Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Honda Civic
  Korak ispred


U istarskom Lovranu generalni zastupnik Honde za Hrvatrsku Ruting d.o.o. predstavio je hrvatskim medijima novu, osmu generaciju Honde Civic, automobila koji već preko trideset godina zasluženo uživa ugled kojim se malo koji konkurent može pohvaliti.

Osma generacija Civica dolazi na hrvatsko tržište u žestoku konkurenciju, no zahvaljujući svom izgledu, poznatoj Hondinoj tehničkoj dotjeranosti i pouzdanosti, sportskim aspiracijama i odličnim voznim osobinama, te uopće popularnosti ovog automobila i same Honde među štovateljima sportskih automobila za pretpostavit je kako novog Civica u Hrvatskoj čeka svjetla budućnost.

Konceptno
Za svaku pohvalu je malo odstupanje od konceptnog izloška koji je po predstavljanju primio brojne pozitivne kritike na račun svog izgleda. Upečatljivih dinamičnih linija Civic ne ostavlja puno prostora spekulacijama o svom sportskom duhu.
Priču o vanjskom izgledu ćemo počet naopako. Naime, krenut ćemo od stražnjeg kraja, jer tom dijelu automobila je pridana posebna pažnja koja inače nije uobičajena u autoindustriji. Hondini dizajneri nisu jedva čekali završiti sa poslom pa nabrzinu skrpali zadnji kraj i poslali auto u proizvodnju. Naprotiv. Stražnja svjetla vizualno izvedena duž cijelog poklopca prtljažnika, visoko stop svjetlo smješteno u spojler u zadnjem prozoru (estetski dojmljivo, praktično upitno rješenje)  dvostruki ispuh trokutnog oblika...sve su to snažni aduti u Civicovim "stražnjim" rukama. Svi ti elementi zajedno uz: plastikom spojena i prednja svjetla, naglašeni blatobrane, zavodljiv pogled i kratki prevjese daju Civicu originalan futuristički izgled kakvog će mnogi morati slijediti.

Spacey
Futuristički nastrojen Civic nije se odrekao te karakterne crte niti prilikom uređenja unutrašnjosti, naprotiv. Prvo što upada u oči je u potpunosti promijenjena unutrašnjost u odnosu na prethodnu generaciju Civica. Potom SF ili hi-tech izgled kako li vam već drago. Počet ćemo sa vozačevim okruženjem kojem je naravno posvećeno najviše pažnje. Instrumentna ploča je podijeljena u dva dijela. Jedan se nalazi iza volana, na njemu se ističe oveći obrtomjer. Brzinometar je smješten iznad volana, a sa desne strane se nalazi još jedan zaslon na kojem se nalazi satz i sl. Što se tiče opisane podjele instrumentne ploče tj., radi li se o kozmetici ili praktičnosti pokazat će vrijeme i ne/zadovoljstvo budućih vozača.
Civic nudi dostatnu količinu prostor i sprijede i straga, a što se sigurnosti tiče svakki Civic sa 5 vrata je opremljen sa prednjim i bočnim zračnim jastucima za vozača i suvozača kao i sa bočnim zračnim zavjesama. Na Euro NCAP testiranju Civic je za sigurnost putnika dobio maksimalnih 5 zvjezdica.

Tri motora, dva paketa opreme
Novi petero vratni Civic nudi 3 motora. Slabiji benzinac je obujma 1,4 l i snage 83 KS (61 kW) uz okretni moment od 119 Nm, već je viđen u Hondinoj ergeli i predstavlja zadovoljavajući kompromis između niske potrošnje, a opet solidnih performansi. Snažniji, potpuno novi 1,8 i-VTEC razvija 140 KS (103 kW) i 174 Nm. Kod novog i-VTEC-a moramo istaknuti pomake na polju potrošnje goriva zahvaljujući inovacijama poput novog sustava kontrole rada ventila. Dizelski motor je obujma 2,2 litre i razvija snagu od 140 KS (103 kW) uz okretni moment od 340 Nm. Što se tiče Type R izvedbe ona će sigurno doći na tržište, samo što još nisu poznati točni podaci o tome kada bi se to trebalo dogoditi.
Svi motori su upareni sa manualnim šest-stupanjskim mjenjačem, dok automatski mjenjač sa mogućnošću ručne izmjene čini dodatnu opremu. Što se opreme tiče izvedba sa 1,4-litrenim motorom dolazi sa paketom opreme Sport, dok se jača benzinska, te dizelska izvedba isporučuju sa paketima Sport i Executive. Ponuda opreme već u startu pruža zadovoljavajuć izbor, dok će viši paketi opreme zasjeniti konkurenciju.

Civic sedan
Konzervativnijoj klijenteli Honda je namijenila sedansku izvedbu Civica. Ovaj trovolumenski četvoro vratni Civic nimalo ne nalikuje na petovratnu izvedbu i u odnosu spram nje karakteriziraju prije svega mirnije linije, te svakako manjak duha.
Sedan dolazi samo sa jednim motorom i to 1,8 litrenim benzincem, i sa 3 skromnija paketa opreme S, LS i ES, zanimljivo je da se u svakom  može izabrati između manualnog ili automatskog mjenjača sa 6 stupnjeva prijenosa. Kao značajniju razliku možemo još i navesti kako su bočne zračne zavjese dostupne serijski samo kod gornjeg paketa opreme - ES.

Cijene

Osnovni Civic 1,4 Sport 5v starta sa 162.590 kuna, a cijena se, ovisno o motoru i opremi, penje do čak 208.990 kuna za top izvedbu 2.2-i CTDI Sport.

Sedansk tj., limuzinska izvedba sa je puno povoljnija jer sa trenutno baznim paketom opreme LS kreće sa 139.290 kuna pa sve do 162.090 kuna za ES paket sa kožom.

Upravo se od limuzinske inačice i očekuje najviše što se tiče prodaje, ta činjenica je naravno povezana sa cijenom. Tako ovogodišnji plan predviđa oko 350 prodanih Civica, od čega bi ih čak 250 bilo u limuzinskoj izvedbi.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik