Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mitsubishi Nessie
  SUV na vodik


Italdesign Giugiaro utjelovljuje moderan SUV današnjice u obliku Mitsubishi –a. Nessie je SUV tipičnih SUV-ovskih dimenzija, ali i netipičnog pogona, naime radi se o automobilu koji ne zagađuje okoliš jer za pokretanje agregata koristi vodik.

Veliko tržište
U današnje vrijeme SUV vozila, sa svim svojim derivatima, imaju osiguran solidan udio na tržištu. Stoga je dogovor Giugiara i jednog od vodećih proizvođača u ovom segmentu, Mitsubishija, svojevrsni početak jednog novog razdoblja u istraživanju i razvoju ovog segmenta. Pri dizajniranju ovog automobila fokus je bio na boku i igrom oblika stvorena je dosad neviđena arhitektura automobila – 2.5-volumni SUV coupe. Sam naziv karoserijske izvedbe pomalo je zbunjujuć, ali pogled na ovaj automobil otkrit će vam da on objedinjuje sve ove elemente. Konstrukcija na kojoj je zasnovan ovaj SUV uzeta je od Mitsubishija, jer se dokazala kroz iskustvo stečeno na najtežim svjetskim relijima kao što je Dakar, a postupno je dobivala oblik u studiju Italdesign Giugiaro. Giugiaro se SUV vozilima bavi još od 1978. iako su ti automobili više sličili velikim karavanima. Ali da bi Giugiara povezali sa SUV-ovima nije potrebno ići daleko u prošlost, jer tu je ne tako davno predstavljeni Maserati Kubang kojeg također potpisuje Giugiaro.

V8 Hydrogen
Za pokretanje ovog SUV-a brinuo bi se veliki V8 motor na vodik, moćan i ugodan. Bio bi to potpuno «čist» automobil bez ikakvih štetnih posljedica na okoliš. Za prijenos je predviđena automatska mjenjačka kutija sa sofisticiranim elektronskim nadzorom. Takav pogonski agregat pokazuje brigu ovog velikog SUV-a za okoliš jer se često kod ovakvih automobila postavlja pitanje koliko su oni u biti potrebni, ogromni terenci (koji to zapravo nisu jer su im terenske sposobnosti u većini slučajeva upitne), visoka potrošnja goriva, a većinu svog radnog vijeka provedu na asfaltiranim prometnicama. Stoga se vodik kao pogonsko gorivo nameće kao razuman izbor. Snaga se prenosi na sva četiri kotača, a za sigurno zaustavljanje pobrinuo se Brembo.

Sportski dizajn
Iako je Nessie dugačak respektabilnih 4.6 m i 1.95 m širok, na prvi pogled ne djeluje nezgrapno i preveliko. Cijeli automobil izgleda vrlo aerodinamično, kao stvoren za što lakše savladavanje zračnog otpora. Vrlo zanimljiv element je zaštita panoramskog staklenog krova u obliku strijele koji služi kao «roll-bar», ali i kao krovni nosač za skije ili dasku za surfanje. Bočnu liniju karakteriziraju predimenzionirani blatobrani ispod kojih su smješteni ogromni 22″ kotači na koje su montirane gume  Pirelli 305/40/22. Još jedan zanimljiv detalj nalazi se na prednjim vratima – prozirni dio koji se proteže duž vrata i poboljšava vidljivost pri terenskoj vožnji, ali i u vrludanju prometnim gradskim ulicama. Unutrašnjost je opremljena navigacijskim uređajem, monitorima, također je prisutna i veza s internetom i kako kažu dizajneri, svime što elektronički svijet trenutno nudi. Za elektronički dio pobrinuo se LG Electronics. Još se samo nadamo da će ovakav dizajn što prije ući u serijsku proizvodnju.

Tomislav Budak, © www.vidiauto.com  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik