Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Hyundai Sonata
  Peta generacija Hyundaijeve limuzine


Dvadeset godina nakon pojavljivanja prve generacije Sonate na korejskom tržištu, na pariškom salonu je po prvi puta predstavljena nova, peta generacija Hyundaijeve perjanice. Hrvatska prezentacija je održana jučer...

Decentan izgled
Sonata privuče pogled i to je to. Cjelokupnom vanjskom dizajnu kao da fali još ono nešto malo što će učiniti ovaj automobil stvarno atraktivnim. Prednji kraj je preklasičnog dizajna, njime dominiraju svjetla velike površine između kojih se nalazi neprivlačna maska. Poklopac motora završava sa kromiranom letvicom koja više odmaže nego pomaže. Maglenke su zgodno integrirane u odbojnik i podižu dojam neatraktivnog "lica" Sonate. Bočne linije kao da se nisu odlučile žele li biti dinamičnije ili, onako klasično, limuzinske. Punom profilu pomažu sitnice, kao npr. kromirane ručke i sl. Stražnji kraj svojom masivnošću i zgodnim velikim svjetlima je svakako najprivlačniji dio vanjskog dizajna Sonate.

Korak do odličnog
Zašto korak do odličnog? Zato što se radi o proizvođaču koji nije poznat po vrhunski opremljenim automobilima od čije unutrašnjosti će vam zastati dah, ali koji je svakako uspio napraviti unutrašnjost koja će vas osvojiti jednostavnošću i svježinom. Nema nikakvog pretjerivanja, niti ćete naći dio opreme koji vam ustvari i ne treba. Kvaliteta izrade i materijali su solidni, dok se razni praktični pretinci brinu za stvaranje još veće ugode putnicima. Za aktivnu i pasivnu sigurnost brinu se prednji i bočni zračni jastuci te dvostruke zračne zavjese, ESC sustav (elektronička kontrola stabilnosti). Povećana dužina šasije (55 mm) i međuosovinskog razmaka (30 mm) osiguravaju da sprijeda i straga ima više prostora za noge (10 mm i 30 mm) i glavu (22 mm i 15 mm), uz prtljažni prostor obujma 462 litre.

Loše sa motorima
Sonatu pokreću potpuno novi 3.3-litreni DOHC V-6 motor te 2.0-/2.4-litreni DOHC redni četverocilindrični motor, a 2006. godine u ponudi će se naći i 2.0-litreni dizelski CRDi motor. Na hrvatskom tržištu za sada je dostupan samo benzinski 2.4-litreni benzinski motor. Taj se motor može kombinirati sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem, s malim razlikama u prijenosnim odnosima, te s 4-stupanjskim automatskim mjenjačem s blagim promjenama stupnjeva prijenosa. Na Hrvatskom tržištu bez dizela, hm?

Kao zanimljivost mogli bi istaknuti kako je ovaj motor razvijen u suradnji sa DaimlerChryslerom i Mitsubishijem, dok su glavnu riječ imali Hyundaijevi stručnjaci, na što su u Hyundaiju jako ponosni.

Velika očekivanja
Sonata bi trebala startati sa cijenom od oko 21.000 eura, što i nije toliko konkurentno ako se sjetimo da upravo starta Passat sa 22.700 eura (istina Passat sa slabijim motorom i oskudnom opremom, ali kako ono diše hrvatski kupac?). No Hyundai od Sonate očekuje ispunjenje dva cilja. Prvo, nova bi  Sonata trebala odigrati presudnu ulogu u učvršćivanju pozicije tvrtke u segmentu srednjih/velikih vozila. Drugo, novom Sonatom treba stvoriti i povećati Hyundaijev ugled u skladu sa sloganom "Profinjeno i pouzdano". Drugim riječima, u Hyundaiju se nadaju kako će se sa novom Sonatom kao svojom uzdanicom Hyundai Motor Company vinuti u sam vrh svjetske automobilske industrije. Sretno im bilo.

Za više detalja o Sonati pričekat ćemo testne vožnje u kojim ćemo saznati više o tome kako ovaj automobil stvarno diše.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik