Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Porsche/Volkswagen 914
  Narodni Porsche


Poslovna suradnja Porschea i Volkswagena vuče svoje korijene u početak sedamdesetih kada su se kao i danas proizvodila dva modela blizanca. Nažalost, uspjeh je izostao.

Koncem 60-ih godina prošlog stoljeća Porsche i Volkswagen imali su isti problem – trebali su nove modele. Porsche je želio zamijeniti 912, VW Karmann Ghiu. Činilo se prirodnim da su direktori dvaju kompanija – Ferry Porsche i Heinz Nordhoff dogovorili suradnju. Porsche je imao ideju, iskustvo i imidž, a Volkswagen je imao kapacitet za masovnu proizvodnju. Dizajner Karmann dizajnirao je vanjski izgled, Volkswagen je dao slabiji motor i sklapao je automobil a Porsche je davao jači motor, ovjes i mjenjač s pet brzina – sve iz 911-ice.

Jedna duša, a njih dvoje
Proizvodnja je krenula 1969. godine Automobil je imao motor smješten straga, bio je veoma nizak, a osjećaj niskosti vozaču i suvozaču dodatno daju i niska sjedala koja daju dojam sjedenja na podu. Unutrašnjost je bila spartanska – osim tri papučice, ručice mjenjača, volana, brzinomjera (iz Porschea 911) i samo dva sjedala naslonjena izravno na poklopac motora – u njoj nije bilo gotovo ničeg. Ali zbog toga je to bio najjeftiniji Porsche! Porsche je u 914 ugrađivao svoj redni 2.0 litarski šest cilindarski motor snage 95 KS. Taj automobil nosio je oznaku 914/6. Volkswagen je pak u isti automobil ugrađivao svoj 1,7 litarski benzinac (redna četiri cilindra) snage 80 KS, te ga je prodavao pod imenom Volkswagen 914/4. Oba automobila bila su dostupna u izvedbama s metalnim ili platnenim krovom.
Menadžeri Porschea uspjeli su nagovoriti volkswagenovce da je u zajedničkom interesu da se taj automobil u Sjedinjenim Državama prodaje samo pod znakom Porschea, bez obzira na motor. No kupci su imali drugačije mišljenje.

Predobro da bi bilo istinito
Automobil nije bio loš, a pogotovo po toj cijeni. Dapače, bio je proglašen uvoznim automobilom godine u SAD-u 1970. godine. Imao je dobre sportske karakteristike, zbog niskog težišta dobro se držao u zavojima, nije puno trošio… Ali kupci, kao kupci, kad kupuju Porsche ne žele (samo) dobar auto, već da se ljudi okreću za njima, a ponajviše da nemaju isti auto kakvog ima susjed, samo sa Volkswagenovom "značkom" na "nosu". Nakon smrti dugogodišnjeg direktora Volkswagena – Nordhoffa, nova uprava raskinula je njegov ugovor s gospodinom Porscheom i njegovom tvrtkom, te su im za sklapanje 914-ce naplaćivali punu tržišnu cijenu. Time je 914 Porsche koštao više nego 911. Porsche je povisio cijenu, ali toliko da 914 ostane najjeftiniji model, što tek nije imalo smisla, jer se za nešto više novca mogao dobiti 911T. Nedostatak ekskluzivnosti, za neke preodvažan dizajn te visoka cijena prikovali su prodaju ovog automobila za pod. Porsche je prestao proizvoditi 914-ce 1972. godine.

Legenda tek nakon smrti
Model 914 nastavio je "živjeti" u okrilju Volkswagenove game. 1973. dobiva novi 1,8 litarski motor, elektroničko ubrizgavanje goriva i obnovljenu unutrašnjost. Uzalud. Prodaja je ostala loša, pa kada su 1974. godine i u VW-u prestali proizvoditi 914-ce, bilo je još dovoljno modela, da se prodaja nastavi i tijekom 1975.
Poput mnogih velikih umjetnika, 914 svoju slavu nije doživio. Tek nakon prestanka proizvodnje, njegova kvaliteta i postojanost dolaze do izražaja. 914-ce su postale traženi kolekcionarski automobil, a entuzijasti su s njime ulazili i u utrke - što se nije događalo za vrijeme serijske proizvodnje.
Suradnja Volkswagen grupe i Porschea se nastavila tijekom narednih desetljeća, da bi kulminirala u današnje vrijeme dijeljenom platformom terenaca, te ulaskom Porschea u vlasničku strukturu VW-a s 20% dionica vrijednih više od 3 milijarde eura u rujnu 2005. godine.

Goran Topić, © www.vidiauto.com


  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik