Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mitsubishi Concept Sportback
  Korak naprijed


Mitsubishi je u Frankfurtu na ovogodišnjem 61. IAA-u (International Automobil Ausstellung) predstavio svoj koncept sportskog automobila koji treba pokazati buduća kretanja u dizajnu Mitsubishijevih automobila, a pogotovo viziju izgleda Mitsubishijevih modela u kompaktnoj klasi.

Mitsubishi ima ambiciozan plan širenja ponude u kojem bi do 2007. godine lansirali 51 novi automobil širom svjeta, deset bi ih došlo na europsko tržište. Concept Sportback jasno daje do znanja da će bez obzira kojoj klasi ti modeli pripadali osnovne crte dizajna biti oštre i sportske.

Dinamičnog i izazovnog dizajna ovaj je koncept pobudio znatiželju mnogih, tako da je iz Mitsubishija poručeno kako će kad, i ako, uđe u serijsku proizvodnju model temeljen na ovom konceptu biti nešto "mekšiji" od izloženog primjerka, koji bi trenutačno svojim agresivnim prednjim krajem mogao strašiti "malu decu" i prizalogajiti koju slatku šumsku životinjicu.

Europski, sa začinom
Na ovakvo konceptno vozilo Mitsubishi se odlučio upravo zbog rasta popularnosti ovog segmenta kod europskih premium brandova. Sljedom te logike u Mitsubishiju su se odlučili i na europski dizajn što je vidljivo na prvi pogled. Štoviše Concept Sportback ne samo da je dizajniran u Europi nego je stvoren upravo u okolici Frankfurta u Mitsubishijevom dizajnerskom studiju Mitsubishi Motor R&D of Europe GmbH. Ostajući jasno uz Mitsubishijev tradicionalni sportski imidž dizajneri su stvorili automobil koji snažnim i agresivnim dizajnom stvara sliku puno snažniju od one koja je trenutačno prisutna u dizajnu europskih automobila ove klase.

Opako
Prednji kraj je svakako najupečatljiviji dio cijelog automobila. Jednostavno izvedena maska u crnoj boji čije su linije inspirirane usisnicima zraka modernih borbenih aviona izgleda uistinu opako. Njome dominira Mitsubishijev logo bez ikakvih zamornih detalja. Agresivnosti dizajna svakako pomažu uska "namrgođena" LED prednja svjetla i otvori za zrak na poklocu motora koji govore da bi ovom automobilu moglo zatrebati ekstra hlađenje. I to je to jednostavno i oštro.
Oštre i jednostavne linije nastavljaju se duž cijele karoserije, te čine ovaj automobil sa 5 vrata sličnim coupeu, isto čini i krov bez jasnog prijelaza između vjetrobranskog stakla i samog krova. Stražnji kraj je, uvjetno rečeno, "nedovoljno" dorađen. Jednostavan, ali ne dovoljno agresivan.

Novo podvozje
Concept-Sportback ima novorazvijeno podvozje, koje je nastalo u suradnji sa DaimlerChryslerom, a odlikuje ga iznimna fleksibilnost, te će moći primiti najrazličitije derivate petovratnog hatchbacka, od MPV-a pa do SUV crossovera (kao što će biti sljedeći Mitsubishi Outlander). O motorizaciji ovog koncepta nema podataka, ali se zna da je samo podvozje namijenjeno i udovoljavanju potreba novog Mitsubishijevog 4-cilindričnog MIVEC motora koji će se moći konfigurirati za pogonu na dva (prednja) ili na sva četiri kotača.

Evo X?

Na samom početku smo rekli kako je ovaj koncept predložak izgleda budućih Mitsubishijevih modela, naravno sa naglaskom na kompaktnu klasu. No rečno je da je ova sadašnja deveta generacija Evolutiona zadnja ovakva, dakle za pretpostaviti je da bi se na ovaj agresivan sportski izgled mogli "nasloniti" i dizajneri desete generacije. Pa tko bi im zamjerio? Sve to, naravno, pod uvjetom da se u Mitsubishiju ne predomisle i ne odluče zamjetno ublažiti i omekšati svoje modele u odnosu na Concept Sportbacka.

Goran Topić, © www.vidiauto.comDimenzije d/s/v (mm)4500/1795/1450
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik