Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Bertone Villa
  Krši sva pravila


Cilj Bertoneovih konceptnih automobila oduvijek je bio da premaši očekivanja, a to se postiže zaobilaženjem pravila i primjenom inovativnih ideja.

Potpuno novi pristup
Bertone Villa nastala je sa željom da donese nešto novo u svijet automobila, da razbije homogenost današnjih automobila i nađe novu ravnotežu između dizajna i emocija. Razvijen na osnovama CadillacaSRX Bertone Villa predstavlja koncept automobila budućnosti na originalan način i predstavlja zanimljivu perspektivu vanjskog dizajna tako da naglasak stavlja na bočnu stranu automobila, naročito na ulazak u automobil i novi pogled na luksuz unutrašnjosti. Bertone Villa nalazi svoju inspiraciju u današnjoj arhitekturi u kojoj se ekskluzivnost očituje na temelju minimalističkih detalja. Iz istog razloga linije ovog automobila nisu stvorene oko mita brzine, razni „ukrasi“ su odbačeni upravo zbog čistoće linija.

Porijeklo projekta
U arhitekturi, ulaz u objekt uvijek je predstavljao glavnu ulogu, od renesansnih palača pa sve do velikih hotela današnjice. Suprotno tome, u automobilskom svijetu, naglasak u dizajnu tradicionalno je koncentriran na prednji dio automobila, dok je ulaz uvijek predstavljao sporednu stvar. Bertone Villa predlaže novo sagledavanje dizajna gdje se naglasak stavlja na ulaz, a ne na prednji kraj automobila. Ulazi se kroz dvoja staklena vrata koja imaju mehanizam što ih diže pomoću tri hidrauličke ruke. Vrata ujedinjuju bočnu stranu i krov te dizanjam vrata odiže se i krov te ulazak u ovaj automobil djeluje kao ulazak kroz velika staklena vrata nekog hotela.

Velike staklene površine
Bertone Villa prepoznatljiva je po svojim velikim staklenim površinama koje su zamjetljive na prvi pogled. Posebna pažnja posvećena je bočnoj strani. Da bi se izbjegao monovolumenski oblik, krovna linija ne prati liniju karoserije i tako stavlja naglasak na stražnji kraj. U biti Bertone Villa nije niti sedan niti monovolumen, već izražava novi karoserijski koncept. Sprijeda je izostala klasična rešetka hladnjaka. Horizontalna prednja svjetla nastavljaju se i na bočnoj strani i to tako da se uklapaju u cijelu bočnu liniju koja se nastavlja i na krov. Impozantna vanjština automobila još je posebno naglašena velikim kotačima sa nekonvencionalnim naplacima. Gume je posebno za ovaj automobil razvio Michelin (sprijeda 245/40 - 22″; straga 305/35 - 24″).

Minimalizam
Unutrašnjost ovog automobila također je nešto potpuno novo. Nema klasične središnje konzole niti instrumentne ploče. Na klasičnom mjestu instrumentne ploče smještena je drvena ploča oblika vala. Na sredini se nalazi veliki 23″ zaslon, kojega je razvio Bose, i povezan je na konzolu koja se proteže duž cijelog automobila i prikazuje sve informacije koje su vozaču bitne. Taj zaslon koristi najnoviju optičku tehnologiju s kojom je vidljivost i na jakom suncu odlična. Prednja sjedala su tanka, anatomski oblikovana i presvučena kožom koja odgovara paleti boja ostatka unutrašnjosti. Stražnje sjedalo oblikovano je kao kauč s velikim naslonom za ruke u sredini kojim se naglašava odvojenost. Iz središnjeg naslona za ruke izlazi virtualna tipkovnica i povezana je sa jednim od dva zaslona koja se nalaze u prednjim sjedalima.

Kao doma
Možemo zaključiti da je ovaj automobil sličniji nekom bolje opremljenom stanu nego klasičnom automobilu. Impozantne dimenzije (4900x1660x2000 mm i 3200 mm međuosovinski razmak), vrhunski Bose audio-video sustav, računalo otraga te mnoštvo druge opreme čine ga ne samo zanimljivim vozilom već i ugodnom dnevnom sobom.

Tomislav Budak, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik