Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Citroen C1
  Slatki gradski mališan


Nova Citroenova uzdanica doživjela je svoju Hrvatsku premijeru prije dva dana, naime C1 je predstavljen hrvatskim novinarima na prekrasnom Murteru. Dojmovi kako otoka, prezentacije, a tako i novog automobila su odlični. Ako su se Citroenovi tehničari upola potrudili oko automobila koliko Citroen Hrvatska oko prezentacije bit će dobar.

Ima nas još...
C1 nije sin jedinac, vjerojatno ste pomislili kako su mu braća C2 i C3, no ima on i bliže rodbine od njih. C1 je razvijen u suradnji PSA Peugeot Citroën i Toyota Motor Corporation. Tako da su mu braća Peugeot 107 i Toyota Aygo, čak se i proizvode istoj tvornici. Tvornica se nalazi u Češkoj i zove se Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA). Ipak ne radi se o u cijelosti identičnim automobilima, naravno da su razlike normalne i poželjne, tako je Citroënov stilski centar uzeo zajedničke dijelove od sva tri modela (platformu, prednja vrata i vjetrobransko staklo) kao svojevrsnu polaznu točku, a za dizajniranje svih ostalih komponenata su imali značajnu slobodu.

 

Zar oni to već nisu napravili?
Mada će se nekima činiti kako je automobil u potpunosti bespotreban s obzirom na vrlo slični, već postojeći, C2 pa čak i C3, no u Citroenu smatraju kako je upravo ovaj automobil, stavši na početak game, istu u potpunosti popunio i zatvorio. Tako ga od C2 razlikuje, smatraju u Citroenu, činjenica da je C2 automobil koji nudi raznovrsne ponude opreme i motora, te je namijenjen kupcima koji traže polivalentno vozilo. Možemo zaključiti kako je stav Citroena zadovoljiti apsolutno svaku moguću potrebu potencijalnog kupca.

Citroen bez sumnje

C1 ne ostavlja mjesta dvojbi da se radi o Citroenu. Svojim šarmantnim izgledom vjerojatno će najviše privući žensku klijentelu. Originalnost vanjskog dizajna te maštovitost unutrašnjeg uređenja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Svojim dimenzijama 3,43/1,63/1,47 m C1 je kompaktno vozilo, vrlo okretno u gradu. U unutrašnjosti, C1 nudi četiri sjedeća mjesta i prostornost koja je snažni adut s obzirom na njegove vanjske dimenzije. Sprijeda neće biti problema, straga se također da ugodno sjesti. Zasigurno nam ne bi bio prvi izbor za duže putovanje, no tome nije niti namijenjen, zar ne?
Dosta pažnje je poklonjeno sigurnosti tako da je C1 opremljen ventilirajućim diskovima sprijeda, ABS-om, CSC-om (Cornering Stability Control) koji drži automobil stabilnim kada koči u zavoju, te zračnim jastucima za vozača i suvozača u serijskoj opremi. No koliko su se potrudili oko sigurnosti najbolje govori podatak da je C1 na Euro NCAP testu za sigurnost dobio 4 zvjezdice, a 3 za „zaštitu djece“ i 2 za „zaštitu pješaka“.
O motoru, mjenjaču i vožnji ne možemo puno reći mada smo imali priliku upoznati se i sa njima, sve djeluje vrlo korektno i solidno, no za pravu ocjenu potrebno je nešto više kilometara, ali svakako se veselimo podizanju automobila na test.

Početak prodaje?
C1 će u prodaju od 04. lipnja sa atraktivnom cijenom već od 66.600 Kn dakle negdje oko 8900 eura, u Hrvatskoj će biti dostupan u izvedbi s trojim i petorim vratima, razinom opreme X i SX (što bi reklo da će najskuplji C1 sa 5 vrata i paketom opreme SX koštati 74.800 Kn), te opremljen s benzinskim 1.0i motorom snage 68 KS. Što se dizelske inačice tiče i ona će stići samo se za nju treba malo strpiti. Inače benzinski motori su Toyotini, dok će dizelski biti iz PSA grupacija nama dobro poznati HDi.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik