Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Nissan Navara
  Bilo kuda Navara svuda


Pick up vozila su i na hrvatskom tržištu sada postali pravi gradski automobili u kojima ni večernji izlazak ne predstavlja nikakav problem, osim možda parkiranja s obzirom na preko 5 m dužine.

Za razliku od stare Navare tj. modela D22 nova Navara ustvari predstavlja pravi obiteljski automobil kojim će se više manje moći poslužiti svaki član obitelji, za bilo koju prigodu. Unutrašnjošću i opremom Navara danas više podsjeća na SUV, dok joj vanjština, posebice straga i dalje viče: "gospodarsko vozilo". E 'ko će ga sad znat?

Najljepši?
O ljepoti ne bi trebali raspravljati ipak je ona stvar ukusa, ali činjenica kako je dizajnerski nova Navara osmišljena zajedno sa Pathfinderom (gotovo identičan prednji kraj), na osnovi konceptnog Dunehawka (Frankfurt 2003.) dovoljno govori da su se u Nissanu pobrinuli za fizički izgled svoje uzdanice. Zamislite konceptni, ušminkani salonski Dunehawk i SUV-ovski šminker, snagator Pathfinder - Navarin pedigre je odličan. Robusnog i snažnog izgleda, relativno kratkih prevjesa i skladno odrađenog tovarnog prostora atraktivnost Navare u segmentu nema konkurencije.
Zanimljivo bi bilo spomenuti kako na europskom tržištu postoje dvije izvedbe Navare: Double Cab i King Cab. Na Hrvatskom tržišu prodavat će se samo Double Cab izvedba.

Gospodarsko vozilo ili...?
Ili SUV. Ili možda bi bilo najbolje nazvti ga SUT - "Sport Utility Truck". Unutrašnjost nove Navare (oprema i dizajn) te sami osjećaj vožnje učinili su ovaj automobil sličnijim gradskom velikanu nego automobilu s kojim bi se rado oprobali na off-roadu. No nije Navara izgubila svoje radne sposobnosti kako u pogledu prijevoza tereta tako niti u pogledu svladavanja različitih terena. Pa krenimo redom.
Navara ima najveći teretni prostor u klasi a time i kapacitet prijevoza tereta dužine 1515 i  minimalne širine 1130mm, a sa spoštenim stražnjim vratima kapacitet se proširuje na 2066 mm. Unutrašnjost se može također podičiti prostorom i praktičnošću. Asimetrična stražnja klupa , osam različitih konfiguracija za sjedenje i prijevoz tereta, mnogo pretinaca...
Ako morate ili možete isprobati Navaru van asfalta imate preporuku da to i učinite. Jer imati Nissanov All-Mode 4X4, a ne upotrijebiti ga je grijeh. Nissan vam nudi 2WD (stražnji kotači), 4x4, reduktor, blokada stražnjeg diferncijala, ma sve je tu, a kontrole ne mogu biti jednostavnije. Odignutost karoserije od podloge iznosi 238 mm,a kut uspona od 29 i silaska od 22 stupnja garantiraju snalažljivost Navare. Navara također posjeduje šasiju s poprečnim nosačima koja nosi odvojenu karoseriju, te nazavisni prednji ovjes, sve ovo garantira viski stupanj stabilnosi, a u krajnoj liniji i sigurnosti.
Pa nije bez vraga Nissan najbolji 4X4 proizvođač na svijetu.

Može li potegnut?
Pa ide. Određena količina tromosti je razumljiva s obzirom na masu i oblik karoserije, ali 174 KS (122 kW) snažan motor (YD25) obujma 2488 cm3 i okretnog momenta od 403 Nm pri 2000 o/min  koji je u ponudi na Hrvatskom tržištu bi trebao zadovoljiti sve zahtjeva kupca. Samo da napomenemo kako Navara ima mogućnost vuče do 3 tone što predstavlja zadovoljavajuću snagu.
Nadalje postoji mogućnos izbora između manualnog šest-stupanjskog i automatskog pet-stupanjskog mjenjača. Isprobali smo manualni mjenjač i zamjerku možemo jedino uputiti nešto dužem hodu ručice.

Koliko?
Sa Navarom dolaze četiri opcije paketa opreme. Startni paket čini XE sa: ABS, EBD, prednji zračni jastuci, klima uređaj, električni paket, radio s CD-om… Potom SE: bočni zračni jastuci, zračne zavjese, automatski klima uređaj, el. retrovizori, kožni upravljač i ručica mjenjača... Treći paket je LE: multifunkcionalni upravljač, putno računalo, aluminijski naplatci 17 inča, maglenke, tempomat, automatska blokada diferencijala na zadnjoj osovini… Top paket je nazvan LE Exclusive a čine ga: el. pomični sunčani krov, el. pomična i grijana prednja sjedala, kožna sjedala…
Cijena kreće od 219.478 za početni, pa do 280.478 za najekskluzivniji paket opreme sa automatskim mjenjačem. Treba napomenuti kako je u prošloj godini tržište ovakvih automobila u Hrvatskoj raslo za 15%, svoju udio u tome imao je i model D22, pa su u Nissanu odlučili i dalje prodavati i "stari" pick-up. Ostaje nam vidjeti hoće li Nissan uspjeti ispuniti svoje ambiciozne planove. Navara to zaslužuje.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
Motor2,5 dCi
Obujam (cm3)2488
Snaga (kW/KS)128 / 174 pri 4000 o/min
Okreni moment (Nm)403 pri 2000 o/min
Maksimalna brzina (km/h)170
Dimenzije d/s/v (mm)5220 / 1850 / 1776
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik