Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  The Fenomenon Stratos
  Supercar budućnosti


Lancia Stratos je „ludih“ sedamdesetih bila vladar relijaških staza bez obzira o kakvoj se podlozi radilo. Bertoneov dizajn, odlične vozne karakteristike i rezultati učinili su taj automobil legendom. Nakon dugog niza godina i, kažu neki, preuranjenog umirovljenja Stratos se vratio. No je li to nastavak legende ili početak neke druge, nove.

Staro ili nešto novo?
Fenomenon je londonski dizajnerski studio osnovan 2003., ali neka vas njegova „mladost“ ne zavarava, jer su njegovi vlasnici i dizajneri „stari“ majstori zanata Chris Hrabalek „Hrabi“ (Porsche, Audi, Volkswagen, Lancia, BMW, Škoda) i Serge Porcher (Volkswagen, Citroen),
a brojnim savjetima o tehničkim karakteristikama kako starog tako i novog Stratosa pripomogao je i Sandro Munari, nekadašnji vozač WRC-a koji je svojedobno nastupao u originalnom Stratosu. Stratos je prvi show automobil kojeg je ovaj studio izradio. Zanimljivo je da se cijeli projekt rodio iz rasprave o tome može li se brand Lancie obnoviti pozivanjem na stare vrijednosti. Naime Stratos je moderna reinterpretacija Lancijinog višestrukog WRC prvaka iz 1970.-ih, mada je u stvari cijeli projekt napravljen neovisno od same Lancie (Lancia više i nije vlasnik Stratosa on je u vlasništvu Fenomenona.). No dizajneri nisu imali u planu baviti se retro dizajnom već iz onog starog uzeti osnovne crte i napraviti automobil koji će u potpunosti odgovoriti na sve zahtjeve modernog svijeta i modernog kupca/vozača. 

 

Može on i bez asfalta
Zanimljivo bi bilo spomenuti kako je ovaj automobil zamišljen ne samo kao ganjalica za zapadni svijet, već je želja Fenomenona bila osmisliti automobil kojeg će koristiti i oni iz zemalja čije prometnice i nisu namijenjena modernim brzim automobilima, dakle onima čije su prometnice lošije i od naših. Tako se Stratos navodno sasvim dobro snalazi kako na asfaltu tako i na makadamu, kao i njegov „prethodnik“. Tome u prilog ide i poveća odignutost automobila od podloge, izdržljiva konstrukcija napravljena od laganih i čvrstih materijala, odličan ovjes itd.

Stratos ipak neće biti prilagođen WRC-u jer bi to pak iziskivalo previše novca. Šteta!


Zaboravljena inovacija

Ako bi parkirali novi stratos pored svog „prethodnika“ jasno bi bilo da su vrlo slični no opet isto tako da ne nikako ne radi o kopiji ili čistom oživljavanju nekakvog retro izgleda. Stratos je svakako poseban i jedinstven automobil. Najznačanjinija razlika je svakako vjetrobransko staklo koje je integrirano sa bočnim prozorima i koje se sastoji od dva dijela. Dizajnersko rješenje poput ovog nije viđeno u automobilskoj industriji od četrdesetih godina prošlog stoljeća. Ovakvo vjetrobransko staklo nije samo dekorativne naravi, jer središnji stup istovremeno predstavlja oslonište za vrata koja se dižu prema gore, istodobno podižući i svoju polovicu vjetrobranskog stakla, tzv.
gullwing vrata. Iako bi se na prvi pogled reklo kako središnji stup predstavlja ozbiljno ograničenje vidljivosti, istraživanja pokazuju, kažu u Fenomenonu, da tome baš i nije tako, te da ovaj središnji stup ne predstavlja ništa veće ograničenje nego nekonvencionalno postavljeni i široki tzv. „A“ nosači, kakvi su česti kod modernih automobila. Kako to obično biva krene li Stratos u proizvodnju, a velika je vjerojatnost da hoće, tada će i on imati obične „A“ nosače.

Ferrarijevo srce

Stratosa pokreće Ferrarijev V8 agregat, upotrebljen i u  modelu 360 Challenge Stradale, koji je uparen sa šest-stupanjskim sekvencijalnim mjenjačem. Snaga motora iznosi 425 KS pri 8500 o/min, Stratos također postiže okretni moment od 373 Nm pri 4750 o/min. Ovakve zavidne mogućnosti motora omogućuju Stratosu odlične perfomanse. Prema procjenama, raspoloživih 425 KS dovoljno je za ubrzanje od 0 do 100 km/h od samo 3.8 sekundi, uz maksimalnu brzinu preko 320 km/h. Za ovakvo ubrzanje i brzinu zaslužna je i masa vozila koja iznosi svega 950 kg, što je postignuto uporabom karbonskih vlakana i aluminija

Serijska proizvodnja?

Fenomenon Stratos je prije svega predviđen kao koncept, ali s obzirom kako je jedna od osnovnih vodilja dizajnera bila praktičnost (ili bolje reći upotrebljivost) automobila nisu oni zaboravili ni na proizvodnju. Naime proizvodnja (istina u nevelikoj seriji) bi mogla uslijediti 2006./2007., a već i koncept zadovoljava EU norme. Hoće li ili neće u serijsku proizvodnju sve ovisi o reakcijama publike i potencijalnih ulagača, jer Fenomenon baš i nije u mogućnosti financirati proizvodnju, a i ovo što su dosad napravili je uvelike financirano od strane grupe investitora od kojih su mnogi i sami vlasnici ili poštovatelji originalnog Stratosa.

Goran Topić, © www.vidiauto.com


MotorFerrari F131 90º V8, 5 cilindara
Obujam (cm3)3586
Snaga (kW/KS)425
Okreni moment (Nm)373 pri 4750 o/min
Maksimalna brzina (km/h)320
Ubrzanje 0-100km/h (s)3.8
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik