Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mazda Senku
  Ljepotica Tokija


Senku, 2+2 coupe koji bi nam trebao ukazati na buduće smjernice Mazdinog dizajna, a možda i kako će izgledati sljedeći RX-8. U prijevodu sa japanskog "senku" bi značio "pionir", i time je najbolje opisana misija ovog automobila - želja za postizanjem novih dostignuća na polju dizajna, voznih svojstava i motorizacije.

Sharpness & mellowness
Dizajn je jednostavno fenomenalan. Mazdini "umjetnici" su se prilikom dizajniranja vodili idejom spajanja, naizgled nespojivog, "oštrine i mekoće" i uspjeli. Ovi kontradiktorni faktori integrirani su kako bi stvorili možemo slobodno reći dizajn sljedeće generacije, kako bi stvorili revolucionarni coupe čija elegancija i dinamičnost gotovo da nemaju premca.
Međuosovinski razmak od čak 3,1 u karoseriji ukupne dužine 4,65 metara gotovo da stvara dojam lebenja, bez ikakvih suvišnih detalja/ukrasa, čistih linija i nadasve "flying wing" električno pomicanih vratiju koja omogućuju ulaz u futurističku unutrašnjost koja obiluje neobičnim, ali i funkcionalnim rješenjima. Poklopac prtljažnika priča je za sebe. Sastoji se od dvoja vrata koja se mogu otvarati zasebno ovisno o veličini prtljage. Svakako bi trebalo kao zanimljivost spomenuti i prozirne solarne ploče koje se nalaze na krovu i čija je zadaća stvaranje dodatne električne energije dok automobil miruje.

Kako izvana tako i...
Unutrašnjost je jednako fascinantna. Kvalitetni materijali, "opaki" kontrast crveno-crne boje, koža, metalni umeci...hot! Uređenje i raspored kontrola različitih funkcija sugeriraju potpunu posvećenost vozaču (dok prostor iza prednjih sjedala može posužiti kao prtljažni ili se prenamijeniti u 2+2). Vanjske kamere snimaju Senkino okruženje i projiciraju sliku na tri zaslona koja se nalaze iznad kontrolne ploče na vjetrobranskom staklu (head-up display). No to nije njihova jedina funkcija. Oni također služe sustavu NDA ili Night Drive Aid koji povećava sigurnost prilikom noćne vožnje (emitira infracrvenu zraku i prikuplja informacije o objektima koji se nalaze ispred vozila) i upozoravaju vozača na nailazak drugih vozila straga. Instrumenti: brzinomjer, obrtomjer i sl. smješteni su unutar kola upravljača, a tu je i zaslon na kojem su podaci sat. navigacije, audio sustava... Prekidači na samom upravljaču kao i touch-screen unutar kola upravljača omogućuju lako obavljanje najrazličitijih funkcija bez mijenjanja položaja kako bi se zadržala maksimalna vozačeva koncentracija i kako bi se smanjio zamor.

Prvi hibrid ove vrste

Senku je zanimljiva kombinacija Wankel benzinca i elektromotora, ustvari radi se o prvom takvom hibridu. Dakle, novorazvijeni dvocilindarski rotacijski motor (naziva13B-DI - direct injection) je smješten između prednje i stražnje osovine i pruža optimalni raspored opterećenja u omjeru 50:50, uz, naravno, sniženo težište. Što je postignuto spuštanjem motora gotovo u razinu poda, gdje je smješten i akumulator elektromotora. 13B-DI razvija veću snagu od onog koji se trenutno nalazi u RX-8, uz manju potrošnju goriva.

Zoom-zoom
Od vanjskog izgleda, unutrašnjeg dizajna, najnovijih sigurnosnih tehnologija pa do pogonskog stroja radi se uistinu o automobilu revolucionarnog i dinamičnog izgleda koji se odlikuje tehničkom jedinstvenošću, i u isto vrijeme zrači elegancijom i profinjenošću. Zoom-zoom, hm?

Goran Topić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik