Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Kia Rio
  Vrlo konkurentan automobil


Nova Kia Rio, iako korejskog podrijetla, može se smatrati europskim automobilom jer je razvijena u Kijinom dizajnersko-tehničkom centru u njemačkom Russelheimu. Napravljen je automobil na granici niže i srednje niže klase maksimalno prilagođen europskim kupcima.

Rio dolazi u karoserijskim izvedbama od 5 vrata i 4 vrata, a dužina, ipak većini zanimljivije inačice s petera vrata, iznosi 399 cm i tako se u ponudi Kijinih modela smješta između malog Picanta i većeg Cerata. Velika prednost novog Ria je upravo ponuda prostora u putničkom dijelu automobila što je posljedica povećanja dimenzija u toj klasi. Duži od Ria su samo nedavno pristigli Renault Clio i Fiat Grande Punto, što Rio smješta u uži izbor pri odabiru novog automobila.

Logično i jednostavno
Unutrašnjost nove Kie Rio iznimno je prostrana za ovu klasu automobila, ali prije svega funkcionalna. Prekidači su logično raspoređeni i lako uočljivi. Mnoštvo praktičnih pretinaca raspoređeno je po cijeloj unutrašnjosti, a zanimljiv detalj je utor za kartice na središnjoj konzoli. Instrumentna ploča izvedeno je krajnje jednostavno ali vrlo efektno, unutar pokazivača broja okretaja smješten je mali pokazivač temperature, a unutar brzinomjera je pokazivač količine goriva.

Početni model – 97 KS
Ponuda motora nije prevelika, ali želje većine kupaca će biti ispunjene. Početni motor je 1.4 litreni benzinac sa 16 ventila (DOHC) a razvija 71 kW (97 KS), karakterizira ga niska potrošnja goriva i odlične performanse. U ponudi je još i 1.6 litreni benzinac također sa 16 ventila i dvije bregaste osovine u glavi i varijabilnim upravljanjem ventila (CVVT). Taj motor razvija 82 kW (112 KS) i od Ria čini malu jurilicu koja postiže maksimalnu brzinu od 190 km/h i troši, po navodima proizvođača, svega 6.4 l goriva na sto kilometara.
Za ljubitelje dizelskih agregata tu je i potpuno dorađeni 1.5 litreni CRDi s common-rail sustavom ubrizgavanja. Motor razvija 80 kW (110 KS) pri 4000 o/min i 235 Nm okretnog momenta pri 2000 o/min, a kazaljka brzinomjera zaustavlja se na 176 km/h. Unatoč visokoj specifičnoj snazi zadovoljit će se s potrošnjom od prosječnih 5.6 litara na sto prijeđenih kilometara.  

Ozbiljan kandidat za best buy u klasi
Rio je moguće odabrati sa četiri različita paketa opreme i u već spomenute dvije karoserijske izvedbe. Osnovna oprema naziva EX od važnije opreme uključuje zračni jastuk za vozača i suvozača, servo upravljač podesiv po visini, središnje zaključavanje, po visini podesivo vozačevo sjedalo, električni pokretana prednja i stražnja stakla te branici i vanjska ogledala u boji karoserije. Paket opreme Fun uz navedenu opremu uključuje i automatski klima uređaj, a oprema Life još dolazi s ABS-om i putnim računalom. Najbogatiji paket je Challenge opremljen s prednjim svjetlima za maglu, upravljačem i ručicom mjenjača presvučenim kožom, bočnim zračnim jastucima i bočnim zračnim zavjesama. Trenutno je u ponudi samo 1.4 litreni benzinac, a cijena se kreće od 10.000 € za model s EX opremom pa do 12.300 € za nejopremljeniji model Challenge, dok ostali motori dolaze za oko mjesec dana. Navedene cijene su akcijske, garancija je 3 godine ili 100.000 km i 6 godina na prohrđavanje. Za kraj ćemo samo napomenuti kako su cijene modela s 4 vrata jednake cijenama modela s 5 vrata.

Tomislav Budak, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik