Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Nissan Urge
  Nagon


Urge je minimalistički automobil, aluminijska ganjalica sastavljena čisto iz razloga da se ispita teren za automobil manji od 350Z-a. Tako je službeno i predstavljen kao "dizajnerska vježba za ispitivanje reakcija" Nissanovog "Nissan Design America" smještenog u Californiji, no prve reakcije kazuju da se nema što ispitivati, samo nam ga dajte.

Reakcije iz Detroita tj., NAIAS-a (North American International Auto Show) su dobre, naprotiv toliko dobre da se šuška kako bi Nissan mogao pokrenuti serijsku proizvodnju automobila temeljenog na ovom konceptu. Naravno da bi se konačni proizvod mogao uvelike razlikovati od konceptne inačice, ali sigurno je da bi se prvenstveno išlo ka zadovoljavanju želja američkog kupca i da se sve to skupa neće dogoditi još nekoliko godina. Ciljana cijena konačnog proizvoda bi se kretala oko 20.000 dolara, dakle manje od 20.000 eura. Zainteresirani?

 

Voli sve što vole mladi
Kao beskompromisna sportska sudija koja spaja zavidne performanse sa vrhunskom tehnologijom i osjećajem vožnje sličnog onom na motoru Urge je prvenstveno orijentiran ka mlađim vozačima. Dizajnerski tim koji je osmislio Urge napravio je internetsko istraživanje koje su potrebe i želje američke "Echo Boomer" generacije (rođeni između cca. '76 i '96). Otkrili su kako traže automobil kompatibilan sa mobitelima, mp3 playerima, videoigrama, dakle uređajima koje oni svakodnevno upotrebljavaju. Također žele automobil posebnog, cool izgleda koji je u isto vrijeme brz, cijenom pristupačan, uzbudljiv, a dovoljno fleksibilan da se u njega potrpa par prijatelja i party on!!!
(Ono što malo čudi je da su trebali istraživanje da bi došli do takvih podataka. Mogli su mene pitati. Da, mladi vole brze, cool automobile sa gro napredne tehnologije i sve to za male pare. No, glavno da su oni njega napravili, barem idejno, još samo serijska proizvodnja i... kupujem.)

Mlađi, manji brat
Za kreiranje Urga poslužilo je podvozje istovjetno onom modela 350Z, te iako je međusosovinski razmak ostao isti, Urge je u dužinu kraći za 40 cm, širina je ostala ista. Urge je 1,26 m visok i 5 cm bliže podlozi od 350-ke.
Ova studija je u stvari dvosjed, dok se dodatno treće mjesto skriva ispod poklopca, pa se u nuždi može lako prilagoditi. Pri kreiranju Urgea Nissan je očito inzistirao na open-air efektu (putnici, dakako, nisu prepušteni elementima, već se dobije i platneni krov kojim se "ručno upravlja").

Za prednje smješten motor (inače djelomično vidljiv kroz prozirni dio poklopca motora) u Nissanu ne žele reći baš ništa, jer se radi o "čisto konceptnom automobilu". Ali kako to biva sa famoznim šaputanjima radi se najvjerojatnije o snažnijem 4-cilindričnom, motoru manjeg obujma između 1,8 i 2,0 l, no sve se to, naravno, može promijeniti. Za sada se zna da je motor uparen sa šest-stupanjskim sekvencijalnim mjenjačem.
Od Nissana se također moglo čuti kako ciljaju težinu od 1,089 kg, što je ustvari područje nove MX-5-ice. Sa MX-5 Urge ima još sličnosti, naime njegove performanse bi se također trebale temeljiti na agilnosti i užitku vožnje, a ne ubrzanju do stotke, maksimalnoj brzini i sirovoj snazi.
Urge se rola na devetokrakim alu naplatcima i Michelinkama mjera
195/45 R19 sprijeda i 225/35 R20 straga. Ove mjere svakako trebaju ukazati na dobar grip.


Wicked!
Otvoreni targa krov, djelomično proziran motor, izrezi u vratima... nagovješatvaju da bi se slične zanimljivosti mogle vidjeti i unutar automobila. I doslovce se vide npr. zračni jastuk suvozača. No šalu na stranu, arhitektura unutrašnjosti je odlična. Zanimljiv dizajn upotpunjen mnoštvom neobičnih detalja i osvježen kontrastom žute i plave boje. Sam upravljač podsjeća na one u Formuli 1 čime se dodatno htio naglasiti sportski karakter Urgea. Pored njega tu je trostruki LCD zaslon na kojem se mogu očitati podaci navigacije, klima-uređaja, audio sustava i sl., a sve se može kontrolirati preko komandi na upravljaču. Naravno da u Urgeu ima mjesta i za mp3 i mobilni telefon, štoviše upravo mobilni telefon služi kao Intelligent Key kojim se otključava/zaključava i starta Urge.

Kako gamerima ne bi bilo dosadno u gradskim gužvama ili na dugim putovanjima Urge se vrlo lako može pretvoriti u real-life game machine. U prtljažnik je ugrađena igraća konzola Xbox 360. Parkirate Urge, isključite kontrole i prebacite ga u Game mod. Sa središnjeg retrovizora se spusti LCD ekran, zvuk sa igrice se reproducira preko audio sustava, a papučice i upravljač postaju kontrole, e to je prava simulacija.

Kolike su stvarno šanse?
Ma nitko još ne zna, ali mogu se čuti glasovi iz Nissana koji govore kako bi stvarno htjeli napraviti ovakav automobil, u prilog tome ide i želja Nissana da  proširi ponudu malih vozila na američkom tržištu. Kako to u većini slučajeva u svijetu businessa biva konačna odluka će ovisiti o rezultatima studije o isplativosti. U Nissanu ne postoji "možda će zaraditi", odkad je na čelu Nissana Carlos Ghosn svaki novi Nissan "mora zaraditi".
Nama kakva god sudbina Urgea bila, ostaje za utjehu da će jednog dana netko uistinu proizvesti sličan automobil, jer su reakcije predobre da bi ih konkurencija zanemarila.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
Motormali obujam, veća snaga, visoki broj okretaja
Dimenzije d/s/v (mm)3979/1824/1260
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik