Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volvo serije 200
  Auto koji je nadživio nasljednika


Volvo slovi kao jedna od najpouzdanijih marki na tržištu. Taj ugled ponajviše duguje modelu 240/260 – autu koji se nastavio proizvoditi i nakon što se prestao proizvoditi model koji ga je naslijedio!

Sedamdsete su godine prošlog stoljeća. Volvo dobar dio svoje proizvodnje izvozi izvan tadašnje Europske zajednice. Kako bi izgradio što bolje uporište na domaćem terenu, Volvo je 1972. godine napravio istraživačko vozilo VESC (Volvoov eksperimentalni sigurnosni automobil), kojemu je bio cilj – kako i možete zaključiti po imenu - napraviti što sigurnije vozilo s tadašnjom tehnologijom. VESC je zapravo bio pokretni laboratorij, imao je ugrađen ABS, zračne jastuke i teleskopske branike (1972.!). Iskustvo stečeno kroz VESC ugrađeno je 1974. u Volvo 240/260.

 

Dizajn poslije svega!

Volvo 240 je bio zamišljen prvenstveno kao siguran auto – od 1974. pa sve do 1993. u Sjedinjenim državama nitko nije poginuo u tom automobilu! Ironično, s vremenom je ta činjenica poticala nesigurne i loše vozače da nabavljaju 240-icu, pa je s vremenom u tim autima ginulo i do 100 ljudi godišnje – ipak nikakav auto ne može kompenzirati lošeg vozača!
Drugi zahtjev pred 240-icom bila je funkcionalnost – njena prostranost bilo u karavanskoj, bilo u limuzinskoj izvedbi bila je mamac mnogim američkim i europskim obiteljima s više djece ili malom djecom, liječnicima, majstorima, akviziterima – svima koji su trebali pouzdan auto s puno prostora u kabini i prtljažniku (33% proizvodnje bili su karavani).
Dizajn je bio sve samo ne na razini pouzdanosti i funkcionalnosti: Volvo 240 krasi nekoliko nadimaka, među kojima su najčešći "cigla s kotačima", "građen kao tenk" te "kyrpä" – prvi nadimak se kasnije dugo godina zadržao za sve Volvoe, a što znači posljednji  nadimak na švedskom,  potražite na nekoj tražilici – mi smo pristojni novinari!

 

Krizi usprkos

Iako se pojavio u najgore moguće vrijeme – za velike naftne krize 1970-ih, model 240 podignuo je proizvodnju na rekordnu razinu u dotadašnjoj povijesti Volvoa, a SAD su postale najveće tržište za taj model. Model 240 pokretali su 4-cilindarski motori, a 260 6-cilindarski (treća znamenka u nazivu modela označavala je broj vrata: limuzina - 4, coupé - 2  ili karavan - 5). Motor je smješten sprijeda, a pogon je na stražnje kotače. 240 se proizvodio u šest različitih izvedbi, a 260 u dvije. Automobil je već u sedamdesetim godinama bio opremljen trostaznim katalizatorom, koji je uklanjao 90% štetnih tvari iz ispušnih plinova, a od 1975. imao je i lambda-sondu.

Motor koji se najčešće vezuje uz seriju 200 je "crveni blok" (B21), obujma 2,1l i snage od 98 do 107 KS, poznat po svojoj robusnosti. 1981. dolazi  motor s turbo-punjačem, a dvije godine kasnije motor B23. U seriju 200 se ugrađivao i V6 (B27 i B28) od 2,8 litara, koji je bio sklon habanju bregaste osovine, te je u prosjeku trajao niti 200.000 km. Tome usprkos, gospodin De Loeran je taj motor ugrađivao u svoj DMC 12.

Đekna još nije…
Volvo je nakon prvih osam godina proizvodnje, logično, pripremio zamjenu za seriju 200 – seriju 700, no kako se serija 200 dobro prodavala nije se odredio neki točan datum gašenja proizvodnje. 'Dvjestotka' se nije dala samo tako, pa kada je 1992. seriju 700 zamijenila serija 900, 240-ke su još godinu dana izlazile sa trake. Tako da je Volvo serije 200 u 19 godina proizvodnje, bio proizveden u 2,8 milijuna primjeraka, a u 21 godinu od predstavljanja stekao je znatno više obožavatelja širom svijeta.
Ali ni to nije sve. I nakon prestanka  proizvodnje 1993. godine, model 240 bio je još veoma tražen na tržištu rabljenih automobila, prvenstveno kada su roditelji tražili jeftini auto u kojima njihova djeca mogu učiti vožnju, uz mali rizik da će nastradati ili da će ih auto ostaviti na cesti.

I zanimljivost za kraj
Iako ni u jednom filmu nije "oživio" poput VW Bube, niti ga je vozio James Bond, Volvo 240 jedan je od najčešće prikazivanih automobila u američkoj filmskoj i TV industriji. Iako bez neke vjerodostojne potvrde, na Internetu se može naći i podatak da je Volvo serije 200 odnio najviše nagrada u povijesti auto-industrije.

Goran Topić, © www.vidiauto.com

Na slici gore: Volvo 265 GL.
Na slici dolje lijevo: Volvo 262 C coupe Bertone 1977-1980.
Na slici dolje sredina: Volvo 244 Turbo FS 1983
Na slici dolje desno: Volvo 265
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik