Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Ford Fiesta i Fusion
  Kvaliteta na prvom mjestu


Samo nekoliko dana nakon što je proslavljena trideseta godišnjica početka prodaje prve generacije Fieste u Hrvatskoj je prdstavljena nova Fiesta, te novi Fusion. Fiesta je sa svojom dugogodišnjom povijesti i sa oko 11 milijuna prodanih vozila davno zavrijedila respekt. Fusion je noviji igrač, no izgleda da se Ford polako vraća na stare staze.

Očekivanja mladih ljudi, obitelji i sličnih koji žele imati manji gradski automobil stalno rastu i upravo je u ovom segmentu često jako zamjetan rast kvalitete i ponude iz generacije u generaciju. Fiesta nije iznimka, te je već na prvi pogled jasno kako je nova Fiesta u mnogočemu napredovala u odnosu na svoju prethodnicu. A reklo bi se i "bolje joj je", jer Ford značajno radi na privlačenju kupaca koji su vremenom izgubili povjerenje u ovog proizvođača.

Nemaštovito
Izgled je svakako "boljka" Fordovih automobila. Boljka ukoliko želite otkačeniji, nekonvencionalni automobil mladenačkog štiha. Fiesta je izgledom namijenjena nešto konzervativnijoj klijenteli, bez ikavih eksperimenata. Posebno bi izdvojili svjetla i prednja i stražnja koja svojim dizajnom te velikom površiom "dižu" vanjski izgled automobila.
Fusionu se može zamjeriti pomalo kutijast izgled, no i on je stvoren na tragu zadovoljavanja ne-pretjerano zahtjevne publike u pogledu vanjskog izgleda. Što se vanjskog izgleda tiče može se pohvaliti samo detaljima poput zanimljivije maske i prednjih svjetala.


Iznad klase
Zamjetan je i rast kvalitete unutrašnjosti vozila. Materijali i završna obrada su i više no solidni. Nova je kontrolna ploča sa pregledno uređenim instrumentima a posebno oduševljava

Gornji dio prednje armature načinjen od visokokvalitetnog granuliranog materijala, tako mekana plastika je prava rijetkost za ovu a i za više klase, te zaslužuje svaku pohvalu. Ergonomija je na nivou klase i trebala bi zadovoljiti i na dužim putovanjima van grada. Ponuda prostora je solidna i nitko se ne bi trebao tužiti na nj. Velike mogućnosti kombinacije boja i materijala trebale bi omogućiti svakome da si kreira okruženje prema vlastitoj volji. Tome će svakako pripomoći i čak 6 paketa opreme: Ambiente, Comfort, Trend, Ghia, te Fiesta S i Fiest ST. Fusion dolazi sa četiri paketa opreme pa su tu: Ambiente, Comfort, Trend, te Fusion Plus.

Da, da, iznad klase
Posebnost Fieste i Fusiona svakako čini i mogućnost glasovnog upravljanja nekim sustavima u automobilu, kao što je to slučaj kod Focusa. Tako je moguće hands-free upravljati klima uređajem, audio sustavom, a integrirana je i Bluetooth tehnologija pa je moguće glasom upravljati i mobilnim telefonom. Pored ovog u opciji stoje i satelitska navigacija, el preklopivi retrovizori, brisači sa senzorima za kišu i sl.
Sve što smo naveli dovoljno govori o odličnoj pripremljenosti Fieste i Fusiona na moguće zahtjeve urbane klijentele.

Široki raspon motora
Dakle što se tiče paketa opreme rekli smo već da je za Fiestu ponuđeno njih šest a za Fusion njih četiri. Te pakete opreme kupac može upariti sa kod Fieste šest motora, četiri benzinska i dva dizelska a kod Fusiona sa četiri motora tj., dva benzinska i dva dizelska. Pa krenimo redom.
Početak benzinska ponude čini 1.25-litreni agregat snage 75 KS, najviše se očekuje od 1,4 i 1,6-litrenih agregata snage 80 i 100 KS. Vrh ponude rezerviran je za Fiestu ST koja podrazumijeva 2,0-litreni benzinski motor snage 150 KS koja će Fiesti omogućiti 8,4 sekunde do 100 km/h i maksimalnu brzinu od 208 km/h.
Dizelsku ponudu čine, dakle, dva motora. Početni 1,4-litreni TDCi razvija 68, a snažniji 1,6 TDCi 90 KS. Svakako treba napomenuti kako su oba motora aluminijske konstrukcije i imaju najnoviju common-rail tehnologiju ubrizgavanja goriva. Ove dvije kvalitete pomažu boljim preformansama, manjoj potrošnji i smanjenim emisijama štetnih plinova.
Što se tiče prijenosa Fordovi mališani se mogu pohvaliti sa čak tri mogućnosti izbora. Tako se gore navedeni motori mogu upariti sa Durashift manualnim mjenjačem sa 5 stupnjeva prijenosa koji čini standard u svim modelima, dok Durashift EST prijenos nudi izbor između sekvencijualnog ručnog i automatskog prijenosa. Treću opciju čini automatski mjenjač sa četiri stupnja prijenosa.

Svijetla budućnost
Prva vožnja i stotinjak odvoženih kilometara su na nas ostavili odličan prvi dojam, kada prođemo prve zamjerke na izgled koje su u krajnjoj liniji stvar dojma Fiesta i Fusion poslije toga zarađuju same simpatije. Unutrašnjost od izgleda preko ergonomije, kvalitete i udobnosti je iznenađujuće dobra. Motorizacija nudi zavidan i konkurentan raspon. Cijena?
Cijena Fieste kreće od 8.592 eura, istina za trovratnu izvedbu sa početnim paketom opreme Ambiente i 1,25-litrenim motorom, početna pet vratna izvedba kreće od 10.106 eura. Vrhunac ponude predstavlja Fiesta ST (samo sa 3 vrata) sa cijenom od 16.184 eura.
Fusion kreće sa 11.694 eura za 11,25 Ambiente a vrh ponude 1,6 TDCi Plus zaokružuje cjenovni okvir sa 17.001 euro.
Kada sagledamo sve aspekte Fiesti i Fusionu bi se lako mogli nagovijestiti lijepi dani u Hrvatskoj.

Goran Topić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik