Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Rinspeed Chopster
  Ultrasportski SUV


U Ženevi je 1. ožujka, 2005 predstavljen zanimljiv i specifičan zajednički projekt ekskluzivne Švicarske tvrtke Rinspeed AG i EDAG Engineering + Design AG.

Nabrijani Cayenne
Pogledamo li Chopster malo pažljivije zamjetit ćemo da je on u biti nastao od popularnog Porscheovog terenca Cayenne-a, ali ipak je temeljito promijenjen, a posebno je naglašena sportska nota. Sportsku notu naglašava spušteni krov («chopped roof») koji je niži za 70 mm u odnosu na original. Na bočnu stranu a posebno u predjelu stražnjih blatobrana zamjetna su proširenja. Mogli bismo reći da je najveća razlika Cayennea i Chopstera što Chopster djeluje snažnije, mišićavije i agresivnije. U EDAG-u kažu za izgled svog SUV-a da im je cilj prilikom stvaranja takvih mišićavih linija bio da pobudi sliku igrača američkog nogometa spremnog za napad punom snagom. Prednji odbojnik djeluje jednako impresivno s velikim otvorima za zrak za intercoolere – nepogrešiv znak da je potrebna velika količina zraka za 600 KS snažan biturbo agregat kojeg je razvio BSO 2001 Software i CAD Engineering. Stražnje horizontalne linije su paralelne i također naglašavaju muskulaturu automobila. Chopsterovom karakteru odgovaraju i gume na kojim vozi – na ogromnim 23″ kotačima su niskoprofilne gume Continental SportContact UHP dimenzija 315/25.

SUV sa 600 konja
Motor koji pokreće Chopster je iz Porsche Cayennea Turba, no sa malim preinakama naravno. Zapremina motora iznosi 4511 cm³ (V8-90°) i u Porscheu razvija 331 kW (450 KS), dok u Chopsteru maksimalna snaga iznosi 441 kW (600 KS) pri 6700 o./min. Okretni moment iznosi kamionskih 790 Nm u rasponu od 2500 do 4950 o./min. Da bi se snaga kvalitetno prenijela na podlogu brine se 6-stupanjski automatski mjenjač, a pogon je na sva četiri kotača. Svi navedeni podaci omogućuju Chopsteru sprint do 100 km/h za cca. 4.4 sek., i maksimalnu brzinu od 290 km/h.

Interijer prati eksterijer
Luksuzan, ali ujedno i sportski izgled prati i unutrašnjost. U Chopster je moguće posjesti samo četiri osobe, i to svaku u svoje posebno sportsko sjedalo marke Cobra Seats ili Recaro. Futuristička središnja konzola proteže se cijelom duljinom automobila sve do stražnjih sjedala. Na toj lučno oblikovanoj konzoli nalaze se držači za čaše i razni prekidači kao i sustav sa Blaupunkt monitorima, DVD player i
Sony PS2 igraća konzola. Korišteni su najkvalitetniji materijali, dok unutrašnjost prati kombinacija crne kože i tamnosive alcantare. Karbonski umeci prisutni su od upravljača pa do ručki na vratima, sve ručni rad.

Paprena cijena
Svaki kupac može individualizirati svoj Chopster u potpunosti po vlastitom ukusu. 600 KS snažan Chopster proizvodit će se u ekskluzivnoj maloj seriji, a prozvodnja počinje u travnju 2005. Iskusni ljudi iz EDAG Engineering + Design AG uvjeravaju da su snižavanje krova i ostale preinake obavljene s velikom stručnošću i da je ovaj prototip zadržao visoki stupanj sigurnosti istovjetan originalnom modelu. Mada se prava cijena još ne zna, a i svaki primjerak će biti drugačiji ovisno o željama kupca, te će im i cijene biti različite možemo samo pretpostaviti koliko će na kraju trebati izdvojiti za ovog ljepotana.

Tomislav Budak, © www.vidiauto.comMotorPorsche V8-90°
Obujam (cm3)4511
Snaga (kW/KS)441 kW / 600 KS pri 6700 o./min
Okreni moment (Nm)790
Maksimalna brzina (km/h)290
Ubrzanje 0-100km/h (s)4,4
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik