Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Fiat Grande Punto
  Veliki zaokret


Napokon je stigao nasljednik već pomalo zastarjelog aktualnog Punta, a zove se Grande Punto. Naime u skladu s imenom, i očekivanja su velika jer se i tržište zasitilo starog modela što izravno utječe na prodajne rezultate.

Za dizajn Grande Punta pobrinuo se Italdesign-Giugiaro zajedno sa Centro Stile Fiat, a već na prvi pogled je vidljivo da se dizajnu pridala posebna pažnja. Linije su vrlo dinamične ali elegantne, a prednji kraj je posebno prepoznatljiv. Velika novost kod Grande Punta su njegove vanjske dimenzije koje, iako automobil pripada u B segment, prelaze četiri metra u duljinu (403 cm), a to je velik pomak u odnosu na stari model koji je bio 22 cm kraći. Širina od 168 cm, visina od 149 cm te međuosovinski razmak od 251 cm su mjere koje garantiraju odličnu prostranost i komfor.

Od 65 do 130 KS
U početku će se Grande Punto moći naručiti s dva benzinska i dva turbodizelska agregata. Osnovni benzinac 1.2 Fire 8V razvija 48 kW (65 KS) pri 5500 o/min, a postiže maksimalnu brzinu od 155 km/h. Potrošnja s ovim motorom kreće se od 5.1 l na otvorenoj cesti pa do 7.9 l u gradskoj vožnji (prosjek je 6.1 l na 100 km). Drugi benzinac je 1.4 Fire 8V, razvija 57 kW (77 KS)pri 6000 o/min, a maksimalna brzina Punta s ovim motorom je 165 km/h dok ubrzanje do stotke traje 13.2 s. Proizvođač navodi kako je prosječna potrošnja Punta s ovim motorom jednaka kao i onoga s 1.2 litrenim motorom, a to je 6.1 l. Valja napomenuti da kasnije dolazi i 16-ventilska inačica 1.4 litrenog motora koja će razvijati oko 95 KS.

Tržišno atraktivniji
Definitivno najzanimljiviji je dorađeni i od sada s turbinom promijenjive geometrije 1.3 16 V Multijet koji razvija snagu od 90 KS pri 4000 o/min i okretni moment od 200 Nm pri 1750 o/min, a razvija maksimalnu brzinu od 175 km/h uz prosječnu potrošnju goriva od 4.6 litara na 100 km. Slabija inačica toga motora također je dorađena i sad razvija 75 KS te u odnosu na stari motor smanjene su vibracije i zadovoljava Euro 4 norme o emisiji štetnih plinova. Uz zadovoljavajuću snagu razvija i popriličan okretni moment od 190 Nm pri 1750 o/min, a maksimalna brzina iznosi 165 km/h uz prosječnu potrošnju od 4.7 l. Najveći motor u ponudi dolazi u dvije inačice, jedna od 120 KS (190 km/h, 10 s do stotke), a inačica od 130 KS (200 km/h, 9.5 s do stotke) dolazi kasnije. Oba motora razvijaju jednak okretni moment od 280 Nm pri 2000 o/min. Oba motora opremljena su turbo punjačima promjenjive geometrije (Garrett VTG 17), a potrošnja je iznimno niska.

Ponešto za svakoga
Grande Punto se može naručiti s četiri paketa opreme S/Active, Dynamic, Emotion i Sport. Oprema S i Active je u biti ista oprema ali s inačicom 1.2 se naziva S, a s 1.4 litrenim motorom Active, pomalo nelogično ali ipak tako. S/Active paket predstavlja osnovnu razinu opreme, a ona između ostalog obuhvaća ABS, pripremu za radio (ožičenje+6 zvučnika+krovna antena), dual drive električni servoupravljač i putno računalo. Svi modeli serijski dolaze s 15″ naplacima, a najjača izvedba Sport dolazi sa 17″ aluminijskim naplacima. Na kraju dolazi cijena: 1.2 8V S model s troja vrata stoji 11.111 € do registracije a cijena se penje do 19.300 € za 1.9 MJT 120 Emotion s petera vrata, a to je već prodor i cijenom u kompaktnu klasu, a ne samo dimenzijama.

Tomislav Budak, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik