Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Ford SAV
  Novi smjer


Ford SAV koncept je monovolumena s iznimno naglešenom dozom sportskog karaktera, ali istovremeno velikih dimenzija, kako vanjskih tako i unutarnjih. Predsjedatelj i CEO Forda Europe Lewis Booth kaže kako Ford SAV predstavlja prvu naznaku budućeg smjera u dizajnu Blue Ovala.

“Ford prepoznaje važnost toga kako se dizajn sviđa kupcima te na koji to način možemo iskoristiti kako bi svoje proizvode učinili još uzbudljivijima,” izjavio je Martin Smith, nedavno imenovani direktor za dizajn Forda Europe. “Moja je uloga bila stvoriti viziju kojom bi se postigao novi izgled Forda Europe. To se neće dogoditi preko noći, no SAV Koncept predstavlja prve važne korake. Razmišljajte o SAV Konceptu kao o prvoj sjetvi.”

Novi pristup
Ford SAV zamišljen je kao novi model na tržištu, a smješta ga se između Galaxyja i Mondea. Koncept stražnjih sjedala «poslovne» klase, prvi put viđen u modelu Focus C-Max, evoluirao je te se sada konfiguracijom stražnjih sjedala upravlja daljinski pomoću elektromotora. Središnje sjedalo pomakne se otraga u sredinu te se fiksira između ugrađenih kolica za prtljagu. Oba vanjska sjedala pomiču se prema sredini i putnicima se pruža više mjesta i veći komfor.

Izrazito sportski
Ovaj monovolumen karakteriziraju izrazito sportske linije te automobil i dok stoji na mjestu izgleda kao da juri velikom brzinom. Dijelovi vanjskog dizajna već su viđeni na serijskim Fordovim modelima, ali na ovom konceptu dizajneri su očito imali više slobode pri njihovoj razradi kao i na krajnjem razultatu. Vjetrobran je vrlo nakošen i prati liniju poklopca motora kao i krovnu liniju koja završava integriranim stražnjim spojlerom. Automobil djeluje vrlo snažno kao da je isklesan iz jednog komada. Prednji kraj prepoznatljiv je po velikim svjetlima koja čine dva snopa svjetla. Svjetla za maglu postavljena su više nego što je to uobičajeno i pomaknuta su prema sredini. U masivni prednji branik smještena je trapezoidna rešetka hladnjaka koja je obrubljena neobrađenim aluminijem. U samim kutevima prednje maske smješteni su otvori koji dovode zrak na kočnice i tako ih hlade, a također su obrubljeni aluminijem. Najzanimljiviji dio na stražnjem kraju je donji dio odbojnika u koji je integriran svijetli dvostruki ispušni ventil. Automobil se kotrlja na niskoprofilnim gumama veličine 21″ s prekrasnim peterokrakim aluminijskim naplacima Y-dizajna.

Stvoren za uživanje
Vanjski dizajn prati i dizajn unutrašnjosti koja je prvenstveno usmjerena prema njegovim performansama. Zanimljiv je upravljač čije se podešavanje u smjeru gore/dolje upravlja pomoću prekidača na mjestima predviđenim za palčeve. Sportska sjedala oblikovana su tako da se prilagođavaju položaju tijela. Boje unutrašnjosti riješene su na vrlo zanimljiv način u tonovima ciglasto-crvene boje i boje kositra s istaknutim detaljima u narančastoj boji. Narančasta boja na sjedalima, podnim podlogama, ručici mjenjača presvučenoj kožom, instrumentnoj ploči dopunjuje temu do posljednjeg detalja kao što su osvjetljenje prekidača i instrumentne ploče. Materijali (kože i tkanina) inspirirani su sportskim materijalima korištenim pri izradi vrhunske sportske obuće. Sportsku crtu naglašavaju aluminijski detalji kao što je ručica mjenjača, linearna električna ručna kočnica, rubovi ventilatora i papučice od mat aluminija s umetnutim gumenim dijelovima.

Svijetla budućnost
Ovaj koncept označava viziju budućih Fordovih proizvoda koje će razvijati tim kojem su na čelu gospoda Martin Smith i Chris Bird. “Naš budući dizajn isticat će se snažnim elementima. Možete to nazvati dinamikom vožnje koja su učinjena vidljivom”, kaže Smith, koji predviđa da će buduća Fordova vozila biti izrazito atletskog izgleda i dinamičnog karaktera. Na temelju viđenog Fordove modele očekuje svijetla budućnost.

Tomislav Budak, © www.vidiauto.com  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik