omogućuju snagu od 85kW / 115KS, 110kW / 150KS i 147kW / 200KS (Turbo FSI). U kasnijoj fazi proizvodnje 3.2-litarski V6-FSI motor sa 184 kW / 250 KS zaokružit će ponudu. Početni je motor ekonomični 1.6-litarski motor sa četiri cilindra koji razvija snagu od 75kW / 102KS. Što se dizelaša tiče svaki od ponuđenih TDI motora se po prvi puta koristi u ovoj seriji. Oni razvijaju snagu od 77kW / 105KS, 103kW / 140KS te 125kW / 170KS koji u sebi sadrži inovativni sustav ubrizgavanja "Piezo pumpa brizgaljka". Dizelaši će biti dostupni i sa dizel filtrom za čestice.
Priča o novom Passatu nikako ne može proći bez DSG mjenjača (mjenjača s izravnim mijenjanjem stupnjeva prijenosa). DSG će biti dostupan uz verziju s 2.0-litarskim TDI motorom (a kasnije i V6 FSI motorom). Ima šest stupnjeva prijenosa te se izmjena brzina odvija vrlo brzo. DSG mjenjač s TDI verzijom motora je idealna kombinacija, stoga se niska potrošnja dizel motora u potpunosti održava u spoju s automatskim mijenjanjem brzina.
Benzinski motori s izlaznom snagom od 85kW / 115KS, 110kW / 150KS i 147kW / 200KS mogu se, po želji, kombinirati sa šest stupanjskim (Tiptronic) automatskim mjenjačem.

Ukratko o novitetima
Passat se diči mnogobrojim inovacijama koje su jedinsvene u ovoj klasi, kao npr.: klima s dvije klimatske zone i bez puhanja; daljinsko otvaranje poklopca prtljažnika; odmagljivač prednjeg stakla; elektronska ručna kočnica koja se aktivira pritiskom prsta na gumb; kočnice s "brisačima": lagano pritiskanje papučice kočnica u specifičnim intervalima "briše" svaki sloj vode koji  može nastati tijekom vožnje po mokrim površinama te se na taj način krati put kočenja; 230-voltnog izvora energije; Dynaudio sustava ozvučenja snage 600W; bi-Xenon prednja svjetla s automatskim zakretanjem i tako dalje i tako dalje... Neke stvari ćete morati otkriti sami.

A cijene?
Cijene novog Passata su, možemo reći, umjerene pogotovo ako kažemo kako osnovni benzinac, onaj 1.6 litrenim agregatom, kreće od 22.900 eura, dok dizeli startaju od 24.700 eura. Sa takvim cijenama, opremom, tehničkim dosezima i hrvatskim kupcima tradicionalno odanim VW automobilima Passat bi na našem tržištu mogao postići jako dobro prodajne rezultate.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik