Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Toyota Yaris
  Po ukusu europskih kupaca


Dolaskom novog Yarisa Toyota je zakoračila u novu 2006. Veliku godinu za Toyotu u kojoj će vjerojatno postati najveći proizvođač automobila na svijetu, a započinju je sa malim, istina ne i najmanjim, Yarisom.

"Mali veliki Yaris" je slogan s kojim Toyota od danas počinje sa promocijom svog novog uratka. Iskustvo stečeno na starom Yarisu govorilo nam je da se radi o kvalitetnom gradskom automobilčiću kojem je jedina ozbiljna zamjerka bila, kao i svakom sličnom automobilu, razumljiv nedostatak prostora. No pored prostora Yaris je otišao dalje na svim planovima. No očekivano zar ne, ipak je Yaris vlasnik mnogih nagrada, od kojih je svakako najvažnija ona za "Europski automobil godine 2000.", ipak on čini četvrtinu Toyotine prodaje u Europi... Iz svega toga jasno je da su se u Toyoti morali dobro potruditi i napraviti dostojnog nasljednika.

Puno u malo

Vanjskim dizajnom novi Yaris se na razlikuje previše od starog, naravno da razlike postoje, i najizraženije su prije svega u dinamičnijoj liniji novog Yarisa koji sada djeluje, ako možemo tako reći, sportskije.
Prave razlike se počinju otkrivati u unutrašnjosti automobila. Bilo sprijeda ili straga već vizualno ponuda prostora djeluje većom. I oči vas ne varaju, Yaris je najprostraniji automobil u klasi, ono što tu činjenicu čini još zanimljivijom je da je i najmanji vanjskim dimenzijama. Daleko od toga da Yaris nije narastao, je i to dosta. Yaris je sada dugačak 3750 mm (+ 110 mm), širok 1695 mm (+ 35 mm) i visok 1530 mm (+ 30 mm u odnosu na stari model).
No daleko je to od konkurencije poput Clia, Punta i sl. koji su probili svojevrsnu barijeru od 4 m dužine.
Dakle putnički prostor je narastao i sprijeda i straga, mnošto pretinaca, uklanjanje središnjeg tunela ispod prostora za noge na stražnjoj klupi, pomična stražnja klupa sa hodom od 150 mm i otklonom naslona od 10 stupnjeva, ravnom podnicom kad se spuste stražnja sjedala (Easy Flat sustav), prtljažnikom od min. 272 do max. 739 l, itd., itd... Pregršt prostora, funkcionalnost, praktičnost i gradske vanjske dimenzije uistinu su Yarisove odlike.

9 zračnih jastuka?

Yaris je na Euro NCAP testovima sigurnosti zaradio 35 bodova što mu je donijelo 5 zvjezdica i primat u klasi. Jedna od zanimljivosti vezana uz novi Yaris je i mogućnost opremanja sa čak 9 zračnih jastuka uključujući i zračni jastuk za koljena vozača što Yarisa čini prvim automobilom u segmentu.
Struktura karoserije novog Yarisa je razvijena koristeći Toyotin sustav minimalnog izobličenja kabine - MICS, napredni koncept strukture karoserije koji je prvi put predstavljen u Toyoti Avensis. MICS efikasno raspodjeljuje energiju frontalnih ili bočnih udara kroz cijelu karoseriju kako bi je odvratio od putničke kabine i na minimum smanjio njeno deformiranje, što je jako korisna stvarčica pogotovo kod malih automobila.
Kočnice sa sustavom protiv blokade (ABS), elektronska raspodjela sile kočenja (EBD) i, neuobičajeno za ovaj segment, pomoć pri kočenju (BA), su standardni dio opreme u svim modelima, dok je sustav sigurnosti u zavojima (VSC) moguće naručiti u opciji pri paketu opreme Sol.

Četiri paketa opreme

Terra, Luna, Stella i Sol četiri su paketa opreme novog Yarisa. Terra nudi ABS/EBD/BA sustavom, dva zračna jastuka, audio sustavom (CD, četiri zvučnika) i putnim računalom. Luna donosi daljinsko središnje zaključavanje, dodatne sigurnosne elemente uključujući bočne zračne jastuke, po dubini podesiv i kožom obložen upravljač, audio-sustav sa 6 zvučnika, 15-inčne naplatke... Stella je paket uz koji Yaris posjeduje 9 zračnih jastuka (+ zračne zavjese i zračni jastuk za koljena vozača). Sol je vrh ponude. Automatski klima-uređaj, alu naplatci, keyless sustav (pametni ključ). Uz paket Sol moguće je u opciji odabrati i VSC sustav inače prava rijetkost u ovom segmentu.

Tehnički dotjeran
Yaris je napravio korak naprijed u svakom pogledu pa tako i u tehničkim stvarima. Yaris je razvijen na novoj platformi što je na kraju rezultiralo većom torzijskom krutošću. Pažnja se posvetila buci i vibracijama pa je promijenjen ovjes (sada McPherson sprijeda, torzijska osovina straga). Novi je i ovjes motora, donji pokrov podnice je ravan, smanjena je čeona površina auta... i sl. Sva ova poboljšanja su doprinjela poboljšanju dinamičkih svojstava uopće.
Motorizacija bi također trebala zadovoljiti kupce i njihove potrebe. Nudit će se dva benzinska, VVT-i, i jedan dizelski agregat, D-4D. Benzinci obujma 1, 0 i 1,3 snage su 69 i 87 KS, dok je dizelski motor obujma 1,4 litre i snage 90 KS. Mjenjač je manualni pet-stupanjski, a zanimljivom se čini opcija M/M mjenjača sa automatskom spojkom koji vam omogućuje da birate između ručnog i automatskog režima kako odgovara vašim trenutnim potrebama.

Opravdana očekivanja
U Toyoti očekuju kako će se u Hrvatskoj ove godine prodati oko 1500 Yarisa. Prvi dojmovi govore kako očekivanja nisu nerealna. Tehnička poboljšanja koja nema niti smisla sva nabrajati, osvježen izgled i Toyotin renome opravdat će cijene koje se kreću od 10.990 za 1,0 Terra 3v, pa do 1,4 D-4D Sol 5v. Unutar tog raspona svatko zainteresiran za pravi gradski, kvalitetni, sigurni automobil bi trebao pronaći nešto za svoj džep.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik