Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mazda 5
  Petica za sedam


Mazdini automobili transformirali su se iz ružnjikavih i dosadnih svakodnevnih vozila u atraktivne primjerke koji koketiraju sa sportom u svega nekoliko godina. Takvu kućnu zoom – zoom filozofiju sljedi i nova petica – nasljednik Premacy-a.

Bravo Mazda – sportski štih i dizajn stigao je i u kategoriju od koje se to ne očekuje; nova petica izvrstan je dokaz da obiteljski monovolumen ne mora biti dosadan. Štoviše, unutar zadanih voluminoznih dimenzija Mazdini dizajneri su napravili natprosječno privlačno vozilo koje – pogotovo u kombinaciji sa sportskom opremom – plijeni pozornost. I to ne samo obiteljskih ljudi, nego i mlađe generacije koja voli malo žešće pritisnuti papučicu gasa. No, za razliku od nekih konkurenata, Mazda i isporučuje ono što vanjski izgled obećava.
 

Ekonomično rješenje
Motori su obnovljeni, svi zadovoljavaju Euro 4 norme, a dizelski dolaze sa filtrom čestica.

Tijekom jednodnevne vožnje isprobali smo TX model sa obnovljenim dvolitarskih dizelskim motorom. Osim što sada radi tiše i mirnije, snaga mu je podignuta na finih 143 KS, dok je sa 360 Nm apsolutni rekorder u klasi. Snage uvijek ima dovoljno, isporučuje se linearno, a cijelo vrijeme ostaje akustički suzdržan, tako je na autoputu glasniji huk vjetra i guma od zvuka motora koji svoje dizelsko porijeklo vrlo uspješno prikriva. Barem ako ga ne stišćete na niskim okretajima, tada zna lagano zavibrirati. Potrošnja goriva pri tome je očekivano niska, za tempo od finih 150 km/h Mazda će si priuštiti oko 7.5 l/100 km, što je vrlo dobar rezultat s obzirom na visoku siluetu. Niti silazak s autoputa ne razočarava jer Mazdin ovjes čvrsto i sigurno drži i kod neprimjereno živahne vožnje. Danak se donekle plaća na grubim neravninama.

Solidna unutrašnjost
Unutrašnjost je vrlo dobro dizajnirana, iako se ne možemo oteti dojmu da su Mazdini dizajneri inspiraciju pronašli u Toyotinom monovolumenu. No, kvaliteta izrade je dobra (ne i vrhunska) dok su materijali pomalo razočaravajući - očekivali smo ipak malo mekoće na prednjoj armaturi. Tu zamjerku zaboravili smo čim smo ubacili u rikverc. Naime, svakako preproučamo da odaberete bolju opremu sa velikim ekranom u boji na kojem - uz ostale informacije - prilikom vožnje unazad vidite ne samo prostor iza vozila, nego i liniju putanje. Fantastično rješenje, vrijedno je svake lipe.
No, sportska vožnja nije jedini Mazdin adut, ukoliko kupite model sa sedam sjedala možete je pretvoriti u pravi minibus, iz kojeg će putnici izlaziti i ulaziti sa zadovoljstvom zahvaljujući u klasi jedinstvenim kliznim vratima. Osim što ne zauzimaju dragocjen prostor na uskim parkiralištima, omogućavaju komforniji ulazak i izlazak u primjereno prostrano vozilo. No, za pun komfor na dulje pruge bolji je odabir verzija sa pet sjedala, ipak se iz Mazdinih dimenzija ne može izvući prostorno čudo.

Pošteno
Cijena je još jedan adut, no ne očekujte diskontnu ponudu. Ipak, protuvrijednost za uložen novac vrlo je dobra, pogotovo kada se prisjetimo dokazane Mazdine pouzdanosti. Uvodni model, sa 1.8 litrenim benzincem i CE opremom može postati vaš za 150.452 kune, dok cijena najskuplje dizelske izvedbe sa GTA paketom opreme iznosi 228.720 kuna.

Saša Kovačiček, ©
www.vidiauto.com


  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik