Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Wiesmann GT
  Manufaktur der individualisten


Braća Martin i Friedhelm Wiesmann su nakon posjeta Essenskom Motor Showu 1985. gdje su vidjeli veliki broj starih i novih sportskih automobila odlučili ostvariti dječački san: napraviti automobil po svojoj mjeri. Retro dizajn i želja za tehnički vrhunski dotjeranim automobilom vodili su ih prvo do stvaranja Wiesmann Rodstera - simbioze dobrih starih dana i suvremenog inžinjeringa. Na ovogodišnjem Frankfurtu predstavili su, iako izgledom sličan i na temelju Roadstera razvijen ustvari potpuno drugačiji, svoj drugi uradak - Wiesmann GT.

Nakon Essena trebalo im je dosta vremena da dođu do prvih rezultata Roadster je naime svjetlo dana ugledao tek 1993. Dosad ih je napravljeno oko 400. Ispočetka nitko nije previše vjerovao u ovaj poslovni potez dvojice zaljubljenika u automobile, sada dvanaest godina poslije proširuju ponudu i sele pogon kako bi povećali proizvodnju.

Vrhunska tehnologija
Dobar dio podataka kojima se služilo prilikom izrade GT-a su prikupljeni od Wiesmann Racing GT-a koji je kao eksperimentalno vozilo nastupio pod ekstremnim uvjetima na utrci 24-sata u Nurbugringu 2002. Nisko težište, kratki prevjesi, F1 tehnologija i iskustvo proizvođača Bilstein (amortizeri) i Eibach (opruge) omogućuju GT-u vrhunsko "držanje ceste", otud i gecko kao zaštitni znak Wiesmanna (ovaj gušter prijanja na najrazličitije podloge kao zalijepljen, ali je u isto vrijeme brz, okretan i precizan).
Aluminijska "monocoque" (izvedena u jednom dijelu) šasija jamči malu težinu i veliku izdržljivost, pa se GT može pohvaliti i zavidnim stupnjem sigurnosti. Vanjski dijelovi automobila su uglavnom napravljni od posebnog, također vrlo lakog, materijala ojačanog fiberglassom.

Retro
GT kao da je izašao iz crno-bijelog filma, romantično buntovan i opasan, da je postojao u ta dobra stara vremena vozila bi ga ekipa poput Deana, Branda ili čak neki mafijaš poput Caponea. Dugačak i zaobljen poklopac motora, kratki prevjesi, malen prtljažnik, snažan motor...
Unutrašnjost je u istom stilu. Svakom vozaču će najprije pozornost privući instrumentna ploča okrenuta vozaču, doslovce ogoljena na najosnovnije instrumente. Kao i prilikom stvaranja vanjskog izgleda, unutrašnjost je lišena bespotrebnog uljepšavanja i raznih, pa gotovo, nepotrebnih detalja. Sve je orijentirano vozaču, i ništa vozača ne smije smetati.

BMW naravno
Braća Wiesmann su znala da ako hoće napraviti vrhunski automobil treba pronaći i pravog proizvođača motora, zato su i sklopili ugovor sa BMW-om. GT pokreće 4,8-litreni 8 cilindrični BMW-ov agregat snage 270 kW, odnosno 367 KS (pri 6300 o/min), čime je omjer težine i snage 3,41 kg/KS što ga svrstava u "viši" razred sportskih automobila. Maksimalni okretni moment od 490 Nm razvija pri 3400 o/min. Motor je uparen sa 6-stupanjskim manualnim mjenjačem.

Maksimalna brzina iznosi 280km/h, a GT ubrzava do stotke za 4,6 sekundi, uz ove podatke činjenica niskog težišta, gotovo savršenog omjera opterećenja (620/630 kg), kratkih prevjesa, te niski položaj sjedala zasigurno će svakom vozaču pružiti vrhunski doživljaj vožnje.

Jedinstven
Bazna cijena od 107.000 eura se uopće ne čini velikom za najmoderniju tehnologiju, kvalitetne materijale, vrhunsku izradu i ergonomiju, jedinstven dizajn te, svakako, originalnost. Ako se odlučite za ovaj automobil sve što vam ostaje je voziti i voziti i...

Goran Topić, © www.vidiauto.com
Obujam (cm3)4799
Snaga (kW/KS)270/367 pri 6 300 o/min
Okreni moment (Nm)490 pri 3 400 o/min
Maksimalna brzina (km/h)280
Ubrzanje 0-100km/h (s)4,6
Dimenzije d/s/v (m)4,23/1,85/1,19
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik