Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Nissan Pivo
  User friendly


Jedna od zvijezdi Tokijskog auto salona svakako je Nissanov konceptni električni automobil Pivo. Zadaća Piva je da istraži mogućnosti i potencijale električnih automobila budućnosti. 360O rotirajuća kabina, drive-by-wire sustavi i ostale novotarije koje bi vrlo lako jednog dana mogle postati dio svakodnevice. Pitanje je samo kad.

Voziti unatrag!? Ma dajte molim vas!
Nedavno provedeno istraživanje u Velikoj Britaniji je pokazalo da se veliki broj vozača ne osjeća nimalo ugodno prilikom vožnje unatrag. Naprotiv neke je i stah. Što bi ti dali za Piva? Kod njega, naime, ne postoji vožnja unatrag, ako ju ne želite naravno. Njegovo najistaknutije obilježje, kabina koja ima mogućnost rotiranja za 360 stupnjeva, čini vožnju unatrag bespotrebnom.

No to nije sve kada govorimo o korisnosti ovog automobila u gradskim gužvama. Kompaktna karoserija omogućuje laganu upravljivost, sa ukupnom dužinom od 2700 mm Pivo će se lako sparkirati i na manje dostupna mjesta. Zanimljivo je da zbog longitudinalno simetričnog dizajna platforme vozačeva percepcija kuteva automobila se ne mijenja ni kad je kabina zarotirana za 180O.
Sama mogućnost okretanja kabine omogućena je Nissanovim naprednim drive-by-wire tehnologijama koje isključuju potrebu za mehaničkim vezama između kabine i ostatka automobila. No rotirajuća kabina je samo jedna od prednosti omogućenih drive-by-wire sustavima, jer se u Pivu nalaze i steer-by-wire (upravljanje), brake-by-wire (kočnica) i shift-by-wire (mjenjač) sustavi koji zamjenjuju mehaničke komponente sa elektroničkim signalima. Nestajanjem potrebe za mehaničikm spojevima, osim samim smanjivanjem broja mehaničkih elemenata, automobil također gubi na masi što rezultira smanjenjem energije potrebne za pokretanje automobila.

Tehnologija sutrašnjice na svakom koraku
Ovaj trosjed je krcat user-friendly tehnologijama od kojih će mnoge zasigurno pronaći svoje mjesto u budućim automobilima ovog proizvođača. Pored kompaktne karoserije i velikih staklenih površina odličnu vidljivost i preglednost omogućuje i Nissanova Around View tehnologija koja reducira opasne tzv. mrtve kuteve. Naime, sa vanjske strane na nosačima krova se nalaze kamere, a sa unutrašnje strane na nosačima se nalaze monitori na kojima Around View prikazuje situaciju oko automobila. Tako nosači krova postaju virtualni prozori.
Navigacijskim sustavom i ostalim sustavima unutar automobila, primjerice audio sustavom se može upravljati putem IR konzole pomičući prste, te tako uopće ne skidajući ruke sa upravljača niti pogled sa ceste. Radi se o novom tipu "human-machine interfacea" (HMI). Sve što trebate napraviti je uperiti prste prema IR ploči da bi izabrali nešto sa menija. Ako želite ono što je pod brojem dva jednostavno ćete pokazati dva prsta i to je to. Ako želite pojačati radio trebate samo rukom gestikulirati prema gore. Zahvaljujući Nissanovom "Horizontalnom zaslonu" (Horizontal Display) još je manja potrebe za skretanjem pogleda, jer se svi podaci o vožnji prikazuju na dnu vjetrobranskog stakla.

I srce mu je high-tech
Pivo pokreće Compact Lithium-ion Battery i jedinstveni Super Motor oboje razvijeni u Nissanu. Rezultat rada ovog kompaktnog litiji-ionskog akumulatora i, kako ga u Nissanu zovu, "super" motora je 0. Da 0, tolika je naime razina onečišćenja. Kako bi ukazali na tu činjenicu u Nissanu su se odlučili urediti izložbeni prostor Piva kao futuristički vrt sa povrćem i voćem.
Pored odličnog "zelenog" rezultata električni pogon je omogućio i kompaktnu izvedbu karoserije, jer plosnatom akumulatoru treba puno manje mjesta nego klasičnom motoru. Dodatnu uštedu prostora i težine Pivo može zahvaliti i svom Super motoru. Jedan Super motor na svaku osovinu, snagu isporučuju na svaki kotač zasebno. Takva podjela omogućuje optimalnu raspodjelu okretnog momenta na sva četiri kotača sa dva (a ne četiri) električna motora.

Friendly budućnost
O tome koliko je ovaj automobil friendly možda najbolje govori činjenica da su prednji i stražnji kraj izvana obloženi mekanim materijalima kako bi Pivo, dok stoji, mogao poslužiti kao klupica. Ista briga za udobnost jasno se očituje i u dizajnu unutrašnjosti.
I iznutra i izvana Pivo je vrhunski izložak tehnologija koje bi život trebale učiniti ugodnijim i sigurnijim. Malo je tko na prvi pogled mogao pretpostaviti da se u ovom jajolikom mališanu skriva dobar dio budućnosti autoindustrije, zar ne?


Goran Topić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik