Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Lancia Aurelia
  Ljepotica s više lica


Lancia Aurelija nosi više epiteta "prvi": prvi auto s V6 motorom, prvi Granturismo, prva serijska Lancia koja je doživjela svoju službenu sportsku izvedbu!

U 99 godina dugoj povijesti Lancie, Lancia Aurelia zauzima puno značajnije mjesto nego što bi se moglo zaključiti iz pukih brojaka - prva serija Aurelije proizvedena je u samo 500 primjeraka, proizvodila se osam godina i u to vrijeme je s traka u Torinu sišlo svega 20-ak tisuća primjeraka. No nije sve u brojkama.

Prvi V6
Predstavljena na salonu automobila u Torinu 1950. godine, kao rad dizajnera Pininfarine i inženjera Vittoria Jana, Aurelia je trebala zamijeniti model Aprilia. Aurelia je pored i danas atraktivnih linija tada ponudila jedno značajno tehnološko rješenje u serijskom modelu. Iako je raspored cilindara u motoru u obliku slova V bio poznat od ranije, tek je Jano uspio pronaći 'onaj pravi' kut od 60° koji daje dovoljno dobre performanse za serijsku proizvodnju.
Prvi motor u prvoj Aureliji oznake B10 imao je obujam od 1745 cm3 i davao je 56 KS. B10 je bila berlina (limuzina) s četvorim vratima, volanom na desnoj strani, a mogla je 'potegnuti' do 135 km/h. Osim B10 Berline, u tih osam godina proizvodnje bilo je još 13 službenih izvedbi, a Aurelia je poslužila kao inspiracija i brojnim talijanskim dizajnerima, kao što su, Bertone, Viotti, Boneschi, Allemano te Ghia za njihove dizajnerske koncepte.

Konkurencija i Mercedesu i Ferrariju
Aurelije su bile rađene s izuzetnim osjećajem za stil. Nakon osnovnog modela, već 1951. B21 je dobila jači V6 snage 70 KS, a na bazi B21 predstavlja se redizajnirani kabriolet B20. Godinu dana kasnije B22 'izvlači' još 10 KS iz istog  motora, a 1953. Aurelia dobiva 2,5 litarski V6 snage 118 KS, još jedan redizajn te coupé izvedbu. 1954. Pininfarina radi još jedno remek-djelo: B25 spider koji izgledom i opremom ni po čemu ne zaostaje za svojom tadašnjom konkurencijom kojom je dominirao Mercedes.
Aurelia je dobro kotirala i u automobilističkom sportu - bez obzira jesu li se utrke odvijale na pisti, asfaltu ili prašnjavim talijanskim cesticama. Nakon godina sudjelovanja u moto-sportu samo preko entuzijasta koji su prerađivali svoje Lancije, ili preko isključivo natjecateljskih bolida, Lancia tvorničkom sportskom izvedbom Aurelije započinje s novom praksom u auto-industriji. Takva Aurelia sudjelovala je u svim značajnijim utrkama od Mille miglia, preko Le Mansa, Targa Floria i Nurburgringa, pa do utrke izdržljivosti Carrera Panamericana.

Korak prema luksuzu
Iako je Lancia u to vrijeme radila dobar posao na izgradnji sportske karijere, 1955. prestaje proizvodnja limuzinske izvedbe Aurelie, a sljedeće tri godine proizvode se samo coupéi i kabrioleti. Na svom vrhuncu 1955. Aurelia bilježi čak i dvije ekskluzivne ograničene serije od samo šest i pet primjeraka. Već B24 gubi neke sportske linije, redizajnira se vjetorbran, stražnji kraj, vrata, ugrađuju se 'klasični' branici, dodaje se mekši upravljač… Obožavatelji se slažu da je u tom trenutku 'cestovna' Aurelia izgubila dosta na svom sportskom šarmu. Svoj nezasluženi kraj Aurelija je doživjela šestom serijom 1957. godine u kojoj je motor oslabljen na 112 KS.

 

Goran Topić, © www.vidiauto.com

Slika gore: Lancia Aurelia B20 iz 1955.
Slika 1: Lancia Aurelia GT B20.
Slika 2: Lancia Aurelia B24S kabrio.
Slika 3: Lancia Aurelia iz 1957.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik