Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Peugeot 504
  Vječni francuz


12. rujna 1968. godine Peugeot je predstavio svoj najnoviji top model u ponudi – 504 Berline. Na prvi pogled nije se činilo kako su Francuzi napravilo nešto senzacionalno, no ono što je uspjelo modelu 504 tek je rijetkima pošlo za rukom.

Cijeli afrički kontinent bio je 70-ih i 80-ih godina preplavljen modelima 504. Tamo je taj automobil bio toliko obožavan pa mnogi govore kako je došao do statusa pravog monopolista. I ne samo tih godina, jer i dan danas u Africi ćete ovaj automobil, 30-ak godina nakon proizvodnje, vidjeti na svakom koraku. A osim starih «oldtimera» ugledat ćete i potpuno nove, uglancane 504-ice! Pitate se, kako? Jednostavno, Afrikanci su toliko ludi za ovim automobilom pa se u određenim dijelovima crnog kontinenta još uvijek proizvodi legendarni Peugeot.

Za sve
Model 504 predstavljen je 1968. godine. Isprva se nije činilo kako su Francuzi pripremili neko tehnološko čudo, no 504 je polako ali sigurno osvajao Europu i zatim cijeli svijet. Zar je potrebno uopće spominjati odanost francuskih taksista «petstočetvorki», i ne samo francuskih. Dodajmo svemu i uspjehe na sportskoj pozornici (Safari rally, Paris-Dakar, Monte Carlo rally), njegovu integraciju u vojne svrhe (modeli s pogonom na sva 4 kotača), a njime su se služili i vatrogasci.

Brz razvoj
Kada se pojavio 504 je bio pokretan dvama gotovo jednakim motorima. Radilo se, dakle, o četverocilindričnom motoru obujma 1796 ccm, koji je u slabijoj verziji s rasplinjačem razvijao 82 KS, dok je «Injection» sustav osiguravao i više nego pristojnih 97 KS. Oba su modela bila dostupna ili s manualnim ili automatskim ZF-ovim mjenjačem. Krovni je otvor bio dio serijske opreme, a ručica ručne kočnice nalazila se iza obruča volana jednako kao i ručica mjenjača. 1972. godine obje su komande premještene na današnje uvriježeno mjesto - podnica između sjedala. 1969. godine u Ženevi su predstavljene dvije nove varijante modela 504. Radilo se o ekskluzivnijim modelima Coupe i Cabriolet (više u okviru dolje). Godinu dana kasnije pojavljuje se novi jači motor obujma 1971 ccm, ponovno u dvije izvedbe – 93 te 104 KS. Uz to, predstavljen je i prvi diesel od 2112 ccm sa 65 KS. Kasnije iste godine Peugeot predstavlja i model 504 karavan. Isti je bio duži od Berline s većim međuosovinskim razmakom, višim krovom u stražnjem dijelu i robusnijom stražnjom osovinom. Bio je dostupan u čak tri varijante – Familiale, Break i Comerciale, a s tri reda sjedala bilo je mjesta za 7-8 putnika (u Nigeriji to znači 12-13 osoba).

Idemo dalje
U deset godina Peugeot je proizveo ukupno 2.100.000 primjerka. Potražnja još uvijek nije jenjavala. 1979. godine Peugeot predstavlja i petu izvedbu petstočetvorke, model Pick-Up. Potonji se mogao naručiti u raznim kombinacijama, s dizelskim i benzinskim motorom. Isti je bio i odlična podloga za mnoge prerađivače koji su nudili još svestranije izvedbe. Tako je Dangel preradio 504 u model s pogonom na sva 4 kotača. Iste godine, u svibnju, predstavljen je i nasljednik – model 505 – no to nije značilo kraj za 504. Ni približno!

Još i danas
Europska proizvodnja trajala je do 1983. godine, a proizvedeno je više od 3 milijuna primjeraka. No, kao što smo ranije naveli, nije to bilo ni blizu kraju života za jednog lava. Proizvodnja se seli u Argentinu, Kinu, Keniju i Nigeriju - i traje još danas! Doduše samo u Keniji i Nigeriji (Argentina je nakon 18 godina ugasila proizvodnju) gdje je ovaj automobil pojam. Iako je preseljenjem produkcije s europskog kontinenta «odselila» i ona tipična profinjenost, ipak je to bio i ostao 504, nakon 205-ice najprodavaniji Peugeotov model.

504 Coupe i Cabriolet
Posebni automobili za posebne ljude – bio je to Peugeotov cilj s kojim se obratio Pininfarini, talijanskom dizajnerskom geniju. Pininfarina je, kao i uvijek, imao odgovor. Izvrstan, naravno. Talijanski je dizajner obiteljskom 504 podario nove seksipilne linije i automobili odmah postaju instant hit. Za prekrasnu liniju Peugeot je pripremio i adekvatan sportski motor – V6 sa 144 KS. Ovih ljepotana proizvedeno je ukupno 31.162, od toga 8.188 kabrioleta. Nije ni potrebno spominjati kako danas ovi automobili predstavljaju prave kolekcionarske vrijednosti.

Na fotografiji je Peugeot 504 CC iz 1977.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

na fotografijama: Peugeot 504 GL iz 1978.Proizvodnja1968-
MotorR4, 1971 ccm
Snaga (kW/KS)68/93
Okreni moment (Nm)168
Ubrzanje 0-100km/h (s)11.3
Maksimalna brzina (km/h)173
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik