Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Jaguar D Type
  Otac repaša


U svom kratkom, ali burnom životu, Jaguar D-Type uspio je pobijediti na brojnim utrkama, doživjeti serijsku proizvodnju cestovne inačice, izgorjeti, te odrediti izgled stražnjeg kraja automobila za cijelo desetljeće!

Godina je 1951. Britanci već 20 godina nisu postigli značajnijeg uspjeha na utrci 24 sata LeMansa. Jaguar je odlučio nešto poduzeti. Bivši Bentleyev inženjer Walter Hassan napravio je trkaći bolid XK 120 C ili C-Type. Iako su dva od tri C-typea odustala, treći je uspješno odvozio svih 24 sata, pa su u Jaguaru prepoznali dobre i loše strane tog bolida. Problemi su rješavani u hodu, da bi 1954. Jaguar predstavio junaka ove priče: D-Type.

Sitne, ali bitne, razlike
D-Type se istina temeljio na C-Typeu, no on je imao ključnu konstrukcijsku prednost: cjevasta konstrukcija školjke u jednom komadu bila je lakša a čvršća od prethodnika i dobrog dijela konkurencije. Šasija se u početku varila, no kasnije su je učvršćivali zakovicama, pa je ju je bilo moguće mijenjati i popravljati za vrijeme utrke. Osim toga, kako bi se postigla veća stabilnost, iza vozača postavljeno je okomito krilce, a prednji kraj je dodatno izdužen kako bi linija bila aerodinamičnija. D-Type je bio jedan od prvih automobila uopće koji je koristio disk-kočnice čime je i kod kočenja konkurenciju ostavljao iza, oprostite - ispred sebe. Motor iz C-Typea je ojačan nekim inovacijama kao što su zakretanje spremnika za višak ulja u motoru za 8 stupnjeva ili povećavanje ventila, pa su u Jaguaru dobili sigurnog pobjednika.

Na krilima aerodinamike
Prve godine na LeMansu D-Type s 3,4 litarskim motorom nije uspio pobijediti 4,9 litarskog Ferrarija, ali je došao drugi, s više od 40 milja prednosti pred trećeplasiranim Aston Martinom. Tu je utrku ionako obilježila najveća nesreća u povijesti automobilističkog sporta, kada se zapaljeni Mercedes 300 SLR zaletio u gledalište, pri čemu je poginulo 80 ljudi. U godinama koje su uslijedile – 1955. - 1957. D-Type je dominirao tom utrkom postižući brzine veće i od 280 km/h. Budući da nije imao najjači motor, uspjeh D-Typea ukazao je na značaj aerodinamike prednjeg kraja, raspodjele težine, te okomitog stabilizatora – repa – koji se nakon 1957. počinje javljati i u cestovnim automobilima.

Kraj u plamenu
I sam D-Type je doživio svoje cestovno izdanje. Kada su odlučili ne sudjelovati u utrkama s D-Typeom, u Jaguaru su ostali s mnogo njegovih dijelova – prvenstveno šasije i motora, pa su odlučili proizvesti cestovni automobil, s dva sjedala i platnenim krovom - Jaguar XKSS. No tim dijelovima očito 'nije bilo suđeno': nakon samo 16 proizvedenih primjeraka, tvornica je do temelja izgorjela u požaru, od čega se Jaguar oporavlja sljedeće četiri godine.

Dizajnerska i tehnološka rješenja s D-Typea nastavila su živjeti sve do 1974 u modelu E-Type koji se proizvodio od 1961. do 1974.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik