Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Škoda Yeti
  Češki terenac


Na sajmu u Ženevi, Škoda je još jednom dokazala svoj inovativni potencijal i naznačila smjer razvoja u budućnosti. Yeti je vizija vrlo funkcionalnog i kompaktnog SUV-a.

Namijenjen za svakoga
Vremena kada je primarni cilj automobila bio služenje određenoj svrsi su daleko iza nas. Raznolikost, mobilnost i fleksibilnost danas su na cijeni više nego ikada. Yeti je odgovor za sve aktivne ljude kojima je potreban auto koji će ih moći bez problema odvesti točno na mjesto gdje žele biti, bez obzira radi li se o prirodi ili urbanim područjima, štoviše, Yeti je vrlo praktičan gradski automobil – visoko se sjedi pa je preglednost odlična, a sa svojim kompaktnim dimenzijama uvjerljiv je u gradskom okruženju.

Pravi SUV
Duljina od otprilike 4 metra pridonosi činjenici da je Yeti namjerno drugačiji od uobičajenog dizajna off-road vozila. Uspoređujući dizajn Yeti-ja sa trenutnim dizajnom Škodinih modela, vjetrobran Yeti-ja je postavljen relativno uspravno, a bočni prozori nisu pod pravim kutem. Razlog tomu nije samo dizajn već i funkcionalnost – interijer auta se manje grije od sunca, vozač ima odličnu preglednost sprijeda i putnici imaju više nego dovoljno mjesta za glavu. Dizajnerski tim je koristio i neke elemente koji su korišteni na već viđenoj studiji Roomster, kao npr. B-nosač krova u boji automobila koji je dominantan na boku, a postavljen je pod vidljivim kutem. Prednji dio automobila je vrlo kompaktan gledajući ga kao cjelinu, te djeluje okruglo i prijateljski. Neki dijelovi s Roomstera su usavršeni na ovom automobilu: izgled prednjih svjetala, velike maglenke (smještene iznad zone udaraca kod lakših sudara) i nova verzija rešetke hladnjaka.

Zgodna inovacija
Dizajneri su odlično iskoristili danu im slobodu i tako su razvili novi zanimljivi mehanizam prednjih brisača. To im je omogućila potpuno simetrična konstrukcija vjetrobrana. Yeti ima samo jedan brisač, koji kada nije u uporabi miruje na desnom A-nosaču krova. Na gornjoj i donjoj strani vjetrobranskog stakla nalaze se utori kroz koje brisač “putuje” i tako briše staklo po cijeloj duljini i širini.

Škoda za 21. stoljeće
Unutrašnjost je napravljena tako da vozač u svakom trenutku može sigurno kontrolirati vozilo. Na središnjoj konzoli nalazi se hlađeni spremnik za vodu s dvije uklonjive slamčice – detalj iz biciklizma gdje biciklisti na sličan način piju vodu. Navigacijski sustav koji se također nalazi na središnjoj konzoli je prijenosan pa se može koristiti i u vanjskim aktivnostima. Tepisi na podu, zamijenjeni su s praktičnim plastičnim podlošcima i naprijed i nazad što naglašava svrhu ovog automobila. S lijeve i desne strane interijera pričvršćene su mrežice koje omogućavaju dodatni prostor za prtljagu.

Ipak samo studija
Yeti je namjerna suprotnost svim velikim i agresivnim terencima. Sa svojim prednjim pogonom koji uključuje sve pomoćne elektroničke elemente, Yeti nameće pitanje je li 4x4 pogon zaista prijeko potreban za vožnju po neasfaltiranim prometnicama. Yeti je ipak samo studija koja neće vidjeti serijsku proizvodnju. On služi Škodi za ispitivanje tržišta, tj. za odgovor na pitanje hoće li Škoda zadovoljiti ukuse kupaca ove klase vozila. Što vi mislite jel’ bi vas ovakav automobil zadovoljio?
Prava šteta što što neće u serijsku proizvodnju. Bravo Škoda!

Tomislav Budak, © www.vidiauto.com  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik