Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  GMC Graphyte
  Urbani štih


Ovaj hibridni SUV svjetsku premijeru imao je početkom godine na Detroitskom, a na Frankfurtskom salonu održana je njegova europska premijera. Prototip je dizajniran i izrađen u GM Advanced Design Studio u Coventryju u Engleskoj.

Graphyte koristi hibridni sustav uparen sa motorom Vortec 5300 V8 s Displacement on Demand (DoD) tehnologijom koji isporučuje dovoljno snage u svim uvjetima, točnije 224 kW/300 KS i 449 Nm okretnog momenta. Hibridni sustav sličan tome koristit će SUV-ovi GMC Yukon i Chevy Tahoe koji se na tržištu očekuju 2007. godine.


Tehnologija iz autobusa
Hibridni sustav koji koristi GMC Graphyte GM je prvo koristio u autobusima, a razvijen je u suradnji sa DaimlerChryslerom s namjerom za ugradnju u vozila GM-a, Chrysler i Mercedes grupe, i to u sve tipove automobila. Potpuno električni pogon odgovoran je za uštedu goriva pri niskim brzinama i stani-kreni vožnji, dakle tipičnim gradskim uvjetim vožnje. Snažan benzinski motor koristi se pri većim brzinama i kada se za to ukaže potreba. Korištenjem DoD tehnologije smanjuje se potrošnja goriva pri krstarenju autocestom. Hibridni sustav koristi 300-voltnu NiMH bateriju koja je smještena ispod stražnje klupe.

Aerodinamika smanjuje potrošnju
GMC Graphyte je SUV te je samim time primjetno odignut od tla, što znači da su mu, kao i ostalim takvim vozilima, narušena aerodinamička svojstva, što bitno povećava potrošnju goriva. Pošto je u slučaju ovog modela potrošnja vrlo bitna stavka (čemu inače hibridni pogon?), on je opremljen sustavom za regulaciju visine u rasponu od 120 mm. Najniža pozicija omogućuje i najnižu potrošnju goriva, a pošto SUV vozila većinu svog radnog vijeka odrade na gradskim prometnicama, najviša pozicija i neće biti tako često korištena.

Robustan dizajn terenca
Aerodinamika je bila vrlo bitna pri oblikovanju Graphytea, ali ipak su zadržane neke bitne značajke terenaca kao što su kratki prevjesi i uspravna rešetka hladnjaka. Vjetrobransko staklo, na koje se nastavlja krovna linija, nagnuto je pod kutem od 40º, a čitav prednji kraj djeluje kao da je napravljen od jednog komada, bez vidljivih spojeva. Zanimljivo rješenje prestavlja poklopac prtljažnika izveden iz dva dijela zbog jednostavnijeg utovara. Ksenonski farovi prate pokrete volana i osvjetljavaju nepregledan dio ceste, rotiraju lijevo-desno i vertikalno, a stražnja svjetla koriste LED tehnologiju.

Vrhunski interijer
Samo najbolji materijali krase unutrašnjost ovog automobila. Puno kože, gornji dio armaturne ploče izveden je u sivoj a donji dio i sjedala u bež boji. Središnja konzola oplemenjena je umecima od Mokanto drveta i poliranim aluminijem. Stražnja sjedala potpuno se neovisno mogu preklapati kako bi se prtljažni prostor povećao na željeni obujam. Klasična ručica mjenjača je izostala, a položaj automatskog mjenjača bira se pritiskom na određeni prekidač. LCD ekran smješten na središnjoj konzoli prikazuje rad hibridnog sustava, preko njega se upravlja satelitskom navigacijom, radiom itd. Panoramski krov izveden iz dva dijela zgodan je detalj, a donosi veliku količinu svjetla u unutrašnjost. Ako će hibridni automobili budućnosti biti kao GMC Graphyte, tada se nadajmo da će ta budućnost nastupiti uskoro.

Tomislav Budak, © www.vidiauto.com
Obujam (cm3)5300
Snaga (kW/KS)224/300
Okreni moment (Nm)449
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik